Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση από τα ξημερώματα της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς ενόψει Σαββατοκύριακου πολλοί Αθηναίοι έφυγαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Οι πολίτες εμφανίζονται στην πλειονότητά τους ενημερωμένοι σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να φέρουν μαζί τους προκειμένου να ταξιδέψουν, αλλά και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν κατά την επιστροφή τους από τους προορισμούς τους.

«Είναι μια δύσκολη μέρα, είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και η κίνηση κορυφώνεται. Καθημερινά  περίπου 20.000 επιβάτες αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά. Το πρώτο 20ήμερο του τρέχοντος έτους έχουν αναχωρήσει από τον Πειραιά συνολικά 420.000 επιβάτες, 120.000 περισσότεροι από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτή τη στιγμή μόνο από αυτή την πύλη φεύγουν ταυτόχρονα τρία πλοία. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος έχει ακούσει τις παραινέσεις μας και έρχεται νωρίτερα, ώστε να γίνουν και οι έλεγχοι», σχολίασε στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλας.

«Καθημερινά περίπου 400 άτομα σε όλα τα λιμάνια της χώρας δεν επιβιβάζονται γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Συνολικά από την ημέρα που το Λιμενικό Σώμα ανέλαβε τη διαδικασία των ελέγχων, 4.600 επιβάτες δεν έχουν επιβιβαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δώστε προσοχή για να μη μείνετε εκτός πλοίου: Τι χρειάζεστε για το ταξίδι σας

Υπενθυμίζεται ότι οι επιβάτες κατά την επιστροφή τους από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας οφείλουν να επιδείξουν στις αρμόδιες Αρχές πριν την επιβίβασή τους: α) είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε β) αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο.

Στο δεύτερο περιλαμβάνονται μοριακό, rapid αλλά και self-test εφόσον έχει έχουν διενεργηθεί 24 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι. Το περασμένο διάστημα τα self-tests αποτελούσαν «ισχυρή σύσταση» για τους ταξιδιώτες, ωστόσο η νέα ΚΥΑ έχει αλλάξει τα δεδομένα για τις μετακινήσεις από τα νησιά καθώς πλέον καθίστανται υποχρεωτικά.

Παράλληλα, οι έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας είναι εξονυχιστικοί σε όλους τους επιβάτες προκειμένου να τηρηθούν στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όσοι δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, δεν επιβιβάζονται.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις προς τα νησιά, εξακολουθούν τα ισχύουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, με τους επιβάτες να χρειάζεται να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν, ή PCR τεστ που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών, ή πιστοποιητικό νόσησης.

Επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε νωρίς το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, προκειμένου να επιθεωρήσει τη διαδικασία των ελέγχων, ενώ μάλιστα θα ταξιδέψει και ο ίδιος, ώστε να επιβλέψει και την τήρηση των μέτρων εντός του πλοίου.

«Ο κόσμος είναι ενημερωμένος. Στην μεγάλη του πλειοψηφία ταξιδεύει με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί και με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε την υγεία των επιβατών, των πληρωμάτων, των νησιωτών, των οικογενειών των ταξιδιωτών», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και όχι μόνο. Πηγαίνουμε για διακοπές αλλά τηρούμε ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας», τόνισε ο ίδιος.

«Καλώ όχι μόνο τους Λιμενικούς, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να εμβολιαστεί ώστε να χτιστεί το απαραίτητο συλλογικό τείχος ανοσίας», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

 

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.