Η ΕΕ ενέκρινε σήμερα το πρώτο – μετά την κλιμάκωση της έντασης – πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στη ρωσική αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των ουκρανικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και την εκεί αποστολή ρωσικών στρατευμάτων, όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση που έδωσε το απόγευμα στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ.




«Τέτοιες αποφάσεις είναι παράνομες και απαράδεκτες. Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ, αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως εκείνες διατυπώθηκαν κατά το διάγγελμα του Ρώσου ηγέτη στις 21 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που συμφωνήθηκε σήμερα περιλαμβάνει:

Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα

Εντός του υφιστάμενου πλαισίου κυρώσεων, η ΕΕ θα επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα για να καλύψει και τα 351 μέλη της ρωσικής κρατικής Δούμας (κάτω βουλής), που είχαν ψηφίσει στις 15 Φεβρουαρίου υπέρ της έκκλησης προς τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Επιπλέον, θα επιβληθούν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε 27 high profile άτομα – ολιγάρχες και οντότητες, που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση – απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.




Σε αυτούς τους 27 συμπεριλαμβάνονται:

  • φορείς λήψης αποφάσεων, όπως μέλη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν στις παράνομες αποφάσεις
  • τράπεζες και επιχειρηματίες/ολιγάρχες που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλικά τις ρωσικές δραστηριότητες στα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ή επωφελούνται από αυτές
  • ανώτεροι στρατιωτικοί, που έπαιξαν ρόλο στις ενέργειες εισβολής και αποσταθεροποίησης
  • και άτομα που βρίσκονται πίσω από τον πόλεμο της παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας.

Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων
  • απαγορεύσεις διάθεσης κεφαλαίων
  • και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που εμποδίζουν την είσοδο και τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Τα νέα μέτρα θα βάλουν στο στόχαστρο το εμπόριο προς και από τις εν λόγω περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, αυτά θα έχουν να κάνουν με:

  • την απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τα Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ,
  • την επιβολή περιορισμών στο εμπόριο και στις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς,
  • την απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και την απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και ορισμένες τεχνολογίες.

Οικονομικοί περιορισμοί

Το Συμβούλιο αποφάσισε να εισαγάγει τομεακή απαγόρευση αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της ρωσικής κυβέρνησης και της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές – υπηρεσίες της ΕΕ.

Η ΕΕ προτρέπει, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και να επιστρέψει στα τραπέζι του διαπραγματεύσεων του σχήματος της Νορμανδίας. Η ΕΕ καλεί, επίσης, και όλα τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει ανεξαρτησία αυτών των περιοχών.

Η ΕΕ δηλώνει μάλιστα έτοιμη να υιοθετήσει και άλλες ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση ανάγκης και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.