Ήταν δεδομένο πως η απόφαση των «12» να προχωρήσουν σε σύσταση μιας νέας «κλειστής» λίγκας, θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις. Όχι μόνο από πλευράς UEFA και FIFA, αλλά και από πολλούς ακόμα φορείς, καθώς φάνηκε πως και οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών  έσπευσαν να καταδικάσουν την συγκεκριμένη κίνηση.

Κι όσο για τον κόσμο; Εκεί οι αντιδράσεις ήταν μαζικές και μάλιστα οι διαμαρτυρίες των οπαδών πολύ έντονες. Τα μηνύματα είχαν ληφθεί από τους «12» και μια μέρα μετά την ανακοίνωση του εγχειρήματος, όλα δείχνουν δυσοίωνα για την διοργάνωση που θέλησαν να επιβάλλουν οι διοικήσεις ορισμένων εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Είναι προφανές πως η εξέλιξη των πραγμάτων δεν ήταν αυτή που θα επιθυμούσαν οι «12» και η απόφαση της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Σίτι αλλά και της Ατλέτικο να αποχωρήσουν από το πρότζεκτ, θέτει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Είναι άραγε η ESL υπό διάλυση πριν καν… συσταθεί; Μάλλον ναι, αν κρίνει κάποιος από το αποτέλεσμα που είχαν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις διοικήσεις των 12 συλλόγων. Όταν η Τσέλσι ανακοινώνει την αποχώρηση της και ακολουθεί μια άλλη μεγάλη δύναμη του αγγλικού ποδοσφαίρου, τότε το «ρήγμα» είναι μεγάλο και προκαλεί προβλήματα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στροφή 180 μοιρών έκανε και η Μπαρτσελόνα, με τους Καταλανούς ν’ αναθεωρούν την αρχική τους στάση επί του θέματος. Γίνεται εύκολα αντιηπτό πως η κατάσταση είναι «έκρυθμη» και οι επόμενες ώρες θα κρίνουν αν τελικά θα υπάρξει συνέχεια στο πλάνο των ομάδων που αποφάσισαν να κοντραριστούν με την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η στάση που θα κρατήσουν οι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, βλέποντας τις αποχωρήσεις κορυφαίων συλλόγων από την κεντρική «διαχείριση». Γιατί δεν είναι απλό να αλλάζει κάποιος τις αποφάσεις του μια μέρα μετά την ανακοίνωση του πλάνου.

Οι Άγγλοι έφυγαν πρώτοι

Οι Άγγλοι έκαναν την κίνηση και η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι αγγλικοί σύλλογοι αποφάσισαν να φύγουν πριν καν συζητηθούν οι… λεπτομέρειες της υπό σύσταση διοργάνωσης και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Άρσεναλ είναι έτοιμη ν’ ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.

 

Αναφερθήκαμε στον πρόλογο, στις αντιδράσεις που υπήρξαν στο άκουσμα των σχεδίων για μια «κλειστή» λίγκα. Όπως επίσης και στις πιέσεις που υπήρξαν κατά των «12» για την κίνηση που έκαναν και η οποία αμφισβητούσε την ηρεμία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Και ήταν τόσο έντονη και δυναμική η καταδίκη του συγκεκριμένου πλάνου, που μάλλον αιφνιδίασε και τους ιθύνοντες των συλλόγων που πρωτοστάτησαν σε αυτή. Γιατί η αλήθεια είναι πως όταν οι διοικήσεις των μεγάλων αυτών ευρωπαϊκών συλλόγων είδαν τους προέδρους και πρωθυπουργούς πολλών χωρών να τάσσονται στο πλευρό της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, κατάλαβαν πως το παιχνίδι είχε λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που ενδεχομένως να περίμεναν.

Η μεγάλη νίκη της UEFA

Ο «πόλεμος» είχε διάρκεια μια… μέρα και η άμεση υποχώρηση των «12» αποδεικνύει πως η UEFA πέτυχε αυτό που ήθελε και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Χωρίς να χρειαστεί η εφαρμογή των απειλών, χωρίς να υπάρξει καμιά απόφαση τιμωρητικού χαρακτήρα για ομάδες ή ποδοσφαιριστές.

Ήταν μια διαμάχη λίγων ωρών που σήκωσε όμως μεγάλη «σκόνη» και βέβαια το θέμα δεν λήγει εδώ. Ασφαλώς και η επικράτηση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας υπήρξε καθοριστική αλλά είναι προφανές πως όταν τέτοια σχέδια κάνουν την «εμφάνιση» τους, δεν… εξαφανίζονται δια μαγείας.

Στο… συρτάρι τα χαρτιά γι’ αυτή την κλειστή λίγκα θα υπάρχουν και είναι σίγουρο πως στη Νιόν θα έχουν πάντα το… νου τους στο ενδεχόμενο «επιστροφής» των συγκεκριμένων πλάνων.

Κανείς όμως δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει πως η ήττα των «12» ήταν συντριπτική και η διαμάχη με την UEFA απέδειξε πως η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ξέρει να κερδίζει τα ντέρμπι. Γιατί ντέρμπι ήταν το ματς με τους «12».

Υπήρχαν άραγε οι συνθήκες που θα επέτρεπαν στους δώδεκα ευρωπαϊκούς συλλόγους να επιβάλλουν τις επιθυμίες τους; «Ζύγισαν» καλά οι ιθύνοντες των συγκεκριμένων ομάδων τις αντιδράσεις που θα προκαλούνταν;

Η απάντηση είναι προφανής και δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η ουσία είναι πως η προσπάθεια κάποιων να βάλουν στο περιθώριο την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία απέτυχε και μάλιστα χωρίς πολλά – πολλά.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.