Απέσυρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τη διάταξη που είχε κατατεθεί στη βουλή και έδινε τη δυνατότητα διενέργειας rapid test από τα ιδιωτικά φαρμακεία και την καταγραφή των αποτελεσμάτων τους.

Θα διαθέτουν, θα πωλούν αλλά δεν θα διενεργούν

Με την «νομοτεχνική βελτίωση» στην οποία προχώρησε ο κ. Κοντοζαμάνης στο σχετικό νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία να διαθέτουν rapid test ή self test αλλά δεν θα υποχρεούνται να τα διενεργούν εντός των καταστημάτων τους.

Τα φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν τα rapid tests και να διαθέτουν δωρεάν τα self tests, χωρίς όμως να έχουν την υποχρέωση να διενεργούν αυτά τα τεστ, όπως είχε καταρχάς αφήσει να εννοηθεί η προηγούμενη ρύθμιση. Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της Covid-19 αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός της ημέρας.

Η επίμαχη παράγραφος

Η επίμαχη παράγραφος στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου στην αρχική του εκδοχή είχε ως εξής:

«Ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα. Τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι η κλινική ευαισθησία για SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μοριακό test αναφοράς, η ύπαρξη ποσοστού κλινικής ειδικότητας για SARS-CoV-2, καθώς και η συμπερίληψη στις ενδείξεις αποτελέσματος ένδειξης εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας, εκτός από την ένδειξη για θετικό ή αρνητικό».

»Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) που διατίθενται μέσω φαρμακείων, να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς, καθώς και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».

Διαγράφεται

Με τη νομοτεχνική βελτίωση διαγράφηκε η πρόβλεψη ότι: «να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς», την οποία θα καθόριζε απόφαση του Υπουργού.

Ουσιαστικά οι αλλαγές αυτές έγιναν κατόπιν των έντονων αντιδράσεων των φαρμακοποιών για τη διενέργεια του τεστ στα φαρμακεία καθώς το επιχείρημα το οποίο επικαλούνταν είναι ότι κάτι τέτοιο αποτελεί νοσηλευτική πράξη και θα απαιτούσε πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού.

 

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.