Το αίτημα να υπάρχει μέριμνα για ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να προσδιοριστούν οργανωμένα οι χώροι των υποδομών των ΑΠΕ και να είναι ξεκάθαρο το πεδίο για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία στις λίμνες και τις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τόπο, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

«Ήδη έχω συγκροτήσει μια άτυπη ομάδα μηχανικών, συνεργατών μου. Διατρέχουμε όλη την περιφέρεια για να βρούμε χώρους τους οποίους θα προτείνουμε στον χωτοταξικό σχεδιασμό που γίνεται και θα ολοκληρωθεί και αυτός μέχρι τέλος Φεβρουαρίου για την Περιφέρειά μας ως χώρους υποδοχής των επενδύσεων. Από την πλευρά μας γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε οι ημερομηνίες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να συμπέσουν με την ολοκλήρωση του χωροταξικού πλαισίου της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να ενσωματωθούν τέτοιες χρήσεις γης στο χωροταξικό που θα αποκτήσει για πρώτη φορά η Περιφέρειά μας» πρόσθεσε και τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν συχνές επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης και τους τεχνικούς συμβούλους.

Σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση της περιοχής, έθεσε στον κ. Σκρέκα τις 15 διεκδικήσεις που θέτει η Περιφέρεια ως προϋπόθεση για να τεθεί ομαλά σε εφαρμογή το σχέδιο δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η όποια διαδικασία θα πρέπει να γίνει με την ενεργό συμμετοχή των θεσμικών οργάνων του τόπου, των δήμων και της περιφέρειας στα αποφασιστικά όργανα, με την πρόβλεψη για ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη αλλά και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας ισάριθμων με εκείνες που θα χαθούν λόγω της απολιγνιτοποίησης. «Δεν είμαστε αρνητικοί, αντίθετοι και εχθρικοί σε ό,τι γίνει στον τόπο μας, αρκεί να υπάρχει ένα σχέδιο ρεαλιστικό» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Κασαπίδης ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το βόρειο τμήμα του άξονα Ε65 και θα μπει σε τροχιά υλοποίησης ώστε να «κουμπώσει» στη Δυτική Μακεδονία με την Εγνατία, κοντά στα Γρεβενά. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, το θέμα των διοδίων στον κόμβο της Εγνατίας οδού στη Σιάτιστα, για το οποίο αντιδρούν ο Δήμος Βοϊου και η Περιφέρεια, κάνοντας λόγο για επιβάρυνση της μετακίνησης των πολιτών στην περιοχή, ο κ. Κασαπίδης μετέφερε τη θέση του υπουργού ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι το θέμα έκλεισε το 2017 όταν έγινε ο σχεδιασμός για το μέλλον της Εγνατίας Οδού, η οποία πρόκειται να δοθεί σε παραχωρησιούχο, με την ένταξη του συνόλου των διοδίων στον εν λόγω σχεδιασμό.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με επιπλέον ποσά, θέμα για το οποίο απάντησε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει συνολικό πρόγραμμα για τις περιοχές στις οποίες οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες περιοχές.

Για την κατασκευή του ΧΥΤΑ αμιάντου στο Ζιδάνι, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, ωστόσο η συγκεκριμένη συζήτηση έχει ανοίξει και σε αυτήν έχουν κληθεί επιστημονικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς και τα δημοτικά συμβούλια.

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι σε επαφές του με την υφυπουργό Εργασίας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος έθεσε το ζήτημα της συρρίκνωσης του πληθυσμού στη Δυτική Μακεδονία και την δυνατότητα αναζήτησης πόρων για την εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης της οικογένειας, ανάπτυξης κοινωνικών υποδομών και αύξησης των γεννήσεων.

Στη συνάντησή του με τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα συζητήθηκε το θέμα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια θα αντλήσει ποσό ύψους διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία των μελετών ως το τέλος Μαρτίου. Από τον αν. υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ζήτησε τη στελέχωση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας με προσωπικό, τη δημιουργία νέων κλινικών σε νοσοκομεία για τα οποία υπήρξαν σχετικά αιτήματα, την ίδρυση του περιφερειακού ιατρείου του ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια και την αξιοποίηση των κέντρων φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο Αμύνταιο και το Άργος Ορεστικό.

Σχετικά με την εικόνα που διαμορφώνεται στη Δυτική Μακεδονία σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, η κατάσταση βελτιώνεται, κατά σειρά, στις περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και στο τέλος, της Κοζάνης.

ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.