Η 14η Μαΐου είναι εδώ… Η μέρα ορόσημο για επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα έφτασε: ο τουρισμός ανοίγει, διευκολύνεται το λιανεμπόριο, ανοίγουν οι αιτήσεις για την ενίσχυση της εστίασης και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ.

«Είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να πετύχουμε τον πρώτο σημαντικό στόχο της επιχείρησης Ελευθερία» είπε χαρακτηριστικά την περασμένη Τετάρτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, παρουσιάζοντας την κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας στη θερινή περίοδο.

Τουρισμός με πέντε γραμμές άμυνας

Με πέντε ζώνες άμυνας ανοίγει την Παρασκευή ο ελληνικός τουρισμός όπως είπε πριν από λίγο με φόντο το Ναό του Ποσειδώνος στο Σούνιο ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Θεοχάρης.
Ανοίγουμε αύριο με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών ολοκληρωμένο, τεχνολογικά προηγμένο και δοκιμασμένο: Υψώνουμε τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, τις οποίες έχουμε παρουσιάσει εκτενώς αλλά και βελτιώνουμε, σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς., υπογράμμισε και περιέγραψε «τις ζώνες άμυνας».

– Η πρώτη είναι το πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα με Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση, Πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR test έως και 72 ώρες πριν, Πιστοποιητικό ανάρρωσης και Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06
-Η δεύτερη είναι η λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test
-Η Τρίτη είναι ένα πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
-Η τέταρτη είναι η εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό
-Και η Πέμπτη η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων

Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά

Η μετακίνηση προς τα νησιά θα είναι πιο αυστηρή και θα γίνεται με τη χρήση του Green Pass.

Δηλαδή με πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών. Δεκτή θα γίνεται η βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα γίνεται από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Το PLF θα εξακολουθήσει για εισερχόμενους τουρίστες. Εξαίρεση η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και Εύβοια.

Συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Καταργούνται sms, click-in-a shop και το click away

Από την Παρασκευή καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032. Επίσης, το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Πιο αργά θα κλείνει η εστίαση

Η αλλαγή στη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από την Παρασκευή (14/5), η οποία θα αρχίζει στις 00.30, φέρνει νέα δεδομένα και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης.

Έτσι από την Παρασκεή, που η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μετατεθεί στις 00:30, τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να παρατείνουν την λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, τα εστιατόρια και τα καφέ που λειτουργούν με τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους θα κλείνουν πλέον στις 00:15, αντί για τις 22:45.

Παράταση ωραρίου, αλλά στα… μουγκά

Η εστίαση θα συνεχισθεί με διευρυμένο πλέον ωράριο, αλλά χωρίς μουσική.

Η απαγόρευση θα ισχύσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου με συνέπεια το ποτό, ή ο καφές, μετά μουσικής να μετατίθεται για τον Ιούνιο.

Σημειωτέον ότι από αύριο την Παρασκευή ξεκινά και η υποβολή αιτήσεων για τη νέα δράση «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών».
Πρόκειται για πρόγραμμα 330 εκατ. ευρώ και επιδοτούνται αιτήσεις μέχρι 100.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ ως συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.

Η δράση «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών» ξεκινά την Παρασκευή 14 Μαΐου και στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Τα 330 εκατ. ευρώ κατανέμονται σε 280 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί για την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 και ώρα 10:00, ενώ η ημερομηνία λήξης είναι την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 και ώρα 15:00.

Δείτε-ΕΔΩ-όλη-την-προκήρυξη

Δικαιούχοι της δράσης

Επιχειρήσεις Εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:
56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,
56.29.20: Αλλες υπηρεσίες εστίασης,
56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών.
Επιδότηση έως 100.000 ευρώ

ot

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.