Αξιότιμοι συντοπίτες,

Σας ενημερώνουμε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τεχνικός σύμβουλος του κράτους, συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση για το «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης – ΣΔΑΜ», υποβάλλοντας πρόταση για την ΠΕ Γρεβενών.

Μέχρι πρότινος, κατά την μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και στη λιγνιτική εποχή της Δυτικής Μακεδονίας, η περιφέρειά μας ήτανε πλούσια λόγω του υψηλού ΑΕΠ που δημιουργούνταν λόγω ΔΕΗ. Τα Γρεβενά όμως «πλήρωσαν» αυτό το ΑΕΠ με τη μη ένταξη τους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα (πχ γυναικεία επιχειρηματικότητα κλπ) ή με τη χαμηλότερη κλίμακα χρηματοδότησης.

Επίσης, η διαφορά μας με τους νομούς της Κοζάνης και της Φλώρινας ήταν ότι αυτοί λάμβαναν χρηματικούς πόρους από ειδικό ταμείο, όχι όμως και ο νομός Γρεβενών.

Δίκαιη Μετάβαση: Πόσες είναι οι μελέτες, οι εκθέσεις, οι εμπειρογνωμοσύνες σχετικά με την παρούσα κατάσταση στα Γρεβενά; Πόσες φορές έχουν καταγραφεί οι καλές πρακτικές και οι δυνατότητες ανάπτυξης των Γρεβενών; Η απάντηση είναι αρκετές, αλλά η πορεία του τόπου φθίνουσα καθώς απουσιάζει ο προγραμματισμός και ο στόχος. Με σπασμωδικές κινήσεις δεν γίνεται προκοπή άλλωστε…  

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι αναγκαία συνθήκη για τα Γρεβενά να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική του ελάχιστου και να κινηθούμε με τη λογική του μέγιστου, στρέφοντας το βλέμμα προς την Εγνατία Οδό και την Ε65 ώστε να αντλήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη.



Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση της θέσης των Γρεβενών στον κόμβο τριών οδικών αξόνων: Εγνατία – Ε65 – Ιόνιος, ώστε να:

  • Ιδρυθεί διαμετακομιστικό κέντρο για την εξυπηρέτηση των δυτικών Βαλκανίων.
  • Συγκεντρώνονται και να αξιοποιούνται ενεργειακά τα Αστικά Στερεά Απόβλητα (Α.Σ.Α.) από πολλές περιοχές της χώρας.
  • Βιομηχανοποιηθεί και να τυποποιηθεί η παραγωγή του πρωτογενούς τομέα μέσω της ίδρυσης Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.).
  • Αξιοποιηθούν οι προοπτικές της ηλεκτροκίνησης (σταθμός φόρτισης οχημάτων, μονάδα παραγωγής συσσωρευτών κλπ).
  • Ίδρυση σύγχρονης Αναπτυξιακής Εταιρείας που θα αναζητά συνεχώς την κάθε επιχειρηματική ευκαιρία προς όφελος των Γρεβενών.

Παράλληλα, πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Εγγυοδοσίας, EquiFund, Ταμείο Συνεπένδυσης Ταμείο Μεταφοράς Τεχνολογίας κλπ), με προσδοκία να δώσουν ανάσες ρευστότητας στην αγορά, είναι σε εξέλιξη και οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε επιχειρηματικά.

Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλιά μας έχουν εγκριθεί και έχουν αναρτηθεί στον ιστότοποwww.opengov.gr, στους παρακάτω σύνδεσμο:

 http://www.opengov.gr/minenv/?p=11201&cpage=1#comment-31713 και http://www.opengov.gr/minenv/?p=11201&cpage=1#comment-31712

Σίγουρα το στοίχημα της ανάπτυξης της ΠΕ Γρεβενών είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά με πολλές και καλές ευκαιρίες και πιθανότητες.

Για την ΝΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ο Πρόεδρος

Ντούνας Γ. Αλέκος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

MscΔιαχείριση Αποβλήτων

MscΔιαχείριση Τεχνικών Έργων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.