Με τροπολογία που κατατέθηκε απόψε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ρυθμίζονται ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα λάβουν ευάλωτοι συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 200 ευρώ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ




Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1.α. Καταβάλλεται, ενόψει των εορτών του Πάσχα 2022, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις οριζόμενες ομάδες των ευάλωτων συνταξιούχων, ύψους διακοσίων (200) ευρώ ανά δικαιούχο και μέχρι τις 21.4.2022.

β. Προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης στους δικαιούχους και προβλέπεται ειδικό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

γ. Το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2.α. Καταβάλλεται προσαύξηση ύψους διακοσίων (200) ευρώ ανά δικαιούχο στις προνοιακές παροχές που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), οι ανάδοχοι γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή και ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Η εν λόγω προσαύξηση καταβάλλεται μέχρι τις 21.4.2022.

β. Προβλέπεται, για τον μήνα Απρίλιο 2022, ο διπλασιασμός της χορηγούμενης μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης, η οποία καταβάλλεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» υπό τους οριζόμενους όρους χορήγησης.

γ. Χορηγείται μέχρι τις 21.4.2022 εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες που δικαιούνται επίδομα παιδιού, με προσαύξηση του μηνιαίως χορηγούμενου ποσού κατά το ήμισυ, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

δ. Προβλέπεται ειδικό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, για τις ανωτέρω περιπτώσεις.




3. Χορηγείται επίδομα εορτών Πάσχα 2022 στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή κατά τον μήνα Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19. Το εν λόγω επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους.

Στην αιτιολογική έκθεση υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η κρίση τιμών επηρεάζουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και τη δυνατότητα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων -ήτοι των ατόμων με αναπηρία, των ανασφάλιστων υπερηλίκων, των δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των δικαιούχων επιδόματος παιδιού- να αντιμετωπίζουν τις δαπάνες για τις οποίες χορηγούνται σε αυτούς προνοιακές παροχές σε χρήμα.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.