Μετά την πάροδο 6μηνών περιοριστικών μέτρων για την  Π.Ε. Κοζάνης, δε σημειώθηκε καμία πρόοδος όσον αφορά την επιδημιολογική της εικόνα. Τα  κρούσματα συνεχίζουν να είναι πολλά, εξαντλώντας  τις αντοχές των συμπολιτών μας και συρρικνώνοντας την τοπική οικονομία.

Πλέον μιλάμε για αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αφού παρά τηνεπιμονή των κρουσμάτων δεν έγινε καμία επιδημιολογική έρευνα,καμία ενίσχυση των νοσοκομείων της περιοχής ήακόμη, καμία επιτάχυνση των εμβολιασμών. Αντ’αυτού ο γνωστός σε όλουςΆδωνις Γεωργιάδης θεώρησε δόκιμο σε πρόσφατη συνέντευξή του, να προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία της Π.Ε., αφού χωρίς ντροπή ισχυρίστηκε πως για την κατάσταση της περιοχής ευθύνεται το «βαθούλωμα» της πλατείας της Κοζάνης, αφού το βαθούλωμα(!) αυτό επιτρέπει συνωστισμό αέρα(!!). Μάλιστα δε δίστασε να πει πως η συμπεριφορά των κατοίκων της Κοζάνης είναι μάλλονπαραβατική.

Όλα αυτά λοιπόν σε συνδυασμό με την παράταση μίας ακόμη εβδομάδας σκληρών μέτρων προκάλεσαν την οργή των πολιτών και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού κόσμου,που βλέπουν τα καταστήματά τους να παραμένουν κλειστά από τις 16 Οκτωβρίου. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει ότι τα κλειστά καταστήματα δε φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τη συνεχή έξαρση των κρουσμάτων.

Αδιαμφισβήτητα η περιοχή φλερτάρει με τον οικονομικό μαρασμό ολοένα και περισσότερο για αυτό κρίνουμε απαραίτητο να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς για την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων.

Και αυτά σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σπουδαίο ρόλο έχει η Περιφέρεια, που επιβάλλεται να στηρίξει άμεσα την επιχειρηματικότητα αλλά και τον πρωτογενή τομέα παρουσιάζοντας προγράμματα ενίσχυσης των επενδύσεων και αγροτικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας και πόρους από  την απολιγνιτοποίηση.

Άμεση,βέβαια, θα πρέπει να είναι η ουσιαστική στήριξή της στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς εκτιμάται ότι μία στις τρείς κινδυνεύει με λουκέτο-και σοβαρή στήριξη είναι εκείνη με ΜΗ επιστρεπτέες προκαταβολές. Μια στήριξη όμως,που να μη διχάσει ξανά τον επιχειρηματικό μας κόσμο όπως το προηγούμενό της πρόγραμμα, αλλά να τον σώσει.

Εκτός από το λιανεμπόριο και την εστίαση θα πρέπει να ενισχυθούν γυμναστήρια, σχολές χορού, ωδεία και θεατρικές δομές καθώς αυτοί ακόμη και να άνοιγαν άμεσα θα είχαν μόνο ένα μήνα λειτουργίας μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Απαιτούνται άμεσα λύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας της Π.Ε. Κοζάνης ξεκινώντας από την επανέναρξη της αγοράς σε όλους τους κλάδους.

Οι επιχειρήσεις μας είχαν διαφορετική συμπεριφορά στις διάφορες προσκλήσεις. Όταν είναι πολύ περιοριστικές  ( όπως η δράση <τοπικά μέτρα Χριστουγέννων> ή ενίσχυση λόγω covid-19 των πολύ μικρών) και ακατανόητο γιατί εξαιρούν επιχειρήσεις, δε βρίσκουν ενδιαφερόμενους. Αντίθετα και ανέλπιστα όπως στην <Επιχειρηματική Ευκαιρία στη Δυτική Μακεδονία>, το ενδιαφέρον ξεπερνάει και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. ΧΡΕΟΣ της κυβέρνησης να διαθέσει τους πόρους που απαιτούνται για να καλύψει όλες τις αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις και να το κάνει ΆΜΕΣΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για την ανακούφιση και τη στήριξη για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων:

  • Μέτρα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας. Μείωση βασικής οφειλής κατά 60%.
  • Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Νέο πτωχευτικό με επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Η αγορά της περιοχής έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και χρειάζεται άμεση και ουσιαστική στήριξη ΤΩΡΑ. Οι επιχειρήσεις  μας θα καταφέρουν να κάνουν επανεκκίνηση μόνο με ¨ενέσεις¨ ρευστού και όχι με λόγια και υποσχέσεις.

 

Ν.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.