«Είμαστε περήφανοι, διότι, σε μόλις δύο χρόνια, η αθλητική μας μεταρρύθμιση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και έχουμε αλλάξει το τοπίο στον τομέα του αθλητισμού προς όφελος της αθλητικής οικογένειας, στηρίζοντας έμπρακτα και ουσιαστικά τους αθλητές και τις αθλήτριες μας», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση των Βουλευτών Κυριάκου Βελόπουλου, Απόστολου Αβδελά και Κωνσταντίνου Χήτα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε συνοπτικά τα δεκάδες μέτρα που έχουν ληφθεί προς όφελος των ερασιτεχνικών σωματείων και των αθλητών, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν καταβληθεί, σε λιγότερο από δύο χρόνια, περίπου 55 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και σύντομα θα δοθεί στα σωματεία και η προκαταβολή από το νέο τρόπο φορολογίας των κερδών του στοιχήματος, αίτημα διαχρονικό που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Αναλυτικά, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ανέφερε:

«Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, θέσαμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον αθλητή και το σωματείο, δηλαδή το κύτταρο της αθλητικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της αθλητικής μεταρρύθμισης, που υλοποιούμε τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, διαμορφώσαμε και εφαρμόζουμε σειρά μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των αθλητών και των αθλητριών μας.

Ενδεικτικά:

  • Θεσπίσαμε τη υποχρεωτική συμμετοχή εκπροσώπου των αθλητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών τους, με δικαίωμα ψήφου.

 

  • Επιτρέψαμε σε αθλητές να αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή και να μπορούν να προπονούν ομάδες που αγωνίζονται σε άλλη κατηγορία από αυτή που συμμετέχουν οι ίδιοι, άλλου φύλου ή ακαδημίες.

 

  • Απελευθερώσαμε τις μεταγραφές των ερασιτεχνών αθλητών με τη συμπλήρωση των 19 ετών τους, ώστε να μπορούν να διαλέξουν εκείνοι το σωματείο με το οποίο θα αθλούνται.

 

  • Φροντίσαμε για την ασφάλιση ερασιτεχνών αθλητών σε e-ΕΦΚΑ από τον κίνδυνο ατυχήματος και για παροχές ασθένειας σε είδος, άμεσα ή έμμεσα, εφόσον δεν καλύπτονται από άλλη ασφάλιση.

 

  • Επεκτείναμε την ισχύ της απονομής της ιδιότητας Έφεδρου για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και για αθλητές εν ενεργεία, χωρίς χρονικό όριο ή προθεσμία.

 

  • Διευκολύναμε τη φοίτηση των αθλητών, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν σπουδές και αθλητική καριέρα, διπλασιάζοντας τον χρόνο σπουδών τους ως φοιτητές μερικής φοίτησης κάτι που:
  • τους βοηθάει να συνεχίζουν την αθλητική τους καριέρα ταυτόχρονα με τις σπουδές χωρίς να είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν ή το ένα ή το άλλο,
  • προωθεί την έννοια της διπλής καριέρας (dual career) για τους αθλητές, κάτι που αποτελεί διεθνή τάση.

 

  • Θεσπίσαμε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων για να καταγραφούν τα νομίμως λειτουργούντα ερασιτεχνικά σωματεία.

 

  • Καταβάλαμε περίπου 13,5 εκατ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυση/αποζημίωση ειδικού σκοπού, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια απευθείας σε 4.691 νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ.

 

  • Αναπτύξαμε το πρόγραμμα αξιολόγησης Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ», βασισμένο σε δεκάδες απολύτως μετρήσιμους δείκτες δραστηριότητας, βάσει του οποίου κατανέμεται η κρατική επιχορήγηση με αξιοκρατία, διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των αθλητών των Εθνικών ομάδων και ο αριθμός των ημερών προετοιμασίας τους.

 

  • Έχουμε προβλέψει να χρηματοδοτούνται ξεχωριστά, από τις αρχές του 2022, οι Εθνικές ομάδες έως του ποσού των 15.000.000€, από τα κέρδη της φορολογίας των τυχερών παιγνίων και αυτό συμβαίνει για 1η φορά στη χώρα μας.

 

  • Δόθηκαν φορολογικά κίνητρα με τη μείωση του ποσού του φόρου κατά 20% από 10%, που ίσχυε, επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

 

  • Εντάχθηκαν όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι εργαζόμενοί τους στα Μέτρα Στήριξης της 1ης και 2ης φάσης της πανδημίας.

 

  • Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έμειναν ανοικτές σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας για την προετοιμασία των αθλητών που είχαν πάρει ή διεκδικούσαν πρόκριση για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, σύμφωνα με τις λίστες που μας απέστειλαν, κατόπιν έγκαιρου αιτήματός μας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

 

  • Με ενέργειες μας προς την Επιτροπή Εμβολιασμού και την Πολιτική Προστασία, οι αθλητές Εθνικών Ομάδων εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα, ώστε να μην διαταράσσεται η προετοιμασία τους και η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

 

  • Εξοφλήσαμε τα πριμ διακεκριμένων αθλητών και προπονητών για το 2017, ύψους 2.666.000€. Σημειωτέων, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε δαπανήσει αλλού το συγκεκριμένο κονδύλι.

 

  • Προχώρησε η διαδικασία καταβολής των πριμ διακεκριμένων αθλητών και προπονητών για το 2018, ύψους 930.000€ και έχει δρομολογηθεί η καταβολή των πριμ και του 2019. Συνολικά, επιβραβεύουμε τους αθλητές και προπονητές με επιπλέον 5 εκατ. ευρώ.

 

  • Τις 196 αποσπάσεις Ομοσπονδιακών προπονητών για το 2019 τις αυξήσαμε σε 204 πέρσι και 213 φέτος, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας.

 

  • Το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), επιστημονικός φορέας του Υφυπουργείου Αθλητισμού με έδρα το ΟΑΚΑ, βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού με κύριο στόχο του την ενίσχυση και την υποστήριξη των αθλητών. Ενδεικτικά, προβλέπεται:
  • η δημιουργία βάσης ιατρικών δεδομένων,
  • ψηφιακό ημερολόγιο προπόνησης, διατροφής και ψυχολογίας του αθλητή,
  • ψηφιακή κάρτα υγείας αθλητή κλπ.

Πέραν των προαναφερθέντων, είναι άξιο επισήμανσης ότι η ευθύνη συγκρότησης, προπόνησης/προετοιμασίας, ημερήσιας αποζημίωσης, ασφάλισης και συμμετοχής σε οποιαδήποτε διεθνή διοργάνωση των αθλητών/αθλητριών των Εθνικών μας ομάδων, ομαδικών ή ατομικών αθλημάτων κάθε φύλου και ηλικίας, ανήκει αποκλειστικά στην Ομοσπονδία του εκάστοτε αθλήματος.

Ειδικά για διοργανώσεις που φιλοξενούν πολλά διαφορετικά αθλήματα, όπως οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, οι Μεσογειακοί Αγώνες, οι Αγώνες Νεότητας κ.λπ., την τελική ευθύνη έχουν οι αντίστοιχοι εγχώριοι φορείς τους, όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), όπου οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων είναι μέλη τους.

Ο ρόλος της Πολιτείας αφορά στις ετήσιες τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών, των φορέων όπως ΕΟΕ και ΕΠΕ και στις απευθείας ενισχύσεις των σωματείων, ενισχύσεις που επανήλθαν έπειτα από 12 χρόνια!

Για το 2020 και το 2021, που ήταν Ολυμπιακές Χρονιές, καταβλήθηκαν ΣΥΝΟΛΙΚΑ 50 εκατ. ευρώ (περισσότερα από 36 εκατ. ευρώ στις αθλητικές Ομοσπονδίες και σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ σε 4.691 ερασιτεχνικά σωματεία, νόμιμα και εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του Υφυπουργείου Αθλητισμού).

Επιπλέον, καταβλήθηκαν προ μηνών και 31 εκατ. ευρώ στον επαγγελματικό αθλητισμό (ποδόσφαιρο ανδρών -Super League 1, Super League 2, Football League-, μπάσκετ ανδρών –Basket League, βόλεϊ ανδρών -Volley League) ως προκαταβολή από το δικαιούμενο ποσοστό τους εκ του στοιχήματος, σύμφωνα με τον νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των τυχερών παιγνίων. 

Επίσης, έχει ανακοινωθεί από τον Μάρτιο 2021, ότι το φθινόπωρο του 2021 (το αμέσως προσεχές διάστημα) πρόκειται να δοθεί, εκ νέου στα σωματεία, γενναία προκαταβολή από τον νέο τρόπο φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων.

Άλλωστε, για πρώτη φορά ο ελληνικός αθλητισμός αποκτά μερίδιο από τη φορολογία των κερδών των παικτών του στοιχήματος κι αυτό κατανέμεται κατά 50% σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό. 

Είμαστε περήφανοι, διότι -σε μόλις δύο χρόνια- η αθλητική μας μεταρρύθμιση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και έχουμε αλλάξει το τοπίο στον τομέα του αθλητισμού προς όφελος της αθλητικής οικογένειας.

Στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τους αθλητές και τις αθλήτριες μας.

Και συνεχίζουμε την αθλητική μας μεταρρύθμιση για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών και ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του αθλητικού οικοδομήματος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.