Η άρνηση της υποταγής των Ελλήνων στο τελεσίγραφο της Ιταλίας και η αντίστοιχη απαγόρευση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων εξελίχθηκε στο «ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ».

Χαρακτηρίστηκε από τις μεγάλες νίκες των ελληνικών στρατευμάτων  μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες με αντιπάλους τα στοιχεία της φύσης και τις στερήσεις στα δύσβατα χιονισμένα βουνά της Πίνδου, τις σκληρές μάχες της γενναιότητας και της περηφάνιας, την προέλαση των Ελληνικών Δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο.

Και ο Λαός των Γρεβενών συμμετείχε ενεργά στην άμυνα και στην αντεπίθεση εναντίον των κατακτητών στο ύψωμα της Αννίτσας, καθώς η ελληνική στρατιωτική μονάδα, στελεχωμένη κυρίως από άνδρες των γειτονικών χωριών, υποχρέωσε σε άτακτη υποχώρηση την επίλεκτη Τρίτη Μεραρχία των Αλπινιστών «Τζούλια», η οποία επιχείρησε να διεισδύσει στην Πίνδο.

Μπορεί να ακολούθησε η κατάκτηση από τις Δυνάμεις του Άξονα, πριν, όμως, το τάγμα των Γρεβενιωτών της 9ης Μεραρχίας Πεζικού εισήλθε πρώτος νικητής στην Κορυτσά.

Σήμερα τιμούμε την αυτοθυσία των συμπατριωτών μας και όλων των Ελλήνων που αγωνίστηκαν για της Πατρίδος την τιμή, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά τους.

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες.

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΤΣΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.