Σε 98 ανέρχονται το τελευταίο 24ωρο οι νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν σήμερα σε 154 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, με 64 από αυτές να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανοιχτές. Οι σημαντικότερες είναι εκείνες που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, όπου σήμερα αντιμετωπίζουν νέο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Φθιώτιδα,  Κρήτη, και Γρεβενά.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για ένα «πρωτοφανές φαινόμενο για τη χώρα» τις τελευταίες μέρες, τόσο σε ό,τι αφορά την ένταση όσο και σε ό,τι αφορά τη διασπορά των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη την Ελλάδα.

«Όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται στη μάχη, βρίσκονται στο μέτωπο μέσα στη φωτιά. Οι πυροσβέστες μας παλεύουν μέρα-νύχτα, άυπνοι εδώ και μέρες, για να σώζουν ζωές και να αντιμετωπίζουν τα πύρινα μέτωπα και τις νέες φωτιές, διακινδυνεύοντας πολλές φορές ακόμη και τη ζωή τους», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Αφού ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για όσα προσφέρουν «σε συνεργασία και με τους εθελοντές που ρίχτηκαν στη μάχη υπό αντίξοες και συχνά πολύ επικίνδυνες, πρωτόγνωρες, συνθήκες», εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη, που έχασε σήμερα τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Σχετικά με τις πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Μαραθώνα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στον σταθμό της Πάρνηθας στις 14:47 οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν έως 8  μποφόρ, 66 χλμ/ώρα, «ευνοώντας τη δημιουργία κηλιδώσεων και νέων εστιών», ενώ προσέθεσε ότι αντιμετωπίζουν διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού, κυρίως στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη  Βαρυμπόμπη και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη λίμνη του Μαραθώνα. Ακόμη, ανέφερε ότι τα θερμικά φορτία είναι υψηλότατα και επικίνδυνα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, με σημαντικότερες στη Βαρυμπόμπη και στους Θρακομακεδόνες, όπου ζητήθηκε από τους κατοίκους να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, μέσω του 112, στάλθηκαν 16 μηνύματα για εκκένωση οικισμών. «Τώρα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σταματήσουν το μέτωπο στην περιοχή Πευκόφυτο, πλησίον της Σταμάτας. Επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ έως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 10 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 2 γαλλικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Επίσης, συνδράμουν 120 πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία, πολυάριθμα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στα Άνω Λιόσια, είπε ότι εκδηλώθηκε στις 15:25 με πορεία προς Ποικίλο όρος, δηλαδή εξελίσσεται ανάμεσα στο όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα. Επίσης, φωτιά εκδηλώθηκε στις 17:06 στα Λεγρενά Σουνίου, ενώ υπάρχουν κι άλλες ακόμα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική, στις οποίες επιχείρησαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σχετικά με την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια,  ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη, με δυναμική πορεία προς νότο, λόγω βορειοδυτικών ανέμων που εμφάνισαν ριπές έως 5 bf, ενώ προσέθεσε ότι γίνονται ενέργειες προκειμένου να ανακοπεί το μέτωπο στο ύψος του οικισμού Λίμνη. Στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, ενώ έως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη με το Beriev-200 και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο της αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Μέσω του 112 στάλθηκαν συνολικά ακόμα 16 μηνύματα. Το τελευταίο περίπου στις 13:30 το μεσημέρι για την εκκένωση των οικισμών Μαντούδι, Στροφυλία, Φαράκλα, Σπαθάρι, Μετόχι,  Δαφνουσία, Τρούπη, Πήλι, Προκόπι. Παράλληλα, τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα χρειάστηκε να απεγκλωβίσει περισσότερα από 631 άτομα, από τις βορειοανατολικές ακτές της Εύβοιας και συνεχίζουν ακόμα και αυτή τη στιγμή με νέους απεγκλωβισμούς όπου απαιτηθεί.

Όσον αφορά την Αρχαία Ολυμπία, είπε ότι αντιμετωπίζουν σήμερα νέο μέτωπο σε δασική έκταση που ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, και έως το τελευταίο φως 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Συνδρομή εξίσου παρέχουν κι εκεί ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία sms που στάλθηκαν  μέσω του 112 ήταν για την εκκένωση των οικισμών Βίλλια, Νεμούτα και Λάμφι και για την εκκένωση της Μονής της Κρεμαστής.

Ακόμη, όπως εξήγησε, στη Φθιώτιδα, στη Μεσσηνία, στην Ανατολική Μάνη, όλες οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη, όπως και στη Δωρίδα, όπου οι ριπές των ανέμων ξεπέρασαν τα 7 bf και βοήθησαν στη γρήγορη επέκτασή της.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών μέσω του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Πιο συγκεκριμένα:

-από τη Γαλλία  82 πυροσβέστες επιχειρούν στις Αφίδνες, καθώς και 2 αεροσκάφη κάναντερ που ήδη επιχείρησαν σήμερα στην Πάρνηθα,

-από την Κύπρο 40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην Πάρνηθα και 2 αεροσκάφη τα οποία επιχείρησαν στην Κρήτη,

-από την Κροατία ένα αεροσκάφος Canadair που ήδη επιχείρησε

-από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα οι οποίοι θα προωθηθούν στην Εύβοια

-από το Ισραήλ 16 πυροσβέστες που θα επιχειρήσουν στην Αττική

-από τη Σουηδία 2 αεροσκάφη που αναμένονται σήμερα το βράδυ

-από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα που αναμένονται αύριο

-από την Ελβετία 3 ελικόπτερα SP με ειδικό κάδο τα οποία αναμένονται αύριο.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, αλλά και με τις αστυνομικές αρχές, δραστηριοποιούνται σε Αττική, Τολοφώνα, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία, ενώ γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3 συλλήψεις, στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Στην Αττική για πρόθεση και στην Καλαμάτα για πρόθεση κατ’ εξακολούθηση με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομο που αύριο θα οδηγηθεί στην Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι για την προσωρινή φιλοξενία πολιτών, των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές στην Αττική, ο Δήμος Αθηναίων θέτει στη διάθεση των πληγέντων τις εγκαταστάσεις των Παιδικών Κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα της Νέας Μάκρης. «Οι πολίτες που έχουν ανάγκη στέγασης και αναζητούν προσωρινή φιλοξενία, καθώς οι περιοχές που διαμένουν έχουν εκκενωθεί προσωρινά κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135», σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι «όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες έχουν πολλαπλές συνέπειες ακόμη και στις απλές καθημερινές μας λειτουργίες».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δοκιμάζονται μέχρι και οι αντοχές των ίδιων των υποδομών, και σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σήμερα σε εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αττική, οι οποίες ήταν απολύτως απαραίτητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής χώρας.

«Έχουμε μπροστά μας μία ακόμη πιο δύσκολη νύχτα. Και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.