Τις προθέσεις της κυβέρνησης για το τι θα ανοίξει μετά το λιανεμπόριο, αποκάλυψε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

«Χιονοδρομικά και εστίαση μπορούν να περιμένουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα για την στόχευση της κυβέρνησης όσον αφορά στην σταδιακή επαναφορά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Αποτίμηση

Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, μετά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η συμπεριφορά των πολιτών σε ότι αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το άνοιγμα κάποιας άλλης δραστηριότητας, καθώς οι ειδικοί μετά το γενναίο άνοιγμα της αγοράς δεν θέλουν να κάνουν ξανά μεγάλα άλματα που πιθανώς να καταλήξουν σε πισωγύρισμα. Έχουν εξάλλου, ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν μαζί δραστηριότητες από διάφορους κλάδους.

Μετά την -μέχρι τώρα- καλή αρχή που έγινε με το λιανεμπόριο στο τραπέζι, βρέθηκαν εκτός από τα σχολεία της β’βάθμιας εκπαίδευσης, τα χιονοδρομικά κέντρα και η άρση της μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ωστόσο μετά το σήμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από την Βουλή, αποσαφηνίστηκε ότι το επόμενο άνοιγμα,όποτε οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως- θα αφορά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

«Πρώτα θα δούμε δεδομένα δύο εβδομάδων»

Μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα σε Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Το πιθανότερο είναι ανακοινώσεις να γίνουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι θα χρειαστεί να εξετάσουν δεδομένα δύο εβδομάδων, από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πριν δώσουν το οποιοδήποτε πράσινο φως.

«Για να αποφασίσουμε κάτι περαιτέρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σχολιάζει, ότι αν και «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», εν τούτοις «ακόμα και αν ανοίγεις κάτι, όταν τα μέτρα τηρούνται, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άνοιγμα».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι για να υπάρξει απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας. «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή», είπε χαρακτηριστικά.

tovima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.