Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας» πραγματοποιεί το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) της Δυτικής Μακεδονίας, την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2020.

  • εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Ενισχύοντας τις δυνατότητες των τοπικών αρχών να συμμετέχουν σε Ενεργειακές Κοινότητες-ENCREMENCO» και περιλαμβάνει 3 ενότητες:
  • «Στόχοι και στρατηγική για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων στην ενεργειακή μετάβαση μέσω του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων», όπου περιλαμβάνονται εισηγήσεις από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπους διοικήσεων δημοσίων φορέων, Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
  • «Καλές πρακτικές και εμπειρία από την έως τώρα ανάπτυξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα και την Γερμανία», όπου θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες για την ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων στην οικεία Περιφέρεια, καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα και εμπειρία από την Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ θα παρέμβουν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνεταιρισμών.
  • «Θεσμικές και τεχνολογικές προκλήσεις για την ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων», με ανοιχτή συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο, τα οικονομικά κίνητρα και την χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Θα αναλυθούν οι προκλήσεις για ειδικές κατηγορίες έργων. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσίων φορέων και της ερευνητικής/πανεπιστημιακής κοινότητας.

Περαιτέρω, εκπρόσωποι από το ΚΑΠΕ και τη Γερμανική Συνομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους, θα παρουσιάσουν επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό και θα συζητήσουν το περιφερειακό δυναμικό αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, με βάση τις διαθέσιμες τεχνολογίες.

Είναι η πρώτη διαδικτυακή περιφερειακή εκδήλωση, μετά από μία σειρά περιφερειακών εκδηλώσεων με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, που διοργανώνει το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο του έργου ENCREMENCO για την προώθηση της ίδρυσης και λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων με τη συμμετοχή ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Το ENCREMENCO συγχρηματοδοτείται από το Γερμανικό πρόγραμμα για το κλίμα, προκειμένου να προωθήσει τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή μέχρι την Τετάρτη, 10/02/2021, ώρα 12.00, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://zoom.us/meeting/register/tJclc-qhqT0iEte6_NSvFnaPEdk-HksMOyok

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.cres.gr

www.encremenco.eu

«Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας»

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Τοποθεσία: Διαδικτυακά (zoom)

Ώρα εκδήλωσης/Διάρκεια: 11:00-14:30

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας, σας προσκαλεί σε εκδήλωση

  • οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Ενισχύοντας τις δυνατότητες των τοπικών αρχών να συμμετέχουν σε Ενεργειακές Κοινότητες-ENCREMENCO», με τίτλο «Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας».
  • εκδήλωση έχει σκοπό να ενισχυθεί η τεχνογνωσία του προσωπικού των τοπικών αρχών σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες, το θεσμικό πλαίσιο, τα μέτρα στήριξης, τον ενεργειακό συμψηφισμό και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό καθώς, επίσης, να παρουσιαστούν πρακτικές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
  • εκδήλωση απευθύνεται σε στελέχη ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.
  • συμμετοχή είναι ελεύθερη και απαιτείται εγγραφή μέχρι την Τετάρτη 10/02/2021 και ώρα 12μμ , στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://zoom.us/meeting/register/tJclc-qhqT0iEte6_NSvFnaPEdk-HksMOyok

Περισσότερες πληροφορίες:

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εκδήλωσης:

https://encremenco.eu/2021/01/29/2263/

Το πρόγραμμα:

«Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας»

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Τοποθεσία: Διαδικτυακά (zoom)

Ώρα/Διάρκεια: 11:00 – 14:30

Προκαταρκτικό Πρόγραμμα

Μέρος Α

11.00-12.00          Στόχοι και στρατηγική για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων στην ενεργειακή μετάβαση, μέσω του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Παρουσιάσεις-συζήτηση

Περιλαμβάνονται ομιλίες από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπους διοικήσεων δημοσίων φορέων, Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Μέρος Β

12.00-13.00         Καλές πρακτικές και εμπειρία από την έως τώρα ανάπτυξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα και την Γερμανία.

Παρουσιάσεις-συζήτηση

Εισηγήσεις και παρουσιάσεις από τις πρωτοβουλίες για την ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Περιφέρεια καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα και εμπειρία από την υπόλοιπη χώρα και την Γερμανία, (θα παρέμβουν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνεταιρισμών). σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας

Μέρος Γ

13.00-14.00         Θεσμικές και τεχνολογικές

προκλήσεις για την ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Συζήτηση

Συζήτηση επί των θεμάτων που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο, ως προς τα οικονομικά κίνητρα και την χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Θα αναλυθούν οι τεχνικές και θεσμικές προκλήσεις για ειδικές κατηγορίες έργων που μπορούν να αναπτυχθούν από αυτές. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσίων φορέων, και της ερευνητικής/πανεπιστημιακής κοινότητας.

14.00-14.30         Συμπεράσματα – Ολοκλήρωση της εκδήλωσης.

Συντονισμός: ΚΑΠΕ, Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.