Την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γρεβενών πραγματοποίησε επιτόπιες επισκέψεις σε αγροκτήματα οικισμών της περιοχής μας προκειμένου να διαπιστώσει της ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τους εαρινούς παγετούς.

Οι ζημιές κυρίως σε δενδροκομικές καλλιέργειες  και αμπέλια είναι μεγάλες ενώ και τα σιτηρά και τα οσπριοειδή επηρεάστηκαν σημαντικά. Οι δηλώσεις ζημιάς των πρώτων παγετών έχουν ήδη γίνει από τους παραγωγούς και η προθεσμία για τις δηλώσεις του παγετού της 9/04 τελειώνει την Παρασκευή 23/04.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ ενημερωθήκαμε πως ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη διαδικασία ενώ οι εκτιμήσεις του τελευταίου παγετού θα πραγματοποιηθούν σύντομα και στον κατάλληλο χρόνο.

Αυτό στο οποίο εμείς προτρέπουμε τους παραγωγούς είναι να κλείνουν τα αυτιά τους στις λαϊκίστικες φωνές, που δυστυχώς προσπαθούν να “εκμεταλλευτούν” την κατάσταση με τις γνωστές προσεγγίσεις του «κατόπιν ενεργειών μου» και να επικεντρωθούν στις ουσιαστικές διεκδικήσεις σε σχέση με τον ΕΛΓΑ όπως:

-την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ  ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα ζημιογόνα αίτια αλλά και την αποδοχή μέσω επιστημονικής και πρακτικής τεκμηρίωσης αλλαγών στα αποζημιώσιμα όρια των καλυπτόμενων αιτίων ( χρονικά όρια, στάδιο καλλιέργειας κλπ).

– την δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής στους παραγωγούς, όταν υπάρχει πόρισμα αποζημιώσιμο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα  είναι ο χρόνος καταβολής της αποζημίωσης ο οποίος γίνεται πολλούς μήνες αργότερα από την προβλεπόμενη περίοδο είσπραξης των χρημάτων της παραγωγής, με αποτέλεσμα την οικονομική δυσχέρεια και την αδυναμία κάλυψης των εξόδων της τρέχουσας αλλά και της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Συντονιστή της ΝΕ Γιώργο Καλαμάρα Γεωπόνο, τον Αναπληρωτή συντονιστή Γιώργο Παπαλιούρα Δασολόγο και τον υπεύθυνο αγροτικού Γιώργο Μιχαλογιάννη γεωπόνο.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Γρεβενών

Τμήμα αγροτικών υποθέσεων

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.