Επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 και όχι 48 ωρών όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί χτες από το υπουργείο Υγείας, απαιτείται από τους ταξιδιώτες του εξωτερικού για την είσοδο τους στην Ελλάδα.

Έκτακτο μέτρο για τις γιορτές

Το έκτακτο αυτό μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από αυτή την Κυριακή στις 19 Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ενώ από το μέτρο θα εξαιρούνται ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.




Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, το μέτρο θα είναι έκτακτο και θα ισχύσει για την περίοδο των γιορτών, χωρίς να αποκλείεται κάποια ολιγοήμερη παράτασή του σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου.

Εξαιρούνται όσοι παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε:

«Όπως έχω τονίσει από το βήμα αυτό, η πανδημία είναι δυναμική και μας υποχρεώνει να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας ώστε να ανταποκρινόμαστε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η μετάλλαξη «Όμικρον» οδήγησε τη χώρα μας στη λήψη έκτακτων μέτρων για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Τέτοια μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου, να καθυστερήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την εκτεταμένη διασπορά της πανδημίας και να κερδίσουμε χρόνο για την αύξηση της εμβολιαστική κάλυψης με την αναμνηστική δόση.

»Έτσι, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών. Το μέτρο είναι έκτακτο -η προθεσμία του είναι την περίοδο των γιορτών, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, εβδομάδα, εβδομάδα- και από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο χαρακτήρας του μέτρου θα είναι προσωρινός και χωρίς να αποκλείσει μια μικρή παράταση στην διάρκεια εφαρμογής του υπογράμμισε η χρονική διάρκεια χοντρικά θα αφορά το διάστημα των γιορτών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από ΟΛΕΣ τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00.

Διαμαρτυρίες από την Ομοσπονδία τουριστικών πρακτόρων

Ωστόσο αυτό προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της ομοσπονδίας των τουριστικών πρακτόρων (FEDHATTA) για την αιφνιδιαστική, όπως τόνισαν, εφαρμογή της υποχρέωσης επίδειξης αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα και απηύθυναν έκκληση για την τροποποίηση του μέτρου ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η ζημιά που θα προκαλέσει.

Η χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση (15 Δεκεμβρίου), για την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών ως προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα με έναρξη ισχύος την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, όπως τονίζει, δυναμιτίζει τις όποιες προσδοκίες επαγγελματιών και ταξιδιωτών για «ομαλές» Χριστουγεννιάτικες διακοπές, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.




Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, από το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ομοσπονδία έχει απευθύνει στους εθνικούς φορείς πλήθος εγγράφων με τα οποία επισημαίνει την ανάγκη να ανακοινώνονται και να εφαρμόζονται τα όποια, απαραίτητα, περιοριστικά μέτρα ή μέτρα προφύλαξης για τον περιορισμό της πανδημίας, με όσο το δυνατόν καλύτερο και έγκαιρο τρόπο έτσι ώστε να περιορίζονται κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του τόπου.  Άλλωστε, αντίστοιχες εκκλήσεις έχουν απευθύνει και διεθνείς φορείς του τουρισμού.

 

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.