” Όχι στην απένταξη δικαιούχων – Ένταξη όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες”

Η αντεργατική πολιτική των περικοπών σε μισθούς και δικαιώματα, που η μια κυβέρνηση κόβει κι η άλλη ράβει… συνεχίζεται διαχρονικά.

Το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών  φέρει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και το επίδομα του ανθυγιεινού επιδόματος θα περικοπεί πάνω από το μισό ή θα περικοπεί εντελώς για πολλές ειδικότητες  εργαζομένων.

Δεν θα δεχτούμε καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο. Δεν θα δεχθούμε μειώσεις στους μισθούς μας.




Δεν θα δεχτούμε το δήθεν επιστημονικό πόρισμα της Επιτροπής  που και οι ίδιοι ομολογούν ότι δεν βασίζεται σε Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου, σε επιδημιολογικές μελέτες, σε δεδομένα για  εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Η βαθμολογία, που έβαλαν στις διάφορες ειδικότητες εργαζομένων τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ και πληρώνονται με το λεγόμενο «ενιαίο» μισθολόγιο (ν.4354/2015) είναι προσαρμοσμένη στο να αφήνει «ουδέτερο» δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Γι’ αυτό βάζουν χαμηλή βαθμολογία σε 15.000 εργαζόμενους και τους πετάνε έξω από τους δικαιούχους του ανθυγιεινού. Γι’ αυτό στο πόρισμα εμπεριέχονται τραγικά δεδομένα, όπως :

         βγάζουν εκτός των δικαιούχων, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα κτιρίων,

         έχουν μειωμένη βαθμολογία και επομένως μειώνεται το προβλεπόμενο ανθυγιεινό επίδομα στις χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες, στους εργάτες πρασίνου κλπ,

         έχουν διαφορετική βαθμολογία και επομένως διαφορετική «αντιμετώπιση» οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των εσωτερικών χώρων σε διάφορους φορείς πχ των Δήμων, των Υπουργείων και των Περιφερειών,

         βγάζουν εκτός ανθυγιεινού, εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων μόνο κάποιων φορέων ενώ κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, με τις ίδιες συνθήκες σε όλους τους φορείς,

         βάζουν χαμηλή βαθμολογία και βγάζουν εκτός ανθυγιεινού απολυμαντές, κ.α.

         δεν μοριοδοτεί την ανθυγιεινότητα συγκεκριμένων χώρων, όπως ΧΥΤΑ, ΣΜΑ, εργαστήρια κλπ,

         δεν λαμβάνει υπόψη του τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες έχουν ενταχθεί χιλιάδες εργαζόμενοι στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος,

         συνεχίζει να αντιμετωπίζει με διαφορετικά μέτρα και σταθμά τους εργαζόμενους στο δημόσιο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αφήνοντάς τους εκτός των δικαιούχων,

         παραμένουν εκτός ανθυγιεινού εργαζόμενοι που οι ειδικότητες τους είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ.

Δεν μπορούν να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες της  κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και τον προηγούμενων κυβερνήσεων για την ανύπαρκτη καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, για τα πάμπολλα εργατικά ατυχήματα, για τα ελλιπή ΜΑΠ κλπ.




Απαιτούμε:

  • Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο. Να αποσυρθεί το πόρισμα,
  • Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Να ενταχθούν νέες ειδικότητες στα Β.Α.Ε,
  • Ένταξη των υγειονομικών στα Β.Α.Ε, επέκταση και όχι περικοπή του επιδόματος σε όλους όσους εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες  πχ φυσιοθεραπευτές,  κοινωνικούς λειτουργούς,  τεχνικούς κλπ.
  • Αύξηση των μισθών και επαναφορά 13 και 14ου μισθού.
  • Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα Μ.Α.Π, που χρειάζονται.

Την ώρα που ο λαός στενάζει με την πανδημία, την ακρίβεια, την ανεργία , την ώρα που οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας , στους Δήμους έχουν σηκώσει το βάρος της διαχείρισης της, η κυβέρνηση τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα.

Όλοι στον αγώνα για να ανατρέψουμε στην πράξη την αντεργατική πολιτική τους!

Γρεβενά, 17 Ιανουαρίου 2022

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Του Νομαρχιακού Τμήματος Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ

 

Ο Πρόεδρος          Ο Γραμματέας

Λιάμπας Ανδ. Στέργιος     Λέτσιος Θ. Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.