Ενημέρωση,  έγινε σήμερα, από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, αναφορικά με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το χρόνο χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19.




Όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής εμβολιασμών, η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα μπορεί να γίνεται μετά τους 3 μήνες από την δεύτερη δόση και ισχύει για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, σε περίπτωση νόσησης, η τρίτη δόση θα γίνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.

Το διάστημα των δυο μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnshon & Johnshon παραμένει το ίδιο.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για να κλείσει κανείς ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου, θα ανοίξει από το βράδυ της Παρασκευής (03.12) σταδιακά ως και το πρωί του Σαββάτου (04/12). Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως έχει αυξηθεί η δυναμικότητα επιχειρησιακά, ενώ ανέφερε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από αυτή την Κυριακή (05/12).

«Η απάντηση αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη μετάλλαξη Όμικρον δεν μπορεί να δοθεί ακόμα. Θα πρέπει να περιμένουμε μία εβδομάδα με 10 μέρες» τόνισε σε άλλο σημείο.

«Είναι από τις πιο υψηλές εβδομάδες που έχουμε από την αρχή των εμβολιασμών μέχρι τώρα. Κρατάμε ένα ραντεβού, ώστε η πρώτη δόση να έχει προτεραιότητα σε σχέση με την τρίτη δόση. Αν κάποιος βρίσκει ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε 10 ημέρες, είναι πιθανό στη συνέχεια να βρει πιο άμεσα. Ο προγραμματισμός είναι να έχουν βρει όλοι ραντεβού μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου» εξήγησε σε άλλο σημείο.

Οι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που έχει ξεπεράσει το 80%, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, έχουν μειώσει το χρονικό διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης. Η Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εγχώρια και άλλων χωρών.

Τέλος, υπογράμμισε πως περισσότερες διευκρινίσεις γύρω από το σκεπτικό της απόφασης θα δοθούν τη Δευτέρα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.




«Έχουμε το μηχανισμό να το στηρίξουμε»

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεμιστοκλέους, είπε ότι έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημειώνοντας πως το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε», δήλωσε.

Γνωστοποίησε δε ότι χθες Πέμπτη κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17.000 νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45.000 ραντεβού.

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε.

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων, ανοσοκατεσταλμένοι, κλπ.», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.