Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Αυτές τις ημέρες αναμένεται να αποκαλυφθούν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Λέανδρος» στις αγροτικές καλλιέργειες, καθώς μέχρι και την Πέμπτη 21/1 το πρωί, το χιόνι και ο παγετός αποτελούσαν τροχοπέδη.

Πάντως, από το ρεπορτάζ μέχρι στιγμής προκύπτει ότι ο «Λέανδρος» άφησε τα σημάδια του κυρίως σε υπαίθρια κηπευτικά της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα στην ΠΑΜ-Θ. Όμως, φαίνεται ότι ο «Λέανδρος» ωφέλησε ορισμένες περιοχές, όπως τα καρποφόρα δέντρα της Στερεάς.

Μένουν πυρήνες νερού στον Έβρο

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 12ης Ιανουαρίου πλημμύρισαν 110.000 στρέμματα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, δήλωσε στην «ΥΧ «ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Πανταζής. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη τα νερά είχαν αποτραβηχτεί, με εξαίρεση συγκεκριμένους πυρήνες, εξαιτίας του παγετού που, αν δεν υπήρχε, θα επέτρεπε μεγαλύτερη ακρίβεια στον προσδιορισμό της ζημιάς. «Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων σε Έβρο και Ροδόπη και μόλις είναι προσβάσιμα τα σημεία, θα προβούμε με όλο το στελεχιακό δυναμικό του ΕΛΓΑ σε εκτιμήσεις», τόνισε ο ίδιος και ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα διαμορφωθεί ο ακριβής αριθμός πνιγμένων ζώων και μελισσοσμηνών.

Τέλος, αναφέρεται στις ζημιές ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) που αφορούν σε δενδρώδεις καλλιέργειες, εκριζώσεις και επιχωματώσεις δέντρων που εντοπίζονται σε σημαντικό αριθμό στη Ροδόπη και σε μία περίπτωση στην Αλεξανδρούπολη. Εξηγεί πως θα επισκεφθούν εκ νέου τις εκτάσεις, αφού μεριμνήσουν οι παραγωγοί να κάνουν καρατομήσεις ή εκριζώσεις σε δέντρα. Επίσης, θα επισκεφθούν για λεπτομερή καταγραφή αγροτικές υποδομές για να εξετάσουν μηχανολογικό εξοπλισμό κτηνοτρόφων, καθώς επίσης και τα θερμοκήπια που επλήγησαν.

Εν αναμονή στη Μακεδονία

Με το χιόνι να εξακολουθεί να σκεπάζει τις καλλιέργειες και το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας να καταγράφει αρνητικές θερμοκρασίες, τα προβλήματα του «Λέανδρου» δεν είναι ακόμη ορατά. Στην Επανομή Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας και παραγωγό, Αντώνη Καζάκη, οι καλλιέργειες με σιτάρι και κηπευτικά είναι σκεπασμένες ακόμη με παγωμένο χιόνι. Όπως λέει, το σιτάρι πήγαινε καλά και το χιόνι ήταν επιθυμητό για τα φυτά. Ωστόσο, ο ίδιος δεν γνωρίζει τι προβλήματα θα προκαλέσει ο παγετός. Στη Δυτική Μακεδονία, όπου και σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, Γιώργος Χατζησάββας, επισημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν κάποιες ημέρες για να φανεί εάν έχουν γίνει ζημιές στις καλλιέργειες των σιτηρών, πιθανώς των οσπρίων και των κηπευτικών.

Τέλος, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ της ΠΕ Γρεβενών, Νικόλαος Τάκας, τονίζει πως δεν υπήρχαν ιδιαίτερα ζητήματα και δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες, αλλά κάποια μικρά προβλήματα με κτηνοτρόφους που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τις μονάδες τους, λόγω χιονιού.

Με δώρα ήρθε ο «Λέανδρος» στη Στερεά

Ακόμα και στις δύσβατες περιοχές των Αγράφων και της Φωκίδας, όπου η χιονόπτωση ήταν ισχυρή, δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα από την κακοκαιρία. Απεναντίας, όπως αναφέρουν αγρότες και ειδικοί του χώρου, το κύμα αυτό μπορεί είναι θετικό στην παρούσα φάση, λόγω του ψύχους, το οποίο θα επιδράσει ευεργετικά σε πολλές καλλιέργειες της Στερεάς, καθώς μεταξύ άλλων βοηθάει και στη μείωση των εντόμων.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αγρότες, ειδικά των περιοχών απορροής μεγάλων ποσοτήτων νερού, είναι προβληματισμένοι. «Κάθε χρόνο, το λιώσιμο του χιονιού, συνοδευόμενο και με έντονες βροχοπτώσεις δημιουργεί καταστροφικές πλημμύρες στις καλλιέργειές μας».

Για την περιοχή του Δομοκού, οι χαμηλές θερμοκρασίες ανέστειλαν την ανάπτυξη των σιτηρών και της ελαιοκράμβης, όπου το ύψος τους σύμφωνα με τον γεωπόνο Δημήτρη Τσαρτσάλη έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και υπήρχε κίνδυνος. «Το χιόνι στην παρούσα περίοδο προστάτευσε σε μεγάλο ποσοστό τα φυτά από τις απότομες χαμηλές θερμοκρασίες», τόνισε.

Χωρίς προβλήματα Λακωνία και Αργολίδα, πιο «άτυχη» η Δυτική Ελλάδα

Χωρίς σοβαρά προβλήματα πέρασε η κακοκαιρία στην Αργολίδα. Σύμφωνα με τον παραγωγό Τάσο Λέρμα, «μπορεί να έχουμε ένα μερικό κλονισμό των δέντρων και να έχουμε χαμάδα τις επόμενες μέρες, αλλά μεγάλη ζημιά δεν έχει γίνει». Από τη Λακωνία, ο παραγωγός Παναγιώτης Ντανάκας μας επεσήμανε ότι το πρωί της Τετάρτης έπεσε ένα «δροσόπαγο», αλλά δεν αποτελεί ένδειξη ότι μπορεί να προκάλεσε ζημιές. «Μετά από ένα διήμερο θα είμαστε σε θέση να έχουμε εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη στα εσπεριδοειδή, καθώς οι ελιές έχουν μαζευτεί και δεν υπάρχει πρόβλημα».

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Ελλάδα, ο παγετός φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά φυτική και ζωική παραγωγή σε κάποιες περιοχές. Σύμφωνα με υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, πρώτα πρέπει να φύγουν τα χιόνια για να γίνουν οι αυτοψίες, που θα δείξουν και το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τους αρμοδίους πάντως, για τις φυτικές καλλιέργειες, ζημιές υπήρξαν σε κηπευτικά σε όλη την περιφέρεια, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα πριν ομαλοποιηθούν οι καιρικές συνθήκες.

Χτυπήθηκαν μόνο τα υπαίθρια κηπευτικά του κάμπου

Σχεδόν αναίμακτα πέρασε από τη Θεσσαλία ο «Λέανδρος», καθώς από τις χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάστηκαν μονάχα τα υπαίθρια κηπευτικά. Σύμφωνα με Θεσσαλούς γεωπόνους, το γεγονός ότι ο παγετός δεν είχε μεγάλη διάρκεια και ένταση περιόρισε τις ζημιές σε μπρόκολο, λάχανο και σπανάκι και παράλληλα βοήθησε τις δενδρώδεις καλλιέργειες να πέσουν στον επιθυμητό λήθαργο, έτσι ώστε να αναπτυχθούν τα φυτά κανονικά την άνοιξη.

Ακόμη, ο παγετός βοήθησε και τα σιτηρά, καθώς καθυστέρησε την πρωιμότητα, ενώ ενδεχόμενη παγωνιά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν θα τα επηρεάσει σημαντικά. Οι κτηνοτρόφοι, επίσης, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Συνηθισμένοι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, είχαν φροντίσει να προμηθευτούν ζωοτροφές, ενώ οι δήμοι εξασφάλισαν την ομαλή πρόσβασή τους στα ποιμνιοστάσια, ακόμη και στα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας.

ypaithros

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.