Σαν… το μεγάλο σορτάρισμα θα μπορούσε να παρομοιαστεί το πολυπόθητο άνοιγμα όλων των καταστημάτων από σήμερα Δευτέρα και μάλιστα με εκπτώσεις που όπως έχουν διαλαλήσει οι έμποροι θα φτάσουν σε κάποια είδη ακόμη και το 70%. Μόνο εμπόδιο, παροδικό σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το πολικό ψύχος και ο χιονιάς που ήρθε και κάθισε στη χώρα, όμως τα ρούχα και τα προϊόντα στα καταστήματα είναι τόσο πολλά που όλοι θα προλάβουν να κάνουν τις αγορές τους.

Το σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε έγιναν σχεδόν στα περισσότερα καταστήματα πυρετώδεις προετοιμασίες από τους εμπόρους ώστε να είναι έτοιμοι όλοι να ανοίξουν από τις 7 το πρωί, νωρίτερα δηλαδή και από το σχολικό κουδούνι. Βιτρίνες φτιάχτηκαν, ταμπέλες με το εύρος των εκπτώσεων αναρτήθηκαν, εμπορεύματα άλλαξαν θέση και σε κάποιες περιπτώσεις βγήκαν από τις καινούργιες τους κούτες και έτσι το μόνο που απομένει είναι ο προγραμματισμός του χρόνου και το κατάλληλο sms.

Ομως εκτός από τους εμπόρους και τις εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές που περίμεναν την 18η Ιανουαρίου, το άνοιγμα των καταστημάτων σηματοδοτεί την ελπίδα για τουλάχιστον 140.000 εργαζόμενους που είχαν μείνει χωρίς δουλειά όσο μέρες διαρκούσε το lockdown. Και δεν είναι μόνο τα καταστήματα αλλά είναι επίσης κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τα ΚΤΕΟ. Ομως στις «κόκκινες περιοχές» θα ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο «παράδοση εκτός» (click away). 

Οι συνθήκες για το άνοιγμα των καταστημάτων, που υπενθυμίζεται ότι θα είναι χωρίς ραντεβού, όπως δηλαδή συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ, είναι αρκετά ευνοϊκές, και ειδικά αυτή τη φορά, για τα μαγαζιά στις γειτονιές, στις λεγόμενες συνοικιακές αγορές. Αυτό συμβαίνει επειδή σχεδόν τα περισσότερα  συνοικιακά καταστήματα δεν είχαν μπει τον προηγούμενο καιρό στο παιχνίδι του click away, καθώς δεν είχαν υπηρεσίες e-shop και ούτε φυσικά μπορούσαν να στήσουν τέτοιες υποδομές σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα.

Ετσι, σχεδόν ο κυριότερος όγκος του εμπορεύματός τους, από ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, έπιπλα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παραμένουν στα καταστήματα, στις βιτρίνες και όλες τις προηγούμενες μέρες οι καταναλωτές έχουν εντοπίσει τι ακριβώς θέλουν να ψωνίσουν και ίσως και κάποια πράγματα περισσότερο μιας και η αγορά ανοίγει με δυναμικές εκπτώσεις.

Οπότε, σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, μέχρι εδώ έχουμε τα εξής:

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

-Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του. 

-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ πότε θα ανοίξουν;

«Στο τέλος της πανδημίας θα γίνει ο τελικός απολογισμός και θα προκύψουν οι κλάδοι που πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω με μέτρα ενίσχυσης», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Και τώρα φτάνουμε σε μία από τις πλέον στιγμές όχι μόνο της αυριανής μέρας αλλά και της κάθε μέρας που ο κόσμος που επισκέπτεται τα καταστήματα. Είναι η χρήση του sms που θα επιτρέπει στον καθένα να κάνει τα ψώνια του για δύο ώρες και που όπως φρόντισαν να διαμηνύσουν στελέχη της κυβέρνησης, οποιαδήποτε απόπειρα λοβιτούρας, δηλαδή «μηδενισμός του κοντέρ», θα έχει δυσάρεστες συνέπειες, όχι μόνο στον καταναλωτή.

Μη σβήνετε τα sms

Η μετάβαση στο κατάστημα γίνεται λοιπόν με sms το 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Ομως ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, συμβούλεψε τον κόσμο να μην σβήνει τα SMS στο 13033, για να παραμένει στην αγορά και πέραν του επιτρεπόμενου ορίου των 2 ωρών. 

Ο Π. Σταμπουλίδης τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της αγοράς, επεσήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει όλοι να δείξουμε την καλή πλευρά του εαυτού μας για να υπάρξει εμπιστοσύνη. Σημείωσε δε, ότι  κάθε φορά που ένα sms θα σβήνεται, θα χάνεται και μια θέση εργασίας στο λιανεμπόριο. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν την προσήκουσα αυτοσυγκράτηση και να προσπαθήσουν να μην συνωστιστούν όλοι μαζί στα καταστήματα από Δευτέρα.

Επίσης, διευκρίνισε τον λόγο που τελικά απορρίφθηκαν οι μέθοδοι του click in shop και click away, όπως αρχικά εξετάζονταν, αναφέροντας ότι  έγινε προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για την επανεκκίνηση της οικονομίας, εξηγώντας ότι και οι καιρικές συνθήκες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση.

Tι είπε για το δίωρο ο Αθ. Εξαδάκτυλος

«Το δίωρο πρέπει να καταναλώνεται για πραγματικές αγορές, δεν είναι ευκαιρία για βόλτα ή για συναντήσεις» ανέφερε  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για τον χρονικό περιορισμό στα ψώνια, που θα μπορούν να κάνουν από Δευτέρα, οι πολίτες. 

Όπως επισήμανε, η επιτροπή αποφάσισε ένα βήμα, με σχετική πάντοτε ασφάλεια. «. «Και με το δίωρο και με τον αριθμό των ανθρώπων ανά τετραγωνικό διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει κοσμοσυρροή» τόνισε. Αν παρατηρηθούν όμως τέτοια φαινόμενα, πρόσθεσε, έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει επέμβαση, ήταν κύρια σημεία που συνετέλεσαν στο να δώσει τη θετική εισήγηση η επιτροπή.

«Έχουμε υποβληθεί σε 72 ημερών εγκλεισμό, ελαφρύτερο ή βαρύτερο κατά περιόδους, έχουμε τα αντιρροπιστικά μέτρα της εβδομάδας 2 –10 Ιανουαρίου που έχουν εξισορροπήσει την όποια επίδραση υπήρξε από τη χαλάρωση της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, και τώρα είμαστε στη φάση που μπορούμε να κάνουμε το αναγκαίο, λογικό και προσεκτικό βήμα» είπε επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος

Τι άλλο θα λειτουργήσει

47.19 Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.

47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.42 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.43 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.51 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.52 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.53 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.54 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.59 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.62.63 Λιανικό εμπόριο χαρτικών ειδών.

47.63 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.64 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.65 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.71 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.72 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.75 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.76 Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.77 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

47.78 Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού.

47.79 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.

47.82 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

47.89 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.

47.99 Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών.

71.20.14 Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών.

77.21 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών.

77.29 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.

96.04.10.01 Υπηρεσίες Διαιτολογίας.

96.04.10.02 Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.

96.04.10.06 Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.

96.09.19.08 Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.

96.02 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.