Τι έδειξαν οι κλινικές μελέτες του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας – Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Σημαντικές απορίες για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα έλυσε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

Δεδομένου ότι το εμβόλιο της Pfizer θα φτάσει στη χώρα μας ενδεχομένως και σε λιγότερο από ένα μήνα, η κα. Παπαευαγγέλου συνέστησε υπομονή, καθώς με την έναρξη του εμβολιασμού θα επιστρέψουμε σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητά μας.

Η ειδικός επικεντρώθηκε στη μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε στις παρενέργειες του σε όσους το έχουν κάνει ήδη, καθώς και στο πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες.

Επίσης παρουσίασε τις τελευταίες μελέτες σχετικά με το αν είναι ασφαλές το εμβόλιο σε παιδιά και εγκυμονούσες, ενώ παρουσίασε και ποιοι δεν βρίσκονται πρώτοι στη λίστα για το εμβόλιο στην Ελλάδα. 

Τι έδειξαν οι κλινικές μελέτες του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου Pfizer/ BioNTech, το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε περισσότερα από 18.500 άτομα και άλλους τόσους που έχουν πάρει το εικονικό εμβόλιο.

Οι μισοί εκ των εμβολιασμένων ήταν ηλικίας 55-89 ετών.

«Εμβολιάστηκαν περίπου 4.500 άνθρωποι που ήταν πάνω από 65 χρονών και περίπου 1.000 άτομα που ήταν πάνω από 75 ετών.

Σημαντικό δε, είναι να αναφερθεί ότι οι μισοί περίπου ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εμβολιάστηκαν ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια, με σακχαρώδη διαβήτη, με κακοήθεια, αλλά και με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Πολύ υψηλότερη από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος μίλαγε για εμβόλια που να είναι αποτελεσματικά τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά η κα. Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την έκθεση, το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό τόσο για τα νεαρά άτομα, όσα και για τους 55αρηδες που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα. 

Παρενέργειες
Όσον αφορά τις παρενέργειες, σύμφωνα με την έκθεση η πιο συχνή είναι ο πόνος στο μπράτσο, δηλαδή στο σημείο της ένεσης.

Άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση, η κεφαλαλγία και ο πυρετός.

«Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών. Και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οι χρονίως πάσχοντες, δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες», ανέφερε η καθηγήτρια. 
Εμβόλιο σε παιδιά και εγκύους
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στο πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός σε εγκύους και παιδιά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες.

Η καθηγήτρια εξήγησε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι έγκυες και τα παιδιά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό.

Ωστόσο έτυχε 12 έγκυες γυναίκες που δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν κατά του κοροναϊού και οι ίδιες δεν έχουν μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους.

Αναφορικά με τα παιδιά, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός, κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητα για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. 
Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα
Εξαιτίας λοιπόν του γεγονότος πως ακόμη δεν έχει γίνει σχετική μελέτη για τις έγκυες, δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν μόλις το εμβόλιο φτάσει στη χώρα μας.

Επίσης, σε αυτή την αρχική φάση τουλάχιστον τους πρώτους μήνες δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν και άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19.

«Δεν έχει μελετηθεί το όφελος στην ομάδα αυτή του πληθυσμού, παρόλο που ξέρουμε ότι κάποιοι από τους ασθενείς χάνουν τα αντισώματά τους με τον καιρό. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στους επόμενους μήνες», ανέφερε η ειδικός, η οποία πρόσθεσε πως «αύριο πάλι το πρωί έχουμε συνάντηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να βάλουμε τις προτεραιότητες. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Έχουμε πει ότι πρώτοι θα είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ως προς τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ένας καμβάς διαφόρων παραγόντων κινδύνου που θα συνυπολογιστούν».
Κοντοζαμάνης: Οι πολίτες δεν θα διαλέγουν εμβόλιο
Για το εμβόλιο είχε μιλήσει και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε πως οι πολίτες δε θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο κατά του κοροναϊού θα κάνουν, όπως δε διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης.

Τόνισε ότι τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χωράς και τα νοσοκομεία ετοιμάζονται και μόλις έρθουν τα εμβόλια στη χωρά μας, ενώ μόλις γίνει αυτό, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε, επίσης, ότι από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα γίνουν ταυτόχρονα με τη χορήγηση άδειας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ότι τα εμβόλια ήδη κατασκευάζονται με το ρίσκο των εταιρειών και δεν θα υπάρξουν ελλείψεις. 
Δεν θα γίνονται εμβόλια στα φαρμακεία, θα κλείνουν μόνο ραντεβού
Σημείωσε, δε, ότι η μέγιστη δυνατότητα εμβολιασμού με βάση το σχεδιασμό είναι περίπου 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα.

Για τα φαρμακεία διευκρίνισε ότι δε θα γίνονται εκεί τα εμβόλια, ωστόσο οι πολίτες μέσω των φαρμακείων θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο κ Κοντοζαμάνης τόνισε ότι γίνεται προετοιμασία και για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα.

Σημείωσε, πάντως, ότι τα κρούσματα πέφτουν, κάτι που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, αλλά χρειάζεται προσοχή, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ώστε να μην έχουμε τρίτο κύμα την περίοδο των εορτών.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.