Η δημοσκόπηση της εταιρείας «To the Point» βλέπει μάχη ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 14 μέχρι τις 22 Ιουνίου και ήταν επικεντρωμένη αποκλειστικά στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής. Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής».

Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι σίγουρο ή πιθανό να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Το δείγμα ήταν 670 άτομα, άνω των 17 ετών, άνδρες και γυναίκες από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Από αυτούς, οι 485 δήλωσαν ότι είχαν ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2019.

Πήρε κεφάλι ο Λοβέρδος, από κοντά ο Ανδρουλάκης
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μάχη για την προεδρία, ο Ανδρέας Λοβέρδος με ποσοστό 33,8% οδηγεί την κούρσα. Με ποσοστό 32,5 ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ η τωρινή πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 16,6%. Ακολουθούν ο Χ. Καστανίδης με 5% και ο Π. Γερουλάνος με 3,8%, ενώ 8,3% δεν απάντησαν.

Μπορεί ο Νοέμβριος, ο μήνας που πιθανολογείται ότι θα γίνουν οι εκλογές, να είναι μακριά, αλλά περίπου 3 στους 4 ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες.

Θέλουν επιστροφή του ΠΑΣΟΚ οι ψηφοφόροι
Η βάση του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι είναι συναισθηματικά ταυτισμένη με την ιστορία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, αφού το 72% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ και του συμβόλου του (πράσινος ήλιος), αρνητικά αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο μόλις το 10%, ένα ποσοστό της τάξης του 15% θεωρεί ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το θέμα του ονόματος και του συμβόλου, ενώ 2,5% δήλωσαν «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».

«Όχι» σε ενδεχόμενη συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ
Στο ερώτημα περί κυβερνητικών συμμαχιών, η σχετική πλειοψηφία (22,7%) ζητά να μη συμπράξει με κανέναν το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών (εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση).

Γενικά, η στάση έναντι της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απορριπτική (μόλις το 10,3% θέλει οπωσδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακόμα χαμηλότερο ποσοστό -2,3%- θέλει συνεργασία με «κόκκινες γραμμές» τον σεβασμό των θεσμών και τη στήριξη της μεσαίας τάξης).

Πιο δεκτικοί φάνηκαν οι ερωτηθέντες έναντι της ΝΔ, αφού το 20,9% θέλει «οπωσδήποτε κυβέρνηση με τη ΝΔ» και το 21,7% θα έβλεπε κυβερνητική συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, με «κόκκινες γραμμές» το Κοινωνικό Κράτος και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Να γίνει το ΚΙΝΑΛ εκφραστής της κεντροαριστεράς
Αν θα ήθελε κανείς να διακινδυνεύσει τη διατύπωση του «αιτήματος» πίσω από την εκλογική κινητοποίηση για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσε να το συμπυκνώσει στο δίπτυχο: ενίσχυση της πολιτικής επιδραστικότητας του ΚΙΝΑΛ (και της εκλογικής του επιρροής) και να βρει ο πρωθυπουργός αντίπαλο. Το τελευταίο στοιχείο συνδέεται και με το θέμα της καλύτερης εκπροσώπησης της Κεντροαριστεράς, όπου στην ερώτηση «Σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, ποιος από τους παρακάτω πιστεύετε ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα την Κεντροαριστερά», ο κ. Ανδρουλάκης έχει βραχεία κεφαλή (της τάξης του 2%) έναντι του κ. Λοβέρδου, και ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά στο ήμισυ των προτιμήσεων των δύο προπορευόμενων (περίπου 13%).

Το 8% απάντησε «όλοι», το 17,3% «κανένας», ενώ το 8,8% δεν απάντησε.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση εδώ
iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.