Προβάδισμα 9,7 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής. Ωστόσο και τα δυό κόμματα βλέπουν μείωση των ποοσοστών τους, ενώ το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ενισχυμένο φτάνοντας μια ανάσα από το 10%.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, που εγείρουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, θα καθορίσουν εν πολλοίς και τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό καθώς εισερχόμαστε προς την τελική ευθεία για τις εκλογές.

Πρόθεση ψήφου
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Metron για το Βήμα της Κυριακής. στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28% (με πτώση 3 μονάδων από το 31% της προηγούμενης μέτρησης), ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3% (πτώση 2 μονάδων από το 20,3%) και το ΚΙΝΑΛ στο 9,8% από 8,5%. Ενισχυμένα επίσης εμφανίζονται το ΚΚΕ με 5,1% (4,7%), η Ελληνική Λύση με 4,3% (3,85) και το ΜέΡΑ25 (4% έναντι 3,4%). Η Χρυσή Αυγή 1,2% και οι Ελληνες για την Πατρίδα 1,4% (1,6%).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 13,7%.

Στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται κάμψη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία για πρώτη φορά μετά τις εκλογές κινείται κάτω από το 30%. Οι ερωτηθέντες εκτιμούν μάλιστα σε ποσοστό 54% ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση έναντι 38% που εκτιμά το αντίθετο. Υποχώρηση στα ποσοστά του βλέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο για πρώτη φορά μετεκλογικά η ψαλίδα του από τη ΝΔ κινείται κάτω από το διψήφιο.

Υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων το 50%
Η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών. Ποσοστό 50% εμφανίζεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ το 48% προτιμά τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας το 44% θέλει να έχει βάση τη ΝΔ, ενώ το 33% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος προηγείται στο ΚΙΝΑΛ
Η δημοσκόπηση της Metron ερευνά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.

Η μέτρηση γίνεται σε τρία πεδία:

1. Το γενικό εκλογικό σώμα που ορίζεται ως τα όρια της «εκλογικής επιρροής» του ΚΙΝΑΛ που φτάνει στο 45%. Εδώ προβάδισμα έχει με 25% ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεύτερος με 18% ο Νίκος Ανδρουλάκης, τρίτος με 15% ο Γιώργος Παπανδρέου, ακολουθεί ο Παύλος Γερουλάνος με 8%, ο Χάρης Καστανίδης με 6% και ο Παύλος Χρηστίδης 5%.

Σε αυτή την περίπτωση μετρώνται και τα αποτελέσματα για τα ζευγάρια που πάνε στο β’ γύρο: Στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Παπανδρέου ο ευρωβουλευτής δείχνει να κερδίζει με 60% έναντι 25% του πρώην πρωθυπουργού. Σε δίδυμο Λοβέρδου – ΠΑπανδρέου κερδίζει ο Λοβέρδος με 52% έναντι 28%. Τέλος στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Λοβέρδου κερδίζει ο πρώτος με 42-40%.

2. Το εκλογικό σώμα, που δηλώνει τώρα ότι θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ (9,8% σήμερα) όπου Λοβέρδος και Ανδρουλάκης είναι ισόπαλοι με 26% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 23%. Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης με 6%, ο Παύλος Χρηστίδης με 5% και ο Παύλος Γερουλάνος με 4%. Στο β’ γύρο, εφόσον το δίδυμο είναι Ανδρουλάκης-Παπανδρέου κερδίζει ο ευρωβυλευτής με 59-32%. Στο ζευγάρι Λοβέρδου-Παπανδρέου εκλέγεται ο πρώτος με 50-38 ενώ στην περίπτωση που πάνε β’ γύρο Ανδρουλάκης-Λοβέρδος προκρίνεται ο κ. Ανδρουλάκης μμε 49-38%.

3. Οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (ποσοστό 6,8%). Σε αυτό το σώμα ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 28%, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι δεύτερος με 27%, τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23%, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης με 6% και ο Παύλος Γερουλάνος με 5%. Στο β’ γύρο σε αυτό το εκλογικό σώμα, στο δίδυμο Ανδρουλάκης-Παπανδρέου προηγείται ο πρώτος με 55-38, στο ζευγάρι Ανδρουλάκης-Λοβέρδος επίσης ο ευρωβουλευτής προηγείται με 49-38 ενώ στο δίδυμο Λοβέρδος-Παπανδρέου νικητής εμφανίζεται ο πρην πρωθυπουργός με 46% έναντι 44% του κ. Λοβέρδου.

Σε όλα τα εκλογικά σώματα που μετρά η δημοσκόπηση, προβάδισμα στην παράσταση νίκης (ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει) έχει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ακόμη και όσοι δηλώνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν εκτιμούν ότι θα είναι ο νικητής.

Οπως σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Στράτος Φαναράς, ο Α. Λοβέρδος ςίναι πιο κοντά στο mainstream της εποχής, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι η έκφραση της κομματικής πιστότητας και ηρεμίας, ενώ ο Γ. Παπανδρέου είναι το brand name.

Σημειώνει επίσης ότι όσο μαζικότερη είναι η συμμετοχή, μπορεί να ευνοηθεί ο Α. Λοβέρδος, ενώ όσο πιο περιορισμένη είναθι, μπορεί να ευνοηθούν οι κ.κ. Παπανδρέου-Ανδρουλάκης.

Πηγές από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κωδικοποιώντας τα ευρήματα σχολίαζαν τα εξής:

Σε όλες τις επιμέρους ομάδες ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος σε δημοφιλία και φαίνεται να περνάει στον 2ο γύρο
Σε όλες τις επιμέρους ομάδες και σε όλους τους συνδυασμούς υποψηφίων Β γύρου, ο ΝΑ επικρατεί με μεγάλη διαφορά.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει μικρότερη μηντιακή προβολή από τους δύο βασικούς του ανταγωνιστές, κάτι που δείχνει ότι η βάση της παράταξης στρέφεται αυθόρμητα προς αυτόν.
Το ότι στον 2ο γύρο η διαφορά υπερ του Νίκου μεγαλώνει δείχνει την ευρεία απήχηση της υποψηφιότητας του.
Η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής στις δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνει την θετική συγκυρία για την παράταξη και δικαιώνει την στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη που μιλάει για φυγή προς τα μπρος και όχι ανακίνηση ζητημάτων του χθες.

Από το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου συγκρατούν ότι ακόμη και όσοι δεν τον ψηφίζουν εκτιμούν ότι θα κερδίσει «άρα αναγνωρίζουν ότι είναι ο φυσικός ηγέτης της παράταξης» και δείχνει τη δυναμική της υποψηφιότητάς του και προσθέτει στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο δείχνει να μπαίνει σφήνα στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν επίσης ότι όταν έγινε η μέτρηση ο Γ. Παπανδρέου είχε μόλις 10 ημέρες ανακοινώσει την υποψηφιότητά του (ενώ οι άλλοι δύο κύριοι ανθυποψήφιοι το δουλεύουν μήνες ή και χρόνια), κάτι που σημαίνει, όπως λένε, ότι στις επόμενες μετρήσεις «μπορεί τα αποτελέσματα να είναι πολύ διαφορετικά στα δίδυμα του β’ γύρου».

 

iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.