O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε πριν από λίγο το εμβόλιο της AstraZeneca για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένα τρίτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αυτό της AstraZeneca έλαβε έγκριση προς χρήση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι οι δόσεις του εμβολίου θα χορηγούνται μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, λόγω της έλλειψης δεδομένων σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι σε ηλικιωμένους, όπως δήλωσε η επιτροπή εμβολίων της Γερμανίας σε σχέδιο σύστασης την Πέμπτη.

Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως περισσότερες δόσεις εμβολίων προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα εμβολιασμού της με προμηθευτές όπως η AstraZeneca και η Pfizer να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παράδοση των ποσοτήτων που υποσχέθηκαν για τους πρώτους μήνες του έτους.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Συνεχίζονται οι επαφές Ρωσίας-ΕΕ για το ρωσικό εμβόλιο

Ανοιχτός είναι ο δίαυλος επικοινωνίας Ρωσίας και ΕΕ για το ενδεχόμενο απόκτησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

«Οι επαφές συνεχίζονται μεταξύ του ρώσου κατασκευαστή και του Ευρωπαϊκoύ Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)» εξηγεί στο Sputnik ο Στέφαν Ντε Κεερσμάκερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία, την Ασφάλεια των Τροφίμων και τις Μεταφορές, κληθείς να σχολιάσει για το πότε αναμένεται να εξεταστεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Μετά τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων και τον «πόλεμο» των φαρμακευτικών με την ΕΕ, τίθεται γενικότερα ως ερώτημα το εάν οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο συμφωνίας με τρίτα κράτη όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Κούβα για την παροχή εμβολίων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε ότι από τη στρατηγική για τα εμβόλια της ΕΕ, καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής των παραγωγών εμβολίων.

«Εφιστώ την προσοχή σας στο ότι οι παραγωγοί των εμβολίων πρέπει να έχουν τις απαραίτητες παραγωγικές ικανότητες μέσα στην ΕΕ» τόνισε.

Τέλος, επισήμανε ότι η ΕΕ συνεργάζεται με όλες τις εταιρείες για την έγκαιρη παράδοση των δόσεων εμβολίων που έχουν δεσμευτεί βάσει των συμβάσεων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι χάρη στην κοινή προσπάθεια στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, θα διασφαλίσουμε τις απαραίτητες δόσεις εμβολίου για τους εμβολιασμούς στα κράτη-μέλη» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ρωσία μπορεί να προμηθεύσει την ΕΕ με 100 εκατ. δόσεις

Από την πλευρά της, η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V -ποσότητα αρκετή για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι κατά του κορονοϊού- το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Παράλληλα η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, θα αποφασίσει για το αν θα δώσει το «πράσινο φως» για τη διάθεση του εμβολίου τον Φεβρουάριο.

sputniknews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.