Ξεκινάει σήμερα ο εμβολιασμός, των ατόμων άνω των 85 ετών, ενώ σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Υπενθυμίζεται ότι o εμβολιασμός κατά της covid-19 είναι δωρεάν για όλους.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου.

Η πανδημία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη, έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

Η μεγάλη ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με τη συνύπαρξη και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Αλλά αυτό που φάνηκε είναι ότι ανεξάρτητα και από αυτούς τους δύο παράγοντες, μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου.

Επομένως, σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού όλων των χωρών, η πρώτη ομάδα μετά τους υγειονομικούς που ήδη και στη χώρα μας εμβολιάστηκαν και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. 

Εμβολιασμός και οδηγίες

Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15′ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει:

  • Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
  • Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
  • Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail)

Ως αυτή τη στιγμή, με βάση την επίσημη ιστοσελίδα emvolio.gov.gr έχουν πραγματοποιηθεί 75.276 εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Την τελευταία ημέρα, οι άνθρωποι που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου ανήλθαν σε 4.581. Αυτή την εβδομάδα άλλωστε, ξεκίνησε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία και των ιδιωτιών ελεύθερων επαγγελματιών υγείας (γιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών).

Πώς κλείνουμε ραντεβού

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι ώστε να κλείσουμε ραντεβού:

  • Μετάβαση στο φαρμακείo ώστε να κλειστούν τα δύο ραντεβού.
  • Μετάβαση σε ΚΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί και ένα τρίτο πρόσωπο κάνοντας μία υπεύθυνη δήλωση να κλείσει το ραντεβού.
  • Μέσω άυλης συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρχε και υπάρχει η μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις που έχουμε δηλώσει ώστε να μπορέσει το σύστημα να προτείνει στοχευμένα ραντεβού.
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μπαίνοντας σε αυτή, δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε την προτεραιοποίηση και έπειτα με χρήση των κωδικών του TAXISNET και του ΑΜΚΑ μπορεί κανείς να μπει στην πλατφόρμα, να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και χρονικό διάστημα και έπειτα να επιβεβαιώσει τα ραντεβού. Μόνο στην προκειμένη περίπτωση είναι απαραίτητοι οι κωδικοί του TAXISNET, ενώ σε φαρμακεία και ΚΕΠ αρκεί το ΑΜΚΑ και η ταυτότητα.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.