Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Λίγο νωρίτερα είχε ορκιστεί και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, μέσα σε χειροκροτήματα.

Στην πρώτη ομιλία του ο Μπάιντεν τόνισε ότι «αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας». «Η Δημοκρατία νίκησε» διεμήνυσε ο Μπάιντεν, για να προσθέσει ότι θα δώσει την ψυχή του για να ενώσει τους Αμερικανούς.

Με αιχμές κατά του απελθόντος πλέον Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε: «Αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία, που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε».

OΤζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ -Δίπλα η σύζυγός του Τζιλ
Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ -Δίπλα η σύζυγός του, Τζιλ / Φωτογραφία: AP
Το φιλί του Μπάιντεν στη σύζυγό του αμέσως μετά την ορκωμοσία του
Το φιλί του Μπάιντεν στη σύζυγό του αμέσως μετά την ορκωμοσία του / Φωτογραφία: AP

Η ορκωμοσία της Καμάλα Χάρις ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Η Καμάλα Χάρις ορκίζεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Η Καμάλα Χάρις ορκίζεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ / Φωτογραφία: AP

Η τελετή ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, εν μέσω τσουχτερού κρύου και νιφάδων χιονιού στην Ουάσιγκτον.

Η Lady Gaga ερμήνευσε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ

H Lady Gaga ερμηνεύει τον εθνικό Υμνο των ΗΠΑ στην ορκωμοσία Μπάιντεν
H Lady Gaga ερμηνεύει τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ στην ορκωμοσία Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP

Είχαν προηγηθεί δύο σύντομες ομιλίες γερουσιαστών και η ερμηνεία του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ από τη Lady Gaga.

Η Jennifer Lopez ερμήνευσε το «This is your land» και το «America is beautiful» και αμέσως έγινε η ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Δείτε Live από την ορκωμοσία Μπάιντεν

Live: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

Το iefimerida.gr σάς μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στην ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ προσέρχεται για την τελετή ορκωμοσίας του
Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Τζιλ, ενώ προσέρχεται για την τελετή ορκωμοσίας του / Φωτογραφία: AP Photo/Patrick Semansky, Pool
Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ, χέρι-χέρι ανεβαίνουν τα σκαλιά του Καπιτωλίου
Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Τζιλ, ανεβαίνουν χέρι-χέρι τα σκαλιά του Καπιτωλίου / Φωτογραφία: AP Photo/J. Scott Applewhite

Νωρίτερα είχαν παρακολουθήσει τη Λειτουργία στον ναό του Αγίου Ματθαίου.

Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις μετά συζύγων χαιρετούν-
Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις, μετά συζύγων, χαιρετούν / Φωτογραφία: AP Photo/J. Scott Applewhite

Παρόντες είναι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα, Μπιλ Κλίντον με τη Χίλαρι και ο Μπαράκ Ομπάμα με τη Μισέλ.

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ Μάικ Πενς παραβρέθηκε στην ορκωμοσία Μπάιντεν
Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, παρευρέθη στην ορκωμοσία Μπάιντεν / Φωτογραφία: Jonathan Ernst/Pool Photo via AP
Ο Μπάρακ Ομπάμα χαιρετά με γροθιές την εκλεγμένη αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις
Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά με γροθιές την αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις / Φωτογραφία: Jonathan Ernst/Pool Photo via AP
Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα στην ορκωμοσία Μπάιντεν
Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα στην ορκωμοσία Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP Photo/Carolyn Kaster
O Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα στην ορκωμοσία Μπάιντεν
O Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του, Λόρα, στην ορκωμοσία Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP Photo/Carolyn Kaster
Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον στην ορκωμοσία Μπάιντεν
Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον στην ορκωμοσία Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP Photo/Carolyn Kaster

Στην εκκλησία, νωρίτερα, Μπάιντεν και Χάρις

Ο Τζο Μπάιντεν, που θα γίνει ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ, παρακολούθησε τη Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου στην Ουάσιγκτον. Μαζί του ήταν και η Καμάλα Χάρις.

Οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι συνήθως παρευρίσκονται στις Λειτουργίες το πρωί της ορκωμοσίας τους, συχνά στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, μια μικρή εκκλησία απέναντι από την Πλατεία Λαφαγέτ από τον Λευκό Οίκο, γνωστή ως «Η Εκκλησία των Προέδρων».

Σχετικά με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου: Ο καθεδρικός ναός, η Μητρική Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής της Ουάσιγκτον, πήρε το όνομά της από τον Άγιο Ματθαίο, προστάτη των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ναού. Είναι τόπος πολλών ιστορικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της κηδείας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι στις 25 Νοεμβρίου 1963.

Αναχώρησε από την Ουάσιγκτον ο Τραμπ

Ο Τραμπ δεν παρευρίσκεται στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Την ώρα που ο Μπάιντεν μετέβαινε στην εκκλησία, ο Τραμπ αναχωρούσε με το Air Force One για τη Φλόριντα.

Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον στο Καπιτώλιο

Ηδη, λίγα λεπτά μετά τις 5:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, στο Καπιτώλιο έφθασαν ο Μπαράκ Ομπάμα με τη σύζυγό του, Μισέλ, και ο Μπιλ Κλίντον με τη σύζυγό του, Χίλαρι.

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου. Στις 12:00 το μεσημέρι ακριβώς, τοπική ώρα, 7:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Τζο Μπάιντεν με το χέρι του στη Βίβλο που θα κρατά η σύζυγός του, Τζιλ, θα ορκιστεί 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 6:00 το απόγευμα.

Πώς θα γίνει η ορκωμοσία

Η σημερινή ορκωμοσία δεν θα μοιάζει πολύ με τις ορκωμοσίες άλλων προέδρων των ΗΠΑ. Κατ’ αρχάς, δεν θα γίνει παράδοση-παραλαβή. Οι Τραμπ δεν θα υποδεχθούν, πριν από την ορκωμοσία, τους Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για τσάι.

Ο Τραμπ επέλεξε να μην παραστεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του και να φύγει από την Ουάσιγκτον ως πρόεδρος. Γι’ αυτό και στις 8:00 το πρωί τοπική ώρα πέταξε με το Air Force One για τη Φλόριντα, το Μαρ α Λάγκο, στο οποίο προς το παρόν μετακομίζει. Είναι το Air Force One που αρνήθηκε να παραχωρήσει χθες στον Τζο Μπάιντεν για να έρθει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα. Αντ’ αυτού, ο νέος πρόεδρος αφίχθη με ιδιωτικό τζετ.

Η διαφορετική ορκωμοσία

Από την ορκωμοσία, όπως προαναφέραμε, θα απουσιάζει ο προκάτοχος του Μπάιντεν. Στις 12:00 το μεσημέρι ακριβώς ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ και αμέσως θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό για να εκθέσει το όραμά του για τη χώρα.

Ολα αυτά μπροστά σε ένα πλήθος 200.000 σημαιών και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο επεισοδίων, μετά και την προ ημερών εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του Τραμπ.

Σε όλες τις προηγούμενες ορκωμοσίες, το National Mall, αυτό το τεράστιο πάρκο που εκτείνεται μπροστά από το Καπιτώλιο, γέμιζε με κόσμο που ήθελε να δει και να ακούσει τον νέο πρόεδρο. Φέτος αυτό δεν θα γίνει εξαιτίας της πανδημίας, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ορκωμοσία του νέου προέδρου να γίνει ένα νέο περιστατικό υπερμετάδοσης.

Στις θέσεις που κανονικά θα λάμβαναν οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί εδώ και ημέρες σημαίες. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, επίσης, θα είναι ελάχιστοι.

Η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμήν του νέου προέδρου.

Ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του, στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο Τραμπ έφευγε από την Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν τουίταρε «είναι μια νέα ημέρα για την Αμερική», που ενδεχομένως να είναι και το μήνυμα που θα στείλει από την ομιλία του.

Επίσης, δεν θα γίνει το παραδοσιακό inagural parade στη Λεωφόρο Πενσιλβάνια, λόγω της πανδημίας. Αντ’ αυτού, ο νέος πρόεδρος μαζί με τη σύζυγό του, την Καμάλα Χάρις και τον Δεύτερο Κύριο των ΗΠΑ, αλλά και τους πρώην προέδρους με τις συζύγους τους, Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, θα μεταβούν στο Εθνικό Νεκροταφείο του Αρλινγκτον για να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή στην Ουάσιγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

Το βράδυ δεν θα γίνουν οι παραδοσιακοί χοροί της ορκωμοσίας, επίσης λόγω της πανδημίας. Θα γίνουν μόνο πάρτι μέσω… Zoom, ένα μεγάλο τηλεοπτικό σόου που έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Μπάιντεν και της Χάρις.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.