Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

Για την αποπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας

Ο Πρωθυπουργός μίλησε με αρκετούς συνεργάτες του. Μίλησα κι εγώ μαζί του. Μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα, έτσι όπως ήταν, πήρε αμέσως την απόφαση να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Μπογδάνο. Σας υπενθυμίζω ότι λίγες εβδομάδες πριν είχαμε ξεκαθαρίσει ότι συμπεριφορές που στο αξιακό, στο ιδεολογικό τους υπόβαθρο, στη ρητορική τους, είναι έξω από αυτό που είναι η παράταξη και η Κυβέρνηση, φέρνουν στο προσκήνιο εποχές και σκιές του παρελθόντος που σκοτεινιάζουν και το παρόν και το μέλλον μας, δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές.

Πρώτα απ’ όλα, υπήρχε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση. Και δεύτερον, μας χωρίζει άβυσσος με το Κ.Κ.Ε. σε μια σειρά από πράγματα, αλλά δεν μπορεί βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να λέει ότι οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι εχθροί της πατρίδας από τους Τούρκους. Να υπονοεί τέτοια πράγματα, χρησιμοποιώντας αναφορές τους παρελθόντος σε άλλα πλαίσια και σε άλλες εποχές. Δεν μπορεί. Έχουμε σήμερα 6 Οκτωβρίου του 2021. Στον κόσμο συντελούνται πράγματα και θάματα. Στην Ελλάδα γίνεται μια κοσμογονία. Η χώρα αλλάζει, προχωρά μπροστά. Δεν μπορεί να επιτρέπουμε στο παρελθόν να σκιάζει το παρόν και το μέλλον μας. Έχουμε κάνει κόπο ως κοινωνία, ως Πατρίδα, ως Έθνος, να ξεφύγουμε από διχασμούς. Δεν μπορεί να επαναφέρουμε αυτούς τους διχασμούς με τέτοιο τρόπο, που να δημιουργούν προβλήματα στο πώς κοιτάζουμε και πηγαίνουμε μπροστά.  Οι συμπεριφορές κρίνονται σωρευτικά και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη αυτού που κάνει.

Η παράταξή μας, από την Ιδρυτική της Διακήρυξη κιόλας, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τώρα, από τη συμπεριφορά όλων των Αρχηγών της, του κόσμου της, των κοινοβουλευτικών και άλλων στελεχών της, είναι μια παράταξη προσανατολισμένη στο μέλλον, που τιμά την ιστορία της και  έχει μια πολύ βασική αξία: «Πατριωτικό είναι ό,τι ενώνει». Γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση να προχωρήσουμε και  να πάμε μπροστά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές φορές αντιδράσει με τέτοιον τρόπο και σε ζητήματα άλλα ηθικά και σε ζητήματα αξιακά και ιδεολογικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε βουλευτής του, ο οποίος αποκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία κόμμα δωσιλόγων, παράταξη δωσιλόγων και δεν «άνοιξε μύτη». Υπήρχε πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είπε ότι η «17 Νοέμβρη» είχε όραμα για την κοινωνία. Και πάλι δεν «άνοιξε μύτη».

Από τη μια υπάρχει μια πολύ καθαρή άποψη, ότι δεν ψαρεύουμε στα θολά νερά, ούτε προσπαθούμε να κανιβαλήσουμε την Ιστορία. Έχουμε μια ξεκάθαρη αξιακή  και ιδεολογική άποψη, ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Και είναι άλλοι που βρίσκονται στον αντίποδα της Ιστορίας.

Ο Πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει με πολύ καθαρό τρόπο. Εγώ ο ίδιος είχα πει στο Briefing ότι δεν θα γίνουν ανεκτές αυτού του είδους οι συμπεριφορές. Ο Πρωθυπουργός σε θέματα αρχών είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και πάρα πολύ σαφής. Η αντίδραση του κ. Δένδια ήταν η αντίδραση που έπρεπε να έχει ένας Υπουργός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι σε τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα. Είναι πάρα πολύ απλό. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει ποια παράταξη, ποιον χώρο και ποιους πολίτες εκπροσωπεί.

Για την παρουσία άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο Βίτσι

Εκδηλώσεις τέτοιου τύπου γίνονται για χρόνια. Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές αναγνωρισμένες οργανώσεις. Είναι άλλης τάξης ζήτημα πώς επιλέγει κανείς, ως βουλευτής, ως πολιτικό πρόσωπο, κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα και τις περιοχές εκείνες, να συμμετέχει σε κάποιες εκδηλώσεις, που ιστορικά έχουν τη διάστασή τους και τη φόρτισή τους. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα αυτό. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα πώς οι διοργανωτές ανέχονται την παρουσία εκπροσώπων εγκληματικών οργανώσεων. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.

Για τα περί περί δημιουργίας νέων κομμάτων

Για πολλά χρόνια ακούγονται συζητήσεις για δημιουργία κομμάτων. Έχουν υπάρξει κόμματα -και υπάρχουν και σήμερα κομματικοί σχηματισμοί- που τοποθετούνται ιδεολογικά δεξιότερα ή πολύ δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, αυτό που γνωρίζω είναι ότι δύο χρόνια μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφουμε διαφορά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, μεγαλύτερη από αυτή που κερδίσαμε στις εκλογές. Δεν θυμάμαι στην πολιτική ιστορία του τόπου να υπήρξε αυτό. Αυτό δίνει, όχι απλώς μια δυναμική επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, δίνει μια δυναμική διεύρυνσης και της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας στις επόμενες εκλογές.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει πολύ καθαρή εντολή -μετά από ενάμιση χρόνο, πόσο είναι μέχρι το ‘23, που θα έρθουν οι εκλογές- με το ξεκάθαρο δίλημμα εάν ο Πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πολιτική της Κυβέρνησης μεγαλώνει τη Νέα Δημοκρατία. Και το σημαντικό είναι ότι η Νέα Δημοκρατία μεγαλώνει όχι επειδή μικραίνουν οι άλλοι. Μεγαλώνει γιατί η πολιτική της Κυβέρνησης, η επιρροή και τα αποτελέσματά της, πείθουν όλο και περισσότερους πολίτες ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν για να αλλάξει η χώρα.

Ο βασικός λόγος που μπορούμε και το πετυχαίνουμε αυτό είναι γιατί ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας, η ιστορική μας βάση, ο κόσμος που μας στηρίζει σήμερα, δεν ήταν ποτέ φοβικός στην ενσωμάτωση και στην ανανέωση. Δεν ήταν συμπλεγματικός απέναντι σε ανθρώπους, που μπορεί να είχαν ξεκινήσει από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά στην πορεία ενσωματώθηκαν στη μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη. Αυτός είναι ο βασικός λόγος και η δύναμή μας, που μπορούμε να απευθυνόμαστε σε ευρύτερα κοινά και ακροατήρια.

Για την πανδημία

Σε λίγες ώρες ο Υπουργός Υγείας με τις δηλώσεις του θα είναι πολύ αναλυτικός και συγκεκριμένος. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος και η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με τους συμπολίτες μας που είναι εμβολιασμένοι ή θωρακισμένοι, επειδή έχουν νοσήσει, μας δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να υπόκεινται σε άλλους περιορισμούς, πέραν αυτών που ισχύει για τις αποστάσεις ή τη χρήση μάσκας κ.ο.κ..

Είναι μια απόφαση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα γεγονότα και τα αποτελέσματα εφαρμογής διαφόρων πολιτικών από το καλοκαίρι και μετά. Στην πανδημία κανείς οφείλει να παρακολουθεί πως διαμορφώνονται και εξελίσσονται τα πράγματα.

Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι θωρακισμένοι και απέναντι στη νόσηση -πάντως σίγουρα απέναντι στη νόσηση με βαριά μορφή- δικαιούνται και πρέπει να έχουν πλήρη προνόμια για μια κανονική ζωή.

Ήδη, έχουμε συζητήσει με την Επιτροπή για την οριζόντια λήψη της τρίτης δόσης και πολύ σύντομα αναμένονται αποφάσεις και προς την κατεύθυνση αυτή. Ήδη, για τους 60 και πάνω έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας αυτό που προσπαθεί να κάνει απεγνωσμένα είναι να αλλάξει την ατζέντα. Είναι προτιμότερο για τον κ. Τσίπρα να αλλάξει άποψη και να ψηφίσει τη Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας παρά να προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την ατζέντα χρησιμοποιώντας και εργαλειοποιώντας το θλιβερό γεγονός των ανθρώπινων απωλειών. Γιατί αυτό είναι και πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο. Είναι ένα εξαιρετικά λυπηρό ζήτημα η απώλεια ανθρώπινης ζωής. Προς Θεού, κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι ακούμε ότι πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα και συνηθίζουμε μ’ αυτό. Αυτό είναι απάνθρωπο, είναι έξω από τον πολιτισμό μας, είναι μακριά από οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κανείς. Είναι θλιβερό και λυπηρό και δεν μπορεί κανείς να το προσπερνά έτσι.  Είναι, όμως, ένα θέμα το οποίο έχει πρωτίστως επιστημονική διάσταση. Εννέα στους δέκα συμπολίτες μας που είναι διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μία πανδημία που πλήττει τους ανεμβολίαστους. Στη λίστα των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, η συντριπτική πλειοψηφία που καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Για την ελληνογαλλική Συμφωνία

Η Συμφωνία με τη Γαλλία έχει προκαλέσει πολύ-πολύ μεγάλη νευρικότητα στην Τουρκία. Αυτά που η Τουρκία λέει, τα έχει υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν με μια λογική «ακορντεόν» σε ό,τι αφορά την ένταση. Είναι προφανές ότι είναι πράγματα που δεν εδράζονται ούτε σε Συνθήκες, ούτε αντέχουν στη σοβαρή κριτική. Θα απαντηθούν, βεβαίως, και θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα στα fora και στον Ο.Η.Ε. με τον τρόπο που σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να το αντιμετωπίζει κανείς. Από εκεί και πέρα, η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα μας ενισχύει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, όχι απλώς στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό ανησυχεί πάρα-πάρα-πάρα πολύ την Τουρκία και την οδηγεί σε αυτές τις κινήσεις, οι οποίες προφανώς δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Αν δει κανείς όλο το ντεκόρ που στήθηκε από τον κ. Τσίπρα, όλα τα επιχειρήματα, που ήταν θλιβερά, τα υπονοούμενα που ήταν έως και αστεία, καταλαβαίνει ότι το αντιπολιτευτικό του μένος  δεν τον αφήνει να δει ότι μια Συμφωνία, που είναι πρωτίστως εθνική επιτυχία. Αυτός την εκλαμβάνει σαν μια προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού στην οποία  καλά και σώνει πρέπει να πάει απέναντι.

Έτσι όπως ήταν η σχέση μας με την Τουρκία πριν, η Συμφωνία που κάνουμε με τους Γάλλους φέρνει την Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση ναι ή όχι; Απλά πράγματα.

Η χώρα εξοπλίζεται με όπλα τα οποία αναβαθμίζουν την αποτρεπτική μας ικανότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για μια αμυντική Συμφωνία με τη μεγαλύτερη αμυντική στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης. Εμπεδώνει τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι το πρώτο βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Τόσο από τη Συμφωνία αυτή  καθεαυτή, όσο και από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και κυρίως του Γάλλου Προέδρου, του κ. Μακρόν, προκύπτει με πολύ καθαρούς όρους ότι αν απειληθεί η χώρα μας, η Γαλλία θα συνδράμει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.