Περίσσεψαν η κατανόηση και η συμπάθεια προς τους εργαζόμενους της ΔΕΚΕΓ που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την καταβολή των δεδουλευμένων τους κατά τη συνάντηση που είχαν χτες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα στο γραφείο του Δημάρχου Γρεβενών.

Η καταβολή των δεδουλευμένων παραπέμφθηκε στις ενέργειες του Δημάρχου και σε ενδεχόμενη παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση εφόσον απαιτηθεί, ενώ τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι παραπέμφθηκαν ως θεσμικά σε εξέτασή τους στο μέλλον. Όσο για τον τοπικό Βουλευτή αποχώρησε απαξιωτικά από τη συζήτηση με πρόσχημα τον COVID.

Οι υποσχέσεις δίνονται απλόχερα προς τους εργαζόμενους, αφού δεν κοστίζουν τίποτα. Οι μήνες όμως περνούν και οι εργαζόμενοι, παρά τις δεσμεύεις και τις υποσχέσεις δεν θα προλάβουν να πληρωθούν και αυτό το μήνα, γιατί οι καταστάσεις δεν ανέβηκαν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Δεν πληρώθηκαν τα Χριστούγεννα, δεν πρόκειται να πληρωθούν και το Πάσχα. Καλό Μάϊο και βλέπουμε …..

Η χρηματοδότηση των (100.000,00) ευρώ έχει γίνει σίριαλ για γερά νεύρα. Μία ψηφίζεται και μία ξε-ψηφίζεται και το ότι δεν δίνονται τα χρήματα φταίνε οι παλινωδίες, η αναποφασιστικότητα και η απαξίωση των υπηρεσιών, τόσο από την πλειοψηφούσα παράταξη, όσο και από τη συνεργαζόμενη παράταξη που δήθεν δεν γνώριζε και δεν ήξερε τίποτα, λες και δεν προέρχεται από αυτή ο Πρόεδρος της Επιχείρησης. Όχι βέβαια ότι δεν έχουν ευθύνες και οι άλλες παρατάξεις, αφού γνωρίζουν το πρόβλημα από τον Οκτώβριο του 2020, όταν τέθηκε για πρώτη φορά από το Σωματείο το ζήτημα στη ζωντανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η μερική καταβολή χρημάτων προς τους εργαζόμενους των Δομών της ΔΕΚΕΓ δεν έλυσε τα προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί και θα εμφανίζονται συνεχώς νέα και οξυμένα. Η παραπάνω ενίσχυση, αν και όποτε δοθεί τελικά, δεν θα λύσει τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και απαξίωσης της Δημοτικής Επιχείρησης με ευθύνη τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της Δημοτικής Αρχής, για τα οποία καμία αναφορά δεν έγινε ούτε από τον Αναπληρωτή Υπουργό, ούτε από τον Δήμαρχο.

Και δεν φτάνει αυτό, τώρα εκτός από κοροϊδία και εμπαιγμό οι εργαζόμενοι άρχισαν να δέχονται και απειλές του τύπου «να δούμε ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει από το καλοκαίρι και μετά». Φυσικά και εσείς θα αποφασίσετε αν θα παραμείνουν οι εργαζόμενοι και μετά το καλοκαίρι ή αν θα απολυθούν. Αν θα συνεχίσετε να παρέχετε ποιοτικές και αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες προς τους δημότες των Γρεβενών ή όχι.

Δεν μπαίνει το ζήτημα ποιος θα νικήσει και ποιος θα χάσει. Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης, αλλά αγώνας επιβίωσης για τους εργαζόμενους, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Είναι μεγάλο πρόβλημα επειδή τους ενοχλούν συνεχώς οι Τράπεζες για τα δάνεια που δεν μπορούν να πληρώσουν, επειδή τους απειλούν ότι θα τους κόψουν το ρεύμα και το internet και δεν θα μπορούν να κάνουν μάθημα διαδικτυακά τα παιδιά τους, επειδή δεν μπορούν να προσφέρουν τα βασικά στις οικογένειές τους, επειδή δεν έκαναν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και δεν θα κάνουν δυστυχώς ούτε και Πάσχα. Και υπάρχουν ευθύνες για όλα αυτά, μόνο που δεν τις αναλαμβάνει κανείς.

 

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΚΕΓ του Δήμου Γρεβενών αποφάσισαν την επανάληψη των κινητοποιήσεών τους, έπειτα από την ανάκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών της ενίσχυσης της Επιχείρησης με το ποσό των (100.000,00) € για την καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και την μη τήρηση της δέσμευσης του Δημάρχου για την άμεση και απρόσκοπτη καταβολή των δεδουλευμένων.

Οι εργαζόμενοι στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν παραιτούνται της διεκδίκησης του συνόλου των αιτημάτων τους που αφορούν, τα οποία έθεσαν και στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Στ. Πέτσα.

  • Την εξόφληση του συνόλου των δεδουλευμένων αφού τελειώνει και ο μήνας Απρίλιος.
  • Την επαναφορά των Συμβάσεων Εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, όπως ήταν τον Αύγουστο 2020 πριν περιοριστούν στο 50% αυθαίρετα και παράνομα (λόγω COVID-19).
  • Την εξασφάλιση μόνιμης διοικητικής υποστήριξης της Επιχείρησης κυρίως με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (άμεσα λόγω COVID-19), είτε με προσωπικό του Δήμου.
  • Τη χορήγηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία Μέσων Ατομικής Προστασίας, της τρέχουσας περιόδου και αναδρομικά που οφείλονται, αλλά και αυξημένων λόγω του COVID-19.
  • Την εξασφάλιση ασφαλών και ποιοτικών εγκαταστάσεων και μέσων για τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους για την ομαλή λειτουργία των Προγραμμάτων
  • Την ανασυγκρότηση της Διοίκησης της ΔΕΚΕΓ και την εξασφάλιση  χρηματοδότη-σης από το Δήμο και το κράτος για την απρόσκοπτη και καλύτερη λειτουργία της.

 

Οι εργαζόμενοι έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα από τον πολυήμερο αγώνα τους, για το ποιος είναι πραγματικά με το μέρος τους και ποιος είναι απέναντί τους, για τον αρνητικό ρόλο των μέσων ενημέρωσης, για τους φορείς που τους συμπαραστάθηκαν και παραμένουν σταθερά στο πλευρό τους, για τον αγώνα τους που δεν πάει χαμένος. Ευχαριστούν για τη συμπαράσταση όλους τους φορείς και τους εργαζόμενους που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις τους και τους καλούν να σταθούν και πάλι στο πλευρό τους.

Τέλος, καλούν τη Δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση της Επιχείρησης να σταματήσουν την κοροϊδία και τις απειλές, να υλοποιήσουν άμεσα τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν οριστικές λύσεις στα προβλήματα, ιεραρχώντας πρώτα τις ανάγκες των εργαζομένων παρέχοντας παράλληλα ποιοτικές, ασφαλείς και αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες προς τους δημότες.

Για το  Διοικητικό  Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος     Ο  Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Μιχ. Καραμήτρος         Νικόλαος Αθ. Μπαλοδήμος    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.