Κάντε το εμβόλιο, προτρέπει ο βρετανός υπουργός Υγείας
Με τον αναβρασμό που επικρατεί με τα εμβόλια της Astrazeneca αρκετοί αναρωτιούνται και στην Ελλάδα τι θα γίνει σε περίπτωση που ανασταλεί το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σε αυτό έδωσε απάντηση ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως το ποσοστό των θρομβώσεων είναι πολύ μικρό και ακόμη και αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν στην δεύτερη δόση χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο.

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα τρέχει τίποτα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, που πρόσθεσε:

Καθησυχαστικός ο ειδικός

«Η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη σύμφωνα με μελέτες της Βρετανίας. Το ίδιο κάνει ουσιαστικά και το Sputnik. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος».

Ο γιατρός δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

«Αν υπήρχε θέμα, τότε η Αγγλία θα είχε τεράστιο πρόβλημα γιατί έχει κάνει 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Πρέπει να γίνει μια μελέτη. Ισως υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να το δούμε σωστά και όχι βιαστικά. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε ποσοστό. Αν αποδειχθεί πως υπάρχει πρόβλημα και είναι συχνότερο, τότε υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε.

Κάντε το εμβόλιο, προτρέπει ο βρετανός υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ διαβεβαίωσε απόψε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 παραμένει ασφαλές και προέτρεψε τους πολίτες να το κάνουν, όταν τους καλέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες.

«Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης σώζει ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή. Για αυτό, όταν σας καλέσουν, κάντε το» ανέφερε, σε μια ανακοίνωσή του προς τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια.

Περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου αυτήν την εβδομάδα, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.