Μετά το πόρισμα που έφτασε στα χέρια του για τα όσα έγιναν κατά την καταδίωξη στο Πέραμα που κατέληξε στο θάνατο ενός 18χρονου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στην αστυνομία. Και αυτές τις ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (01.11.2021).

Τη λήψη πέντε μέτρων για τη μεταρρύθμιση της ΕΛΑΣ μετά την καταδίωξη στο Πέραμα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανάμεσα στα οποία η καρατόμηση των επικεφαλής της Άμεσης Δράσης, η απόφαση να μην διακόπτεται καμία καταδίωξη και η μετατροπή σε κακούργημα των κατ’ επάγγελμα κλοπών.

Όπως εξήγησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος μετά το περιστατικό στο Πέραμα την υλοποίηση των αλλαγών στον κανονισμό λειτουργίας της Άμεσης Δράσης αναλαμβάνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, με χρονοδιάγραμμα η δράση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρει αναφέρει σε ανακοίνωση μετά το περιστατικό στο Πέραμα: 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μου παρέδωσε την Παρασκευή, εντός της πενθήμερης προθεσμίας που είχε τεθεί, το πόρισμα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. στο αιματηρό περιστατικό της προηγούμενης Παρασκευής.

Όσα έγιναν ως τώρα σε επίπεδο δικαστικής και πειθαρχικής διερεύνησης της υπόθεσης είναι τα απολύτως προβλεπόμενα από τους Νόμους. Αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση ενός Κράτους Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα. Σε ένα Κράτος Δικαίου η Πολιτεία οφείλει πρώτη να εφαρμόζει τον Νόμο.

Η κοινή γνώμη ασφαλώς είναι προβληματισμένη με όσα διαδραματίστηκαν, με εντολές που δόθηκαν για λήξη της καταδίωξης, με αλλεπάλληλες διαρροές εσωτερικών επικοινωνιών της Άμεσης Δράσης, με την έλλειψη συντονισμού.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι ένας ζωντανός κρατικός οργανισμός που διαρκώς βελτιώνεται. Τίποτα και κανένα περιστατικό δεν περνά και δεν πρέπει να περνά, χωρίς αξιολόγηση. Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν και το πόρισμα που μου παρέδωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Προχωράμε μπροστά, με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Αστυνομίας με πέντε μέτρα και πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, καθώς και σε δύο δράσεις θεσμικού χαρακτήρα. Με στόχο την καθοριστική βελτίωση των υπηρεσιών ασφαλείας, που προσφέρει η αστυνομία στους πολίτες.

  1. Πλήρης αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας. Την ευθύνη υλοποίησης, αξιοποιώντας την κατάλληλη ομάδα αξιωματικών, αναλαμβάνει ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, και η δράση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου.
  2. Διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των Νόμων. Δημιουργούνται ειδικά «σχολεία μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών. Η δράση αυτή ξεκινά 01/12/2021 και ολοκληρώνεται ως τις 30/09/2022 για την ομάδα ΔΙΑΣ.
  3. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, με αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Αμέσου Δράσεως. Και, άμεση αντίστοιχη εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωση ως το Σεπτέμβριο ’22.
  4. Άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας ώστε η σχετική προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.
  5. Αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς την κοινωνία. Ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας με 20 νέους αστυνομικούς, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Άμεσης Δράσης στα περιστατικά που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. η υλοποίηση των σχετικών μέτρων να πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Πέραν των ανωτέρω πέντε πρωτοβουλιών σε θεσμικό επίπεδο προωθούμε τους επόμενους τρεις μήνες το Νομοσχέδιο για την Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των αστυνομικών της χώρας. Στόχος μία αστυνομία φιλική στον πολίτη, που σέβεται την δημοκρατική νομιμότητα και είναι άτεγκτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα, την αστυνομία του 21ου αιώνα.

Και, δεύτερον, είμαι σε επαφή με τον συνάδελφο Υπουργό Δικαιοσύνης για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι κατ’ επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκώμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν σε μια πιο αποτελεσματική αστυνομία, που πρέπει να είναι ο κοινός στόχος όλων μας γιατί αυτό είναι προς όφελος της κοινωνίας. Μικροκομματικές επιθέσεις και αβάσιμοι αφορισμοί σε βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας δεν γίνονται αποδεκτοί από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και είμαστε δίπλα στον Έλληνα αστυνομικό, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, γιατί η πολύ δύσκολη δουλειά που κάνει αποτελεί πολύτιμη υπηρεσία προς την κοινωνία.  Μέσα σε αυτή την εβδομάδα 1000 αστυνομικοί ενισχύουν τα ΑΤ του Λεκανοπεδίου Αττικής και διασφαλίζουν την πραγματοποίηση κάθε βράδυ 100 πρόσθετων περιπολιών. Συνεχίζουμε με σχέδιο, με όραμα, με ενότητα, με σκληρή δουλειά τον καθημερινό αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών. Γιατί είναι προϋπόθεση της ευημερίας των Ελλήνων.

Ασφάλεια για Όλους! Ασφάλεια Παντού!

Πέραμα: Τα 4 λάθη που οδήγησαν στις 38 σφαίρες – Τι λέει στον Ε.Τ. ο δημιουργός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Τα τέσσερα λάθη και οι τρεις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να μην έχουμε άλλα… Περάματα. Εσφαλμένη καθοδήγηση του κέντρου επιχειρήσεων, καταδίωξη χωρίς τις κατάλληλες αποστάσεις ασφαλείας, ελλιπής εκπαίδευση, απαρχαιωμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός. Αστοχίες και παραλείψεις που οδήγησαν στην αιματηρή κατάληξη της άγριας καταδίωξης τα μεσάνυχτα του προηγούμενου Σαββάτου.

Μετά την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακής αξιολόγησης  για το περιστατικό στο Πέραμα, την Παρασκευή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται αύριο να ανακοινώσει τις πρώτες αλλαγές που θα αφορούν την εκπαίδευση και τον συντονισμό των δυνάμεων της Αμεσης Δράσης, μιας υπηρεσίας «πρώτης γραμμής» στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που έχει τη συχνότερη επαφή με τους πολίτες.

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Πέραμα άφησαν εκτεθειμένο σε πολλά επίπεδα το κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης. Οι αλλαγές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, δεν θα μείνουν μόνο σε θεσμικό επίπεδο, καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές προσώπων και μετακινήσεις αξιωματικών από την Αμεση Δράση το προσεχές χρονικό διάστημα και πιο «βαθιές» στις επερχόμενες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Γιώργος Σταύρακας, υποστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. και δημιουργός της Ομάδας ΔΙΑΣ

«Οταν ξεκινάει μια επιχείρηση από λάθος προσέγγιση, όλα στην πορεία θα πάνε στραβά. Γιατί έριξαν 38 σφαίρες; Γιατί χάθηκε το παιδί; Ολα τα βήματα θα είναι λαθεμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο Γιώργος Σταύρακας, υποστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. και δημιουργός της Ομάδας ΔΙΑΣ, απαριθμώντας τα λάθη του Περάματος και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται για την ορθότερη διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών.

Μια εντολή που δεν ακολουθήθηκε, 38 πυροβολισμοί σε κατοικημένη περιοχή, μια ανακοίνωση για τραυματισμένους αστυνομικούς που… «διαψεύδεται» από βίντεο-ντοκουμέντο.

» Εντολή… παράβασης καθήκοντος

Η οδηγία του κέντρου επιχειρήσεων προς την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., που εντόπισε το κλεμμένο Ι.Χ. στην περιοχή του Ρέντη, να μην προχωρήσει σε καταδίωξη, ήταν, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταύρακα, το πρώτο και κύριο λάθος. «400Γ τέλος, τέλος απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Ουδένας θα ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πλέον. 400Γ για τις ομάδες ΔΙΑΣ την 503 και οποιαδήποτε άλλη ομάδα έχει διατεθεί να ακολουθήσει το όχημα, τέλος στους τομείς σας όλοι, τώρα», ανέφερε επακριβώς ο εκφωνητής του κέντρου προς τους αστυνομικούς. «Πρόκειται για παρότρυνση υφισταμένου σε ανοχή και κατ’ επέκταση σε παράβαση καθήκοντος. Δεν γίνεται σε αυτόφωρο έγκλημα να έρχεται το κέντρο και να λέει “σταματήστε”. Οταν μπούμε σε διαδικασία προανακριτικών πράξεων, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας. Δεν έχει δουλειά ο αξιωματικός ή το κέντρο Αμεσης Δράσης. Το κέντρο έχει αρμοδιότητα μόνο για να στείλει δυνάμεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εν αποστρατεία υποστράτηγος, τονίζοντας ότι η τοποθέτηση του κέντρου «είναι λάθος και από επιχειρησιακής, αλλά και από νομικής άποψης».

» «Καλύτερη εκπαίδευση»

«Το λάθος είναι ότι εγκλωβιστήκαν από το λεωφορείο και πλησίασαν πολύ κοντά. Επρεπε να βρεθούν μακρύτερα 4 με 5 μέτρα», αναφέρει ο Γιώργος Σταύρακας, περιγράφοντας τις αστοχίες στο πεδίο της καταδίωξης από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Η απόσταση που δεν κατάφεραν να κρατήσουν τους άφησε ουσιαστικά εκτεθειμένους, με αποτέλεσμα όταν ο οδηγός του κλεμμένου Ι.Χ. εγκλωβίστηκε, να τους εμβολίσει κάνοντας όπισθεν, πριν προλάβουν να αντιδράσουν. Αυτή ήταν και η ενέργεια που προκάλεσε στη συνέχεια τη «βροχή» πυροβολισμών που είχε ως κατάληξη τον θάνατο του ενός δράστη και τον τραυματισμό του δεύτερου. «Η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση και αυτόνομο κέντρο επιχειρήσεων. Κάκιστα το κατάργησαν. Ο κάθε αστυνομικός που υπηρετεί έχει εξειδικευμένους ρόλους. Η Ομάδα Ζ δεν μπορεί να επιχειρεί με τον ίδιο τρόπο με τη ΔΙ.ΑΣ. ή τα περιπολικά. Υπάρχει ένα κέντρο-αχταρμάς για όλους. Τους τοποθετούν υπό τη σκέπη ενός εκφωνητή που δεν ξέρει την επιχειρησιακή τακτική των μονάδων γιατί δεν έχει εκπαιδευτεί με κανένα. Αν χρειαστεί να ενεργήσει με στρατηγική, πώς θα το κάνει;», αναρωτιέται ο δημιουργός της ΔΙ.ΑΣ. Γιώργος Σταύρακας περιγράφοντας τα στρατηγικά λάθη που οδήγησαν σε ένα αιματηρό περιστατικό, που έφερε έναν ακόμα πειθαρχικό έλεγχο.

» Πυροβολισμοί εξουδετέρωσης

«Παρέσυραν τρεις μηχανές και έχουμε ενεργήσει Ε-23 (πυροβολισμοί) γιατί κινούνταν… εναντίον συναδέλφων και έχουν τραυματιστεί δύο δράστες», ενημέρωνε το Κέντρο της Αμεσης Δράσης αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο Πέραμα λίγο μετά την ολοκλήρωση της αιματηρής καταδίωξης. Συνολικά 38 κάλυκες συγκεντρώθηκαν από την οδό Ελπίδος στο Πέραμα, με βίντεο από κινητά τηλέφωνα να καταγράφουν τον καταιγισμό πυροβολισμών ανάμεσα σε σπίτια. Μία από τις βολίδες έχει καρφωθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ άλλη έχει «ξύσει» ένα ακόμα όχημα στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπήρξε υπερβολική και επικίνδυνη χρήση όπλων σε μια κατοικημένη περιοχή, ο εν αποστρατεία υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Αστυνομία είναι εκπαιδευμένη να περιπολεί και να μάχεται σε αστική περιοχή. Και ο υπαστυνόμος και οι αστυνομικοί δεν ήταν ανεκπαίδευτοι. Ορθώς ενήργησαν. Δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση. Αλλιώς και οι 38 σφαίρες θα έπλητταν τους επιβαίνοντες. Οχι μόνο 5-6. Ολες οι αστυνομίες στον δυτικό κόσμο έτσι λειτουργούν. Λυπηρό γεγονός κάθε άνθρωπος που χάνεται, δεν έχουμε όμως αστυνομικούς που πρέπει να πάνε στην κρεμάλα».

Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο πρώην διοικητής της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι σφαίρες δεν στόχευαν τους 3 άοπλους όπως αποδείχθηκε δράστες, άλλα την ακινητοποίηση του κλεμμένου Ι.Χ. που είχε εμβολίσει τις μηχανές της ΔΙ.ΑΣ. Οι βολές μάλιστα ενδεχομένως να μην μπορούσαν να τρυπήσουν περιστρεφόμενα λάστιχα καθώς χρειάζεται συγκεκριμένη ποσότητα πυρίτιδας και δυναμικής, ενώ ακόμα και η μηχανή δεν μπορεί να υποστεί μεγάλη ζημιά από 9άρι φυσίγγιο. Παράλληλα ακόμα και εάν οι αστυνομικοί τρυπούσαν το ψυγείο του αυτοκινήτου, θα έπρεπε να μεσολαβήσουν κάποια λεπτά μέχρι να χάσει το νερό της μηχανής.

Οπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, ν. 3169/2003), «πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύεται εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο». Ο πυροβολισμός εξουδετέρωσης επιτρέπεται, «αν αυτό απαιτείται, μεταξύ άλλων για την απόκρουση επίθεσης ενωμένης με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου». Στην προκειμένη περίπτωση, όπως περιγράφουν αστυνομικοί, το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες ως «όπλο» κατά των ανδρών της ΔΙ.ΑΣ.

Αλλαγές φέρνει η αξιολόγηση του περιστατικού

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την επιχειρησιακή αξιολόγηση πρόκειται να «κινήσουν» διαδικασίες αλλαγών στη διαχείριση διαβαθμισμένων συμβάντων τόσο από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όσο και από άλλες μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. Τις νέες κατευθύνσεις που θα ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βλέπει με θετικό μάτι ο δημιουργός των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης, Γιώργος Σταύρακας, καθώς, όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, «η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. έχει χάσει την επιχειρησιακή της ταυτότητα. Αλλιώς ξεκίνησε, είχε άλλη λειτουργία και άλλα επιχειρησιακά σχέδια. Στην πορεία η ΔΙ.ΑΣ. έχασε τη δομή της, κατέρρευσε. Χρειάζεται επικαιροποίηση σχεδίων, αλλά δεν ασχολήθηκε κάνεις. Δεν έχει γίνει επκαιροποίηση από το 2011». Τόσο η αξιολόγηση των συμβάντων από το κέντρο επιχειρήσεων όσο και οι εντολές και οι διαδικασίες εμπλοκής και ανταπόκρισης αναμένεται μετά από μία δεκαετία να τροποποιηθούν, με βάση και τα ευρήματα που θα προκύψουν από την εσωτερική αξιολόγηση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Οπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταύρακας, «τα περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο. Το 2010 όταν ξεκίνησε η ΔΙ.ΑΣ. είχαμε παρατακτή δύναμη 2.136 αστυνομικών. Υπήρχε επιχειρησιακός σχεδιασμός. Οι αστυνομικοί έκαναν 120 χλμ. περιπολία στο 6ωρο και δεν είχαμε ούτε ένα πειθαρχικό παράπτωμα. Ηταν μονάδα και όχι ένα τσούρμο όπως είδαμε στη Νέα Σμύρνη».

 

eleftherostypos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.