Τους λόγους που πρέπει από εδώ και στο να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό εξήγησε το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ και οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας κατά την διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Μετά την απελευθέρωση μίας σειράς μέτρων, όπως η κατάργηση των πιστοποιητικών για το καλοκαίρι, καθώς και η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως πλέον περνάμε σε μία νέα φάση της πανδημίας.

Η φάση αυτή δεν περιλαμβάνει υποχρεωτικά μέτρα, παρά μόνο μία σειρά από συστάσεις.

Βέβαια ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως το πλαίσιο αυτό θα ισχύσει το καλοκαίρι, αλλά θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται κάποια μέτρα να επανέλθουν. 




Την ίδια ώρα η μείωση σε νοσηλείες και κρούσματα ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες δημιουργεί ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Βέβαια οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συνέστησαν την προσοχή τόσο στις κατηγορίες αυξημένου κινδύνου, όσο και για τους γονείς.

Τι θα περιλαμβάνει η κανονικότητα – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μίλησε για μία νέα φάση της πανδημίας μετά από δύο χρόνια μάχης με τον ιό.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερη νοσηρότητα.

«Στον εμβολιασμό έχουμε πλέον υψηλά ποσοστά, ενώ παράλληλα έχει νοσήσει λόγω της παραλλαγής μεγάλη μερίδα του πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά.

Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα πια δεν έχουν την ιδιότητα της υποχρεωτικότητας, ενώ δεν πιστεύουμε στην πολιτική zero covid, όπως στην Κίνα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

Για το θέμα των ανεμβολιαστων υγειονομικών ο υπουργός επανέλαβε ότι θα παραμείνουν εκτός ΕΣΥ μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχουν ανανεωθεί όλες οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζομένων. Πρέπει να στηρίξουμε τους υγειονομικούς που έχουν στηρίξει όλο αυτό το διάστημα το σύστημα υγείας» είπε ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός τόνισε πως θα συνεχίσει το υπουργείο να επιτηρεί την κατάσταση, ωστόσο επισήμανε πως η παρούσα εικόνα δικαιολογεί την άρση των μέτρων της πανδημίας.

Όσον αφορά τους αυξημένους θανάτους από κοροναϊό, ο υπουργός είπε πως το βασικό στοιχείο είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας και σε μελέτη αναφέρεται πως και σε αυτούς τους δείκτες η χώρα μας είχε χαμηλότερη θνητότητα από το ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που «επιτρέπουν» επιστροφή στην κανονικότητα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης παρουσίασε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν μείωση σε όλους τους δείκτες ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σχετικά με τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε πως πλέον υπάρχει μία πολύ σημαντική μείωση κρουσμάτων.

Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα συνδυάζεται τόσο με την μείωση νοσηλειών όσο και με την μείωση διασωληνώσεων. 

«Όλα τα κρούσματα προέρχονται από την Όμικρον 2 που σχετίζεται με την χαμηλή νοσηρότητα και ακόμη πιο χαμηλή πιθανότητα θανάτου. Μείωση παρατηρείται και στις νοσηλείες», ανέφερε.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται 37% μείωση στις νέες νοσηλείες.

Μείωση υπάρχει και στον απόλυτο αριθμό θανάτων.

Όπως τόνισε, όλα τα κράτη έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουν testing.

Επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως πριν ένα μήνα υπήρχε αύξηση στον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά. Ωστόσο μετά από 4 εβδομάδες παρουσιάστηκε μείωση στα παιδιά που πήγαιναν σχολείο.

Παρόμοια πορεία στην επιδημιολογική εικόνα υπήρξε και στα παιδιά 4-11 ετών.

Βάσει των δεδομένων που έδειξε, καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση στα παιδιά κατά τη διάρκεια των δύο self test στα σχολεία. 

Θνησιμότητα

Όλη η βιβλιογραφία κλείνει πως την έρευνα της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, η οποία ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των θανάτων σε μία περιοχή και του αναμενόμενου αριθμού θανάτου εκείνη τη χρονική περίοδο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ως προς τον αριθμό θανάτων μεταξύ κρατών εξαιτίας μίας σειρά παραγόντων.    

 Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία

Τέλος η καθ’ ύλην αρμόδια, Βάνα Παπαευγγέλου παρουσίασε τον τρόπο που θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά το Πάσχα, αλλά και πως θα γίνεται η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως και στα σχολεία μπαίνουμε σε μια νέα φάση και μετά το Πάσχα τεστ θα γίνονται μόνο σε όσα παιδιά έχουν συμπτώματα.

Χαρακτηριστικά είπε η κυρία Παπαευαγγέλου πως «αν έχουμε ένα παιδί που διαγιγνώσκεται με covid θα πραγματοποιείται τεστ σε όλους τους συμμαθητές τους, την 1η και την 4η ημέρα». Μάλιστα συμπλήρωσε πως τα συγκεκριμένα test για τους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς αν οι μαθητές έχουν συμπτώματα




Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς των μαθητών που έχουν συμπτώματα κορωνοϊού. «Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς να τα κρατούν στο σπίτι. Επειδή υπάρχουν ιώσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για Covid αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός».

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.