Δείτε αναλυτικά:

Αγαπητοί φίλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό,
Αγαπητοί εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιείστε στο χώρο της ενσωμάτωσης των μεταναστών και προσφύγων

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στην εκδήλωση του έργου ι-γιουναϊτιτ (e-United) το οποίο υλοποιεί η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Γιούροπ φορ Σίτιζενς (Europe for Citizens).

Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στη Δυτική Μακεδονία, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και ικανοποίηση από την ενεργή εμπλοκή μας στο έργο αυτό το τελευταίο διάστημα.

Μέσα από πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία με άλλους έξι (6) εταίρους από την Βουλγαρία, την Πολωνία, την Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε εμπειρίες, πρακτικές και τεχνογνωσία σε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσας θεματικές ενότητες αναφορικά με τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης.




Στη συνάντησή στην Ελλάδα όπως καλά γνωρίζετε θα εστιάσουμε στην θεματική ενότητα του μεταναστευτικού ζητήματος και της ασφάλειας. Όπως καταλαβαίνετε το ζήτημα αυτό για την Ελλάδα ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και σοβαρό, καθώς η χώρα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη πολύ πυκνών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόκληση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Κάποιοι από τους πρόσφυγες που ζουν σήμερα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες.

Για κάποιους το αίτημα παραμονής στην Ευρώπη θα απορριφθεί και θα πρέπει να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους, ενώ ένα σημαντικό μέρος των αιτούντων άσυλο θα λάβουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία και οικονομία να ενσωματώσει τους ανθρώπους αυτούς τόσο στο επίπεδο των αποτελεσματικών μηχανισμών όσο και στο επίπεδο των στερεοτύπων και αντιλήψεων, όπου οι προκαταλήψεις και η ξενοφοβία συνυπάρχουν ή και συγκρούονται με την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν μπορεί να είναι ούτε απλοϊκές ούτε αυτονόητες για ένα ζήτημα τόσο σύνθετο. Το ζήτημα αυτό μάλιστα λαμβάνει συχνά και γεωπολιτικές διαστάσεις καθώς οι γείτονές μας στην Τουρκία απειλούν να μετατρέψουν το προσφυγικό σε ασύμμετρη απειλή για τη χώρα, εργαλειοποιώντας τη ζωή αθώων και κατατρεγμένων ανθρώπων.

Ζώντας αυτές τις μέρες τις τραγικές συνέπειες ενός παράλογου και άδικου πολέμου στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό ζήτημα δυστυχώς αναζωπυρώνεται και πάλι στην Ευρώπη. Μπροστά στις προκλήσεις αυτές εμείς οι ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Είναι ανάγκη να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις που θα στηρίζονται στον ανθρωπισμό και στην αλληλεγγύη. Για το λόγο αυτό θεωρώ πολύ χρήσιμη και την σημερινή μας συνάντηση.




Με τις σκέψεις αυτές, εκπροσωπώντας τους 13 Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων σας καλωσορίζω στην διεθνή αυτή εκδήλωση και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες που θα ακολουθήσουν και καλή διαμονή.

Σας ευχαριστώ πολύ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.