Στην απόλυτη επιτυχία της ανανέωσης των ΔΣ των αθλητικών Ομοσπονδιών μέσω των πρόσφατων εκλογών

και στο νέο οξυγόνο του αθλητικού περιβάλλοντος αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού

Ποσοτικά στοιχεία για τις εκλογές στις 24 Ολυμπιακές Ομοσπονδίες και στις 18 μη Ολυμπιακές: ποσοστά συμμετοχής, ανανέωσης των επικεφαλής, των μελών των ΔΣ, αναλογία ανδρών – γυναικών, συμμετοχής Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών
Τη νίκη της αθλητικής μεταρρύθμισης, της πολιτικής για διαφάνεια, δημοκρατία και νοικοκύρεμα του εγχώριου αθλητικού οικοδομήματος και τη νίκη της αθλητικής οικογένειας, τόνισε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Ξενοφώντα Μπαραλιάκου με θέμα «αρχαιρεσίες Αθλητικών Ομοσπονδιών».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε αρχικά στο πρότερο θεσμικό πλαίσιο, πριν από τους νόμους της αθλητικής μεταρρύθμισης, 4639/2019 και 4726/2020, που «είχε παθογένειες και άφηνε παράθυρα για παρατυπίες με αποτέλεσμα να επικρατούν φαινόμενα αναρχίας και αδιαφάνειας» και επισήμανε ότι «δεν διστάσαμε να γίνουμε δυσάρεστοι, να πάμε κόντρα σε «κεκτημένα» δεκαετιών. Δεχθήκαμε έντονη κριτική και πολλές πιέσεις. Ο Πρωθυπουργός, όμως, έκλεισε τα αυτιά στις πιέσεις και μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη να τολμήσουμε την αθλητική μεταρρύθμιση».

Υπενθύμισε ο κ. Αυγενάκης ότι «Αν αφήναμε την κατάσταση ως είχε δεν θα είχαμε όρια στις ηλικίες των διοικούντων, δεν θα είχαμε όρια στις θητείες των διοικούντων, οι ίδιες διοικήσεις, οι «ισόβιες», θα διοικούσαν ως, τουλάχιστον, το 2028 και δεν θα είχαμε ανανέωση» και εξειδίκευσε τις αλλαγές με τα όρια ηλικιών και θητειών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών, με την ενίσχυση της διαφάνειας, της δημοκρατικότητας και της συμμετοχής με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές δια πληρεξουσίου, με την ψηφιακή κάλπη «Ζευς» κλπ.

«Η συνεχής προσπάθεια και η προσήλωση στην αθλητική μας πολιτική για διαφάνεια, δημοκρατία και νοικοκύρεμα του εγχώριου αθλητικού οικοδομήματος, απέδωσε καρπούς! Ήταν ο νικητής των εκλογών. Νίκησε η αθλητική μεταρρύθμιση! Νίκησε η αθλητική οικογένεια» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, καθώς:
* εκλέκτορες, για πρώτη φορά, ήταν μόνο τα νόμιμα και ενεργά σωματεία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ,
* υπήρξε σημαντικότατη ανανέωση στη συντριπτική πλειονότητα των νέων διοικήσεων,
* σημειώθηκε αξιοσημείωτη συμμετοχή Ολυμπιονικών και Παγκοσμίων Πρωταθλητών μας στα διοικητικά σχήματα των Ομοσπονδιών και
* διεξήχθησαν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες με την ψηφιακή κάλπης «Ζευς», για πρώτη φορά, με απόλυτα αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες, όπως παραδέχονται άπαντες οι συμμετέχοντες.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, παρέθεσε αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία για τις εκλογές στις 24 Ολυμπιακές Ομοσπονδίες και στις 18 μη Ολυμπιακές: Ποσοστά συμμετοχής, ανανέωσης των επικεφαλής, των μελών των ΔΣ, αναλογία ανδρών – γυναικών, συμμετοχής Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών κλπ.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Με ικανοποίηση σας ενημερώνω ότι ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι αρχαιρεσίες σε 42 αθλητικές Ομοσπονδίες. Με διαφάνεια, με τάξη, με αδιάβλητες διαδικασίες, με τη συμμετοχή των νόμιμων σωματείων.

Είμαι χαρούμενος γιατί η αθλητική μας μεταρρύθμιση επέφερε σημαντικές αλλαγές και στον τομέα των αρχαιρεσιών. Μια μεταρρύθμιση αναγκαία για να απαλείψει στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος.

Τι συνέβαινε στο παρελθόν:

Το θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρχε είχε παθογένειες και άφηνε παράθυρα για παρατυπίες με αποτέλεσμα να επικρατούν φαινόμενα αναρχίας και αδιαφάνειας σε αρκετές Ομοσπονδίες. Τι εννοώ:
* Δεν υπήρχε κάποιο Μητρώο, ένας κατάλογος, κάποια βάση δεδομένων, που να περιλαμβάνει τα νόμιμα αθλητικά Σωματεία. Με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες σωματεία σφραγίδες ή σωματεία που δεν κάλυπταν όλες τις απαιτήσεις του νόμου.
* Δεν υπήρχε υποχρέωση δημοσίευσης των εκλογικών καταλόγων. Οι εκλογικοί κατάλογοι κάποιες φορές δεν δημοσιεύονταν για να υπάρχει διαφάνεια.
Υπήρχαν και περιπτώσεις που δημοσιεύονταν οι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά μόλις την τελευταία στιγμή, δίχως να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου.
Σε κάθε περίπτωση δεν υπήρχε έλεγχος για το αν οι φορείς που συμμετείχαν στις εκλογές πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
* Υπήρχε η δυνατότητα συμμετοχής δια πληρεξουσίου στις Γενικές Συνελεύσεις των φορέων! Ναι, καλά ακούσατε, με πληρεξούσιο!
* Οποιοδήποτε μέλος του σωματείου (νέο μέλος, πληρεξούσιος μη μέλος) μπορούσε να ψηφίσει εκπροσωπώντας το σωματείο.

Απίστευτα πράγματα! Πεδίο λαμπρό για αδιαφάνεια και για αναρχία.
Τα αποτελέσματα γνωστά: εσαεί διοικήσεις, καταγγελίες για κακοδιαχείριση, καταγγελίες από αθλητές για συμπεριφορές που ουδεμία σχέση έχουν με τις αρχές του αθλητισμού.

Τι έχουμε κάνει:

Δεσμευθήκαμε να βάλουμε τέλος σε αυτή την άναρχη κατάσταση, να βάλουμε τέλος στις παθογένειες που ταλανίζουν τον αθλητισμό.

Δεν διστάσαμε να γίνουμε δυσάρεστοι, να πάμε κόντρα σε «κεκτημένα» δεκαετιών.
Όταν ξεκινήσαμε την αθλητική μεταρρύθμιση, με το ν. 4639/2019, όπου θέσαμε όρια στις ηλικίες και τις θητείες, δεχθήκαμε έντονη κριτική και πολλές πιέσεις. Ο Πρωθυπουργός, όμως, έκλεισε τα αυτιά στις πιέσεις και μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη να τολμήσουμε την αθλητική μεταρρύθμιση.

Αν αφήναμε την κατάσταση ως είχε:
* δεν θα είχαμε όρια στις ηλικίες των διοικούντων,
* δεν θα είχαμε όρια στις θητείες των διοικούντων,
* οι ίδιες διοικήσεις, οι «ισόβιες», θα διοικούσαν ως, τουλάχιστον, το 2028,
* δεν θα είχαμε ανανέωση.

Όμως, εμείς τολμήσαμε και τα αλλάξαμε.
Και να θυμίσω ότι εδώ, σε αυτή την αίθουσα, μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπερψήφισε αυτές τις διατάξεις. Όλα τα άλλα κόμματα, δεν τις στηρίξατε!

Αυτούς τους 20 μήνες καταφέραμε μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία έσπασε «κατεστημένα», έδωσε φωνή στους αθλητές και στηρίζει το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας. Τι έχουμε καταφέρει:

* Βάλαμε όρια στις θητείες και τις ηλικίες των ΔΣ των Ομοσπονδιών.
>  το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί τρεις (3) φορές Πρόεδρος αθλητικής ομοσπονδίας και επιπλέον εφόσον έχει διατελέσει δύο (2) συνεχόμενες φορές σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση της ομοσπονδίας, μπορεί να επανεκλεγεί αν έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια από την τελευταία θητεία.
> ορίσαμε το 70ο έτος ως ανώτατο ηλικιακό όριο για την εκλογή σε οποιαδήποτε θέση Δ.Σ. αθλητικής Ομοσπονδίας.
Αποτέλεσμα: τέλος στις εσαεί Διοικήσεις! Ανανέωση!

* Ενισχύουμε τη Διαφάνεια, τη Δημοκρατικότητα και τη Συμμετοχή.
> Δημιουργήσαμε το Μητρώο: μόνο τα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Οι εκλογικοί κατάλογοι αποστέλλονται στη ΓΓΑ για έλεγχο και δημοσιεύονται.
Νοικοκύρεμα και διαφάνεια!
> Ο εκλογικός κατάλογος περιλαμβάνει μόνο σωματεία που είναι ενεργά, νόμιμα, έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση και έχουν εγγραφεί στο μητρώο αθλητικών σωματείων της ΓΓΑ. Εξαλείφεται το φαινόμενο των σωματείων «σφραγίδων».
> Απαγορεύεται ρητά η δια πληρεξουσίου συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων.
> Δικαίωμα συμμετοχής έχει τακτικό μέλος του ΔΣ του σωματείου και όχι οποιοδήποτε μέλος του σωματείου.
> Διασφαλίζεται το αδιάβλητο των διαδικασιών των αρχαιρεσιών. Στην τριμελή Εφορευτική Επιτροπή προΐσταται δικηγόρος, ως δικαστικός αντιπρόσωπος.
> Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα οι υποψήφιοι πρόεδροι και στο δεύτερο τμήμα τα υποψήφια μέλη.
Η αθλητική μας μεταρρύθμιση διασφαλίζει τη διαφάνεια, την ανανέωση, την δημοκρατικότητα και το αδιάβλητο των διαδικασιών.
Καταφέραμε να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι εκλογές των Ομοσπονδιών!
Η τρέχουσα συγκυρία, με τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο, μας έδωσαν την πιο κατάλληλη ευκαιρία, την καλύτερη «πάσα» για να ακολουθήσουμε τα σημεία των καιρών και να θεσπίσουμε τη δυνατότητα εισαγωγής των νέων τεχνολογιών και στην εσωτερική λειτουργία των αθλητικών φορέων.
Θέσαμε αυστηρά κριτήρια. Διασφαλίσαμε με διαφανείς διαδικασίες, με τάξη και νοικοκυροσύνη και πρωτίστως με τη διασφάλιση του αδιάβλητου, τη μυστικότητα και την ακεραιότητα των ψηφοφοριών που αποτελούν τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας.
Και για αυτό ακούσαμε κριτική! Όταν φέραμε την τροπολογία για τη δυνατότητα, για την εναλλακτική που δώσαμε για την ηλεκτρονική ψηφοφορία με την χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος (σύστημα «ΖΕΥΣ») ακούσαμε έντονη κριτική.
Η καλύτερη απάντηση, όμως, σε όλες αυτές τις κριτικές ήταν οι ίδιες οι εκλογικές διαδικασίες!
Οι 42 αθλητικές Ομοσπονδίες ολοκλήρωσαν απρόσκοπτα, με απόλυτη επιτυχία, με δημοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες τις αρχαιρεσίες τους.
Οι εκλογικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με απόλυτη τάξη, απόλυτη διαφάνεια και με υψηλότατο βαθμό ανανέωσης των αθλητικών φορέων.
Απομένει να διεξαχθούν, ως τις 31 Μαΐου 2021, αρχαιρεσίες και στις άλλες Ομοσπονδίες (Μπάσκετ, Πυγμαχία, Καράτε, ΟΜΑΕ και Σωματική Διάπλαση), οι οποίες έχουν Προσωρινές Διοικήσεις, οι οποίες έχουν ορισθεί δυνάμει απόφασης, είτε δικαστικής, είτε της οικείας Διεθνούς Ομοσπονδίας. Και η Σωματική Διάπλαση που είναι νεο-συσταθείσα!
Η αθλητική μας μεταρρύθμιση και οι τομές της, με τους νόμους 4639/2019 και 4726/2020, απέδωσαν καρπούς. Διαμόρφωσαν ήδη ένα άλλο, φωτεινό και ανανεωμένο περιβάλλον.
Οι νέες διοικήσεις θα αποτελέσουν το καθαρό οξυγόνο στον οργανισμό των αθλητικών ομοσπονδιών.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την κάλπη «Ζευς», η θέσπιση ορίων θητειών και ηλικιών για την εκλογή στα ΔΣ Ομοσπονδιών, η υποχρεωτική συμμετοχή εκπροσώπων των αθλητών στις διοικήσεις, η άρση των κωλυμάτων για εξαιρετικά διακεκριμένους αθλητές κλπ, οδήγησαν σε:
> εκλέκτορες, για πρώτη φορά, μόνο τα νόμιμα και ενεργά σωματεία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ,
> σημαντικότατη ανανέωση στη συντριπτική πλειονότητα των νέων διοικήσεων,
> αξιοσημείωτη συμμετοχή Ολυμπιονικών και Παγκοσμίων Πρωταθλητών μας στα διοικητικά σχήματα των Ομοσπονδιών,
> ηλεκτρονικές ψηφοφορίες με την ψηφιακή κάλπης «Ζευς», για πρώτη φορά, με απόλυτα αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες, όπως παραδέχονται άπαντες οι συμμετέχοντες.

Το ανέφερα και την προηγούμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια, τεπαναλαμβάνω και σήμερα: Θα συνεργαστούμε στενά και εποικοδομητικά με όλες τις νέες διοικήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού μας. Είναι υποχρέωση, καθήκον αλλά και χαρά μας, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, τώρα που απομένουν λίγοι μήνες μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Με την ευκαιρία αυτή, να σας δώσω και ορισμένα ποσοτικά στοιχεία για τις εκλογές στις Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων:

> Στις αρχαιρεσίες σε 24 Ολυμπιακές Ομοσπονδίες η συμμετοχή ήταν 98%!
Ψήφισαν 1.822 ερασιτεχνικά σωματεία, από τα 1.859 που είχαν δικαίωμα, ως ενεργά και νόμιμα, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
Και, βεβαίως, έχουμε επιπλέον περισσότερα από 500 σωματεία, τα οποία θα μετάσχουν στις εκλογές, το επόμενο διάστημα, της Καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ).

> Στις 20 από τις 24 Ομοσπονδίες (83%) έχουμε νέο πρόεδρο.
Εδώ, αναφέρουμε και την ΕΠΟ όπου εκλέχτηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, στην οποία δεν ψηφίζουν τα σωματεία, αλλά οι Ενώσεις.

> Στο 58% ανήλθε η ανανέωση των προσώπων – μελών στη σύνθεση των ΔΣ. Έχουμε 188 τα νέα μέλη έναντι 138 μελών, τα οποία μετείχαν και στα απερχόμενα ΔΣ.

> Στο 16% ανήλθε η συμμετοχή των αθλητών/τριών! Έχουμε 58 Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές ως μέλη στα νέα ΔΣ.
Βεβαίως, αυτή η συμμετοχή θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς σε αρκετά ΔΣ Ομοσπονδιών δεν έχει ακόμα οριστεί και ο επιπλέον, εκ του νόμου, εκπρόσωπος των αθλητών/τριών.

> Στο 21% ανήλθε η συμμετοχή των γυναικών (συνολικά 67 κυρίες) μελών στα νέα ΔΣ.

> Εκλέχτηκαν τρεις (3) Γυναίκες Πρόεδροι (έναντι μίας στις απερχόμενες διοικήσεις).

As δούμε και τις μη Ολυμπιακές Ομοσπονδίες:

> Στις αρχαιρεσίες σε 18 μη Ολυμπιακές Ομοσπονδίες είχαμε συμμετοχή 95%! Ψήφισαν 481 ερασιτεχνικά σωματεία , από τα 508 που είχαν δικαίωμα, ως ενεργά και νόμιμα, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
> Στις 12 από τις 18 Ομοσπονδίες (68%) έχουμε νέο πρόεδρο.
> Στο 50% ανήλθε η ανανέωση των προσώπων – μελών στη σύνθεση των ΔΣ (84 τα νέα μέλη – 83 μετείχαν στα απερχόμενα ΔΣ).
> Στο 5% ανήλθε η συμμετοχή των αθλητών/τριών (8 Πρωταθλητές) ως μέλη στα νέα ΔΣ. Αυτή η συμμετοχή θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς σε αρκετά ΔΣ Ομοσπονδιών δεν έχει ακόμα οριστεί και ο επιπλέον, εκ του νόμου, εκπρόσωπος των αθλητών/τριών.
> Στο 25% ανήλθε η συμμετοχή των γυναικών (42 κυρίες) μελών στα νέα ΔΣ.
> Εκλέχτηκαν πέντε (5) Γυναίκες Πρόεδροι (έναντι μίας στις απερχόμενες διοικήσεις).
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συνεχής προσπάθεια και η προσήλωση στην αθλητική μας πολιτική για διαφάνεια, δημοκρατία και νοικοκύρεμα του εγχώριου αθλητικού οικοδομήματος, απέδωσε καρπούς! Ήταν ο νικητής των εκλογών. Νίκησε η αθλητική μεταρρύθμιση! Νίκησε η αθλητική οικογένεια!».

 

metar1 prop

metar2 prop

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.