Πρόταση: Και η εκδικητική πορνογραφία να τιμωρείται ως αδίκημα έμφυλης βίας

Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κατά την ομιλία της για την ψήφιση του Νομοσχεδίου με τίτλο: ««Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις»,

τοποθετήθηκε εκτός από την ιδιότητά της ως πολιτικού και βιωματικά ως γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών που ασχολείται χρόνια και συστηματικά με τα θέματα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών και ανηλίκων και έχει καταθέσει αρμοδίως στη Βουλή σχετικές προτάσεις.

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διότι αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα. Εύλογα, λοιπόν, θα ανέμενε κανείς συναίνεση από την Αντιπολίτευση. … Εμείς ως Κυβέρνηση και ως παράταξη έχουμε κάνει την επιλογή μας και έχουμε στείλει το μήνυμα στην κοινωνία σήμερα με την αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει, μεταξύ άλλων, και για το βιασμό ανηλίκων και για τον ομαδικό βιασμό να μην επιβάλλεται μόνο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης» , δήλωσε η κ Ευθυμίου.  

Επίσης, με τις νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αντιμετωπίζεται δραστικά ο εργασιακός εκφοβισμός: το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο διώκεται πλέον αυτεπαγγέλτως.

Παράλληλα, η βουλευτής επισήμανε ότι αποτελεί κοινωνική επιταγή και γίνεται πράξη η αλλαγή του χρόνου παραγραφής για τα εγκλήματα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και εμπορίας ανθρώπων. Η παραγραφή πλέον ξεκινά από την ενηλικίωση του ανηλίκου.

Η κα Ευθυμίου τόνισε ότι και στη χώρα μας άνοιξαν τα στόματα για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης, εργασιακού εκφοβισμού και κακοποίησης ανηλίκων. Δεν είναι κάτι περιστασιακό, δεν είναι μια τάση που έρχεται και φεύγει. Ακόμα και όταν τα στόματα μένουν κλειστά, δεν σημαίνει ότι αυτά τα εγκλήματα σταματούν να γίνονται. Χρειάζεται, πραγματικά, μια ολιστική αντιμετώπιση του θέματος αυτού τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο καταστολής.

«Υπάρχουν εγκλήματα που έχουν έμφυλη διάσταση, που δεν καταλαμβάνονται από τον Ποινικό Κώδικα με αυτή τους τη διάσταση, όπως η εκδικητική πορνογραφία. Αυτά τιμωρούνται μόνο ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Όμως, οι διαστάσεις που έχουν πάρει, είναι πραγματικά τρομακτικές και θεωρώ ότι σε ένα επόμενο χρόνο -άμεσο όμως- θα πρέπει να το δούμε αυτό,  για να μπορέσουμε, πραγματικά, να τα βάλουμε στη σωστή τους διάσταση και ποινικά», κατέληξε η βουλευτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.