Μπορείτε να φανταστείτε την καθημερινότητά σας χωρίς το Ίντερνετ; Ούτε και εμείς.

Το Διαδίκτυο -όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα (έχοντας ως δεδομένες τις υπηρεσίες για κατασκευή ιστοσελίδας και eshop, για διαφήμιση και λοιπά)- είναι πολύ πιο εξελιγμένο και προηγμένο σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’90.

Ο αριθμός των ιστοσελίδων που υπάρχουν στο παγκόσμιο «χωριό» του Ίντερνετ έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, όπως φυσικά και η εφαρμογή και η χρήση τεχνολογιών Διαδικτύου και ψηφιακών δεδομένων, φτάνοντας σήμερα τις 1.7 δισεκατομμύρια!

Γνωρίζατε ότι το πρώτο Ίντερνετ ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από περισσότερα από 50 χρόνια; Ήταν στην πραγματικότητα ένα «όπλο» στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου το οποίο ύστερα, για πολλά χρόνια, προτού δηλαδή περάσει στη δημόσια χρήση του, οι επιστήμονες και οι ερευνητές το χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν αλλά και να μοιράζονται δεδομένα.

Αν σας συναρπάζει η ιστορία του Διαδικτύου και θέλετε να γνωρίζετε τα πιο δημοφιλή γεγονότα που το καθόρισαν και το διαμόρφωσαν ως το Ίντερνετ που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα, δείτε παρακάτω τα πιο σημαντικά σημεία της εξέλιξής του.

Το πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το πρώτο e-mail που στάλθηκε ποτέ στον πλανήτη ήταν από τον Raymond Samuel Tomlinson, το οποίο έστειλε… στον εαυτό του. Ο Ray Tomlinson ήταν ο εφευρέτης του προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο σύστημα ARPANET και ακόμη, πιστώνεται ότι είναι ο εμπνευστής του @ (at) που χρησιμοποιούμε από τότε στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου -στα ελληνικά το σύμβολο είναι γνωστό ως παπάκι. Η εφεύρεση του Tomlinson άλλαξε ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων, τι κι αν υπολογίζεται πως το 60% του παγκόσμιου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

Το Ίντερνετ γίνεται διαθέσιμο στο κινητό τηλέφωνο

Οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου σήμερα χρησιμοποιούν φορητές συσκευές για να πλοηγούνται σε αυτό είτε για λόγους εργασίας και διασκέδασης, είτε για αγορές και επικοινωνία. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο που παρείχε τη δυνατότητα σύνδεσης στο Ίντερνετ ήταν το αξέχαστο Nokia 9000 Communicator, που πρωτοκυκλοφόρησε στη Φινλανδία το 1996.

Σήμερα υπάρχουν 5.1 δισεκατομμύρια μοναδικοί χρήστες κινητών παγκοσμίως από τους οποίους, 2.7 δισεκατομμύρια χρησιμοποιούν smartphones. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν smartphones.

Τα έξυπνα κινητά που είναι πλέον προσιτά στο ευρύ κοινό παρέχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Ίντερνετ, με το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο μέσω της φορητής συσκευής τους.

Η πρώτη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η Amazon είναι η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε eshop για να παρέχει τα προϊόντα της μέσω του Ίντερνετ στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί μια ιστοσελίδα του διαδικτυακού μεταπωλητή NetMarket μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη ασφαλή λιανική συναλλαγή στις 11 Αυγούστου 1994. Το αντικείμενο της συναλλαγής ήταν ένα CD του Sting στην τιμή των 12.48 δολαρίων, συν τα έξοδα αποστολής.

Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν στο παγκόσμιο Ίντερνετ 24 εκατομμύρια ηλεκτρονικά καταστήματα!

Η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης του κόσμου

Το μερίδιο της Google στις παγκόσμιες αναζητήσεις σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές το 2019 ήταν 75,74%. Το Bing και το Baidu κατέχουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση στις πιο δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης. Ωστόσο, το μερίδιο αγοράς τους είναι 9,41% και 9,34% αντίστοιχα.

Κατά μέσο όρο, η Google επεξεργάζεται ερωτήματα αναζήτησης άνω των 40 εκατομμυρίων κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες από 3.5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε μέρα και σε 12 τρισεκατομμύρια αναζητήσεις ετησίως!

Και οι αριθμοί αυτοί ολοένα και αυξάνονται κάθε δευτερόλεπτο που περνάει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.