Του αρχικαπετάνιου του αρματολικιού των Γρεβενών, της ηρωϊκής οικογένειας των Ζιακαίων.
 
Στον χειρόγραφο Κώδικα του Ληξιαρχείου Λαμίας περιλαμβάνεται τη σχετική Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου του Θεοδώρου Ζιάκα με αναλυτικό τρόπο.

Ο Θεόδωρος Ζιάκας απεβίωσε τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 1881 σε ηλικία 75 ετών στη Λαμία.
Ο ιστορικός και συγγραφέας Δημήτριος Θ. Νάτσιος στο σχετικό βιβλίο του “Κατάλογος χειρογράφων κωδικών του Ληξιαρχείου Λαμίας” (Λαμία, 1975), αναφέρεται και στο γεγονός της μεγαλοπρεπούς εκφοράς της σορού του ήρωα Θεοδώρου Ζιάκα, όπως καταγράφηκε στον τότε τύπο της περιοχής (εφημερίδα: ”Φάρος της Όθρυος”, 24 Ιανουαρίου 1881).
Συγκεκριμένα στην εφημερίδα ”Φάρος της Όθρυος” αναφέρεται:
” Την 19ην τρ. μηνός απεβίωσεν εν Λαμία ο γηραιός αγωνιστής και ποτέ (κάποτε) καπετάνιος Γρεβενών Θεόδωρος Ζιάκας, του οποίου η εκφορά εγένετο μεγαλοπρεπής μετά στρατιωτικού λόχου και της μουσικής του 1ου Πεζικού Τάγματος, διότι ήτο λοχαγίος τιμής. Δύο εξεφωνήθησαν λόγοι, εις μεν επικήδειος υπό του δικηγόρου κ. Γ. Διονυσόπουλου, έτερος δε επιτάφιος υπό του ιππιλάρχου κ. Τζαβέλλα, τρεις δε προσεφέρθησαν στέφανοι, είς μεν εκ της επαρχίας Γρεβενών, είς εκ μέρους της Πελοποννήσου, διότι εν καιρώ της μεγάλης επαναστάσεως πολλούς αιχμαλώτους είχεν απελευθερώσεις και τους απέδωσεν εις την Πατρίδα των και είς εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων”.
Στο δημοσίευμα αυτό υπάρχει επίσης μια πολύ σημαντική άγνωστη μέχρι τώρα πληροφορία, ότι: ο Θεόδωρος Ζιάκας έδρασε απελευθερωτικά και στην Πελοπόννησο!
Και Έλληνες της Πελοποννήσου οι οποίοι απελευθερώθηκαν -και μάλιστα απελευθερώθηκαν από αιχμαλωσία- οφείλοντας τιμή και αισθανόμενοι χρέος προς τον Θεόδωρο Ζιάκα απέστειλαν στον θανόντα αρχικαπετάνιο -ελευθερωτή τους στεφάνι μνήμης και τιμής!
Η προσπάθειά μας συνεχίζεται για την ανεύρεση των εκφωνηθέντων επικηδείων και της τελετής εκφοράς του αρχικαπετάνιου Θεοδώρου Ζιάκα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.