Αποτελούν μια δυσάρεστη έκπληξη η οποία, δυστυχώς, παρουσιάζεται συχνά κατά τη διάρκεια της πιο ευτυχισμένης περιόδου μιας γυναίκας, δηλαδή κατά την εγκυμοσύνης της. Οι κιρσοί, αυτές οι αντιαισθητικές διατεταμένες φλέβες, εμφανίζονται, κυρίως, στα κάτω άκρα χαλώντας τη διάθεση και συνιστώντας ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε για να μην μετατραπούν σε «εχθρούς» της υγείας σας.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες εμφανίζονται σχεδόν στο 20% των γυναικών, κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης τους. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται δραματικά για κάθε επόμενη εγκυμοσύνη αφού η πιθανότητα επανεμφάνισης του φλεβικού προβλήματος τείνει να διπλασιάζεται.

Για ποιον λόγο, όμως, εμφανίζονται συχνά οι κιρσοί κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης; Αρκετοί θεωρούν ότι οι κιρσοί δημιουργούνται ή επιδεινώνονται στην εγκυμοσύνη εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το έμβρυο στις φλέβες της πυέλου.

Πράγματι, ο όγκος της μήτρας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνεται φυσιολογικά  λόγω του εμβρύου, με αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στα μεγάλα φλεβικά αγγεία στο πίσω μέρος της κοιλιάς (ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της κύησης).

Η πίεση αυτή, που ασκείται στα φλεβικά αγγεία, τείνει να εμποδίζει την ομαλή επιστροφή του φλεβικού αίματος των ποδιών. Για αυτόν τον λόγο είναι πιθανό να προκληθούν εκδηλώσεις της πάθησης, όπως είναι οι ευρυαγγείες και κιρσοί.

Σύμφωνα, όμως, με τις επιστημονικές διαπιστώσεις, στην εμφάνιση παθολογικών φλεβών στα πόδια των εγκύων καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ορμονική μεταβολή που συμβαίνει στον γυναικείο οργανισμό, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Η μεγάλη αύξηση των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων κυρίως, καθώς και της προγεστερόνης, επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του φλεβικού συστήματος. Οι ορμόνες αυτές εκκρίνονται προκειμένου να συμβεί διαστολή της μήτρας, στην οποία αναπτύσσεται το έμβρυο. Έτσι, την ίδια στιγμή διαστέλλονται και τα αγγεία του σώματος.

Η συγκεκριμένη λειτουργία αποσκοπεί στη διεύρυνση των αγγείων της μητέρας προκειμένου να μπορέσουν, όσο αυξάνονται οι ανάγκες του εμβρύου και μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, να δεχτούν μεγαλύτερο όγκο αίματος. Για τον λόγο αυτό παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις εγκυμοσύνης, από το πρώτο τρίμηνο της εξέλιξης της, να εμφανίζονται ευρυαγγείες και κιρσοί ακόμα και σε γυναίκες που μέχρι τότε δεν αντιμετώπιζαν κανένα φλεβικό ζήτημα.

Πώς θα εξαφανιστούν οι διατεταμένες φλέβες

Ένας από τους τρόπους με τον οποίο μπορείτε να αντιμετωπίσετε, καταρχάς εκ των προτέρων, τους κιρσούς είναι να… προλάβετε. Η πρόληψη  αποτελεί την καλύτερη θεραπεία σε κάθε περίπτωση. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να παρατηρείτε συχνά τα πόδια σας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Έτσι, εάν δείτε να σχηματίζονται ευρυαγγείες ή κιρσοί, πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον γιατρό σας προκειμένου να διαγνωστείτε και να λάβετε την κατάλληλη και πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδανικό είναι να πραγματοποιήσετε τη θεραπεία των κιρσών πριν από την εγκυμοσύνη. Με αυτό τον τρόπο θα είστε σε θέση να περιορίσετε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται στη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων.

Εάν, όμως, ήδη βρίσκεστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης και ανησυχείτε για την εξέλιξη των κιρσών, πρέπει να γνωρίζετε η φλεβική κυκλοφορία του οργανισμού αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση αμέσως μετά τον τοκετό. Από τον πρώτο μήνα, μετά τη γέννηση του μωρού σας, επέρχεται ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στις φλέβες, με την ένταση του φλεβικού προβλήματος να ελαττώνεται θεαματικά.

Έτσι, επειδή η θεραπεία των κιρσών δεν συστήνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός θα σας προτείνει να κάνετε ένα θεραπευτικό πλάνο για να αντιμετωπίσετε ανώδυνα, οριστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημά, όταν θα έχουν περάσει 2 – 3 μήνες από τον τοκετό και έχει καταλαγιάσει η επίδραση της κύησης στο φλεβικό σύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.