Για την αλλαγή της ώρας αποχώρησης από το Νηπιαγωγείο και την αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών

Οι Νηπιαγωγοί και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Γρεβενών τη Δευτέρα, 25  Ιανουαρίου 2021 , τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας , στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Γρεβενών διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή της ώρας αποχώρησης από το Νηπιαγωγείο και την αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών, εν μέσω πανδημίας.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι Νηπιαγωγοί και αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Γρεβενών με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόνισαν ότι οι σύλλογοι διδασκόντων των Νηπιαγωγείων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-21, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αλλά και προσφάτως κατά την επαναλειτουργία τους, έχουν  συζητήσει και αποφασίσει για όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία όσον αφορά στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου στις συνθήκες της πανδημίας, με σταθερό γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την παιδαγωγική λειτουργία του Νηπιαγωγείου.

Έχουν ήδη αποφασίσει και διαμορφώσει οι Σύλλογοι Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων με ασφάλεια, έχοντας λάβει υπόψη τους την αποφυγή συνωστισμού γονέων και κηδεμόνων λόγω COVID, το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, τον οικογενειακό προγραμματισμό των οικογενειών των παιδιών, καθώς και τις υποδείξεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας για ξεχωριστές εισόδους, διαφορετικά διαλείμματα και σταδιακή προσέλευση-αποχώρηση, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (αριθμό εισόδων, αριθμό τμημάτων,  μεταφορά μαθητών με λεωφορεία-ταξί, απόσταση από όμορα δημοτικά).

Ανέφεραν δε ότι οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων βρίσκονται σε συνάφεια και συνδυάζονται με τον προγραμματισμό των όμορων Δημοτικών Σχολείων, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες, να δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να παραλαμβάνουν εγκαίρως και ασφαλώς τα παιδιά τους που φοιτούν σε διαφορετικές σχολικές μονάδες, να μην συνωστίζονται μαθητές και του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στις ίδιες πόρτες.

Εξέφρασαν δε την δυσπιστία τους απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας για την συγκεκριμένη απόφαση , αφού η αιφνιδιαστική ΥΑ είναι και αναιτιολόγητη   και «παράλογη», αφού η όποια  μεταβολή αυτού του προγραμματισμού ασφαλείας θα δημιουργήσει, αντί να λύσει, προβλήματα που σχετίζονται με την υγειονομική ασφάλεια.

Τόνισαν δε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιούν την πανδημία για να «χτυπήσουν πισώπλατα», εργασιακά τους δικαιώματα, αφού μέσα  σ΄ ένα βράδυ είδαν οι Νηπιαγωγοί  μια ακόμα εν ψυχρώ αύξηση ωραρίου τους κατά 1 ώρα την εβδομάδα, μετά από αυτή του 2016 που ήταν κατά 2,5-3,5 ώρες την εβδομάδα!

Στο τέλος της συνάντησης οι Νηπιαγωγοί κατέθεσαν στον Δ/ντη Α/μιας Εκπ/σης αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων καθώς και ψήφισμα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Γρεβενών όπου :

  1. Για λόγους προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών εν μέσω πανδημίας
  2. Υπεράσπισης του παιδαγωγικού αποτελέσματος της φοίτησης των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και
  3. Διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών ως προς το διδακτικό τους ωράριο.

Ζητάνε :

  • Να μη γίνει καμία αύξηση του ωραρίου. Να αποσυρθεί τώρα η ΥΑ που αλλάζει την αποχώρηση νηπίων-προνηπίων του πρωινού προγράμματος στα Νηπιαγωγεία.
  • Κατοχύρωση του ωραρίου όλων των Νηπιαγωγών και εξίσωσή του με αυτό όλων των εκπαιδευτικών.

Στο τέλος της συνάντησης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της καθαριότητας των Νηπιαγωγείων, τονίζοντας ότι εν μέσω πανδημίας είναι απαράδεκτη η κατάσταση στα νηπιαγωγεία, αφού η 3ωρη απασχόληση των καθαριστριών δεν καλύπτουν όλες τις ώρες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων .   Απαιτείται μετατροπή του ωραρίου των καθαριστριών σε πλήρους απασχόλησης.

Το Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.