Νομοθετική ρύθμιση που αφορά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και αντιμετωπίζει ζητήματα δασωθέντων αγρών, αρχικής χρήσης της γης, εκχερσωμένων πρώην δασικών εκτάσεων, χωρίς κόστος και αγωνία για τον πολίτη, ανακοίνωσε από την Π.Ε. Γρεβενών ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Γρεβενών Ιωάννης Γιάτσιος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Φωλίνας.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε παράλληλα για το ότι «το δάσος θα διαφυλαχθεί, όπως και κάθε νόμιμο δικαίωμα επί της γης, ούτως ώστε να τερματιστεί η χρόνια ομηρία των πολιτών και να ενισχυθεί ο ιερός δεσμός του Έλληνα με τη γη του. Για το λόγο αυτό, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μισό ευρώ των επιδοτήσεων γεωργών και κτηνοτρόφων».
Δεσμεύτηκε επίσης για «όμοια νομοθετική μεταρρύθμιση που λύνει οριστικά το πρόβλημα της ξύλευσης ατομικών αναγκών».

Να σημειώσουμε ότι  με τροπολογία του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρατείνεται από τη λήξη της, για έξι (6) μήνες, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, η ανάρτηση των οποίων υλοποιείται εντός του 2021. Η εν λόγω παράταση επεκτείνεται για είκοσι (20) επιπλέον ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή.

Επίσης, καθορίζεται ο χρόνος διενέργειας των διορθώσεων που εμπίπτουν σε κατηγορία πρόδηλου σφάλματος, οι οποίες υλοποιούνται και ενσωματώνονται στους ανωτέρω αναρτημένους δασικούς χάρτες εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

Κατά των διορθώσεων επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 15 ν.3889/2010), εντός της ανωτέρω προθεσμίας. Εάν η διόρθωση αφορά σε κυρωμένο τμήμα του δασικού χάρτη, ανακαλείται η απόφαση κύρωσης για το τμήμα που διορθώνεται. Αντιρρήσεις ή αιτήματα διόρθωσης προδήλου σφάλματος που έχουν υποβληθεί κατά αναρτηθέντων δασικών χαρτών και εμπίπτουν στις διορθούμενες κατά τα ανωτέρω εκτάσεις, δεν εξετάζονται και το τυχόν καταβληθέν ειδικό τέλος επιστρέφεται στο δικαιούχο.

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Αναφορικά με το άρθρο 1, είναι απαραίτητο να δοθεί ικανός χρόνος, πρωτίστως, για να διορθωθούν από τις Διευθύνσεις Δασών τα πρόδηλα σφάλματα, που διαπιστώθηκαν μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και αφορούν στη διόρθωση οποιασδήποτε, τεχνικού ή καταγραφικού χαρακτήρα εσφαλμένης απεικόνισης ή απόδοσης του περιεχομένου του δασικού χάρτη ή απόκλισης επί των υποβάθρων ή σε πράξεις της διοίκησης που δεν συμπεριελήφθησαν, τα οποία είτε παρεισέφρησαν και διέλαθαν των ελέγχων των οργάνων της Διοίκησης, είτε δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αλλαγής των χρησιμοποιούμενων κατά την κατάρτιση του χάρτη υποβάθρων, διασφαλίζοντας, με τον τρόπο αυτό, το κύρος του περιεχομένου του δασικού χάρτη και την αξιοπιστία της Διοίκησης.

Ο χρόνος που χρειάζεται η Διοίκηση δεν πρέπει ωστόσο να θίγει το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α’ 182) και για το λόγο αυτό χορηγείται παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά έξι (6) μήνες από τη λήξη της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.