Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς:
Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία και χρόνια πολλά. Σε συνέχεια της ενημέρωσης των Καθηγητών μας για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, ας δούμε πώς διαμορφώνεται ο υγειονομικός χάρτης μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, παραμένουν η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Ζακύνθου και Μυκόνου, καθώς και ο Δήμος Καλυμνίων, ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Ανωγείων, ο Δήμος Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Αμφίπολης, ο Δήμος Σκιάθου, ο Δήμος Καρδίτσας και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρυτανία, η Αρκαδία, η Χίος, τα Ανώγεια και η Σκιάθος, εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα θα επιτρέψει οι περιοχές αυτές να βγουν από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δηλαδή από το βαθύ κόκκινο την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσονται πλέον με ομόφωνη σημερινή εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων από αύριο το πρωί στις 06:00 οι ακόλουθες περιοχές.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με 520 ενεργά κρούσματα, όταν στις 15 Μαρτίου είχε 286, αύξηση 81,8% σε 10 ημέρες.

Και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με 315 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από 10 ημέρες είχε 156, αύξηση 101,9%.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, επίσης, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσεται ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 78 από 20 στις 15 Μαρτίου, σχεδόν έχουν τετραπλασιαστεί δηλαδή.

Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει και ο Δήμος Κιλκίς με 117 ενεργά κρούσματα, όταν στις 15 Μαρτίου είχε 51, δηλαδή είχαμε αύξηση 129,4% μέσα σε 10 ημέρες.

Και τέλος, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσεται και ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 147 από 68 στις 15 Μαρτίου. Εδώ είχαμε αύξηση 116,2%.

Σχετικά με τη Λέρο και τη Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας, καθεστώς που παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι η αναστολή των οικοδομικών εργασιών που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Λέρο, αίρεται από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Δηλαδή, από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί της Λέρου.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η συμπληρωματική στρατηγική του self-testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα διαφορετικό, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, η Επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, αλλά και για τα σχολεία. Αμέσως μετά την εισήγησή τους, θα ακολουθήσουν, βέβαια, και οι σχετικές ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης μάχης, με την κούραση από την πολύμηνη προσπάθεια να κάνει το τελευταίο μίλι, το πιο δύσκολο, το πιο απαιτητικό.

Κάθε βήμα, όμως, που κάνουμε, μας φέρνει πιο κοντά στην γραμμή του τερματισμού. Στη μέρα που χάρη στον εμβολιασμό, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αγαπημένες συνήθειες που μας έχουν λείψει, παρέα κυρίως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Σας ευχαριστώ.

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.


Δείτε το ΦΕΚ σε μορφή PDF

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.