Καιρικά κριτήρια και νέοι όροι

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης από εφέτος και θα κυμαίνεται από 80 ευρώ και θα μπορεί να φτάνει και τα 600 ευρώ. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου τρόπου υπολογισμού θα είναι η θερμοκρασία της κάθε περιοχής.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση στο επίδομα θέρμανσης ακόμη και μέσα στο ίδιο νομό ή και οικισμό.

Για να λειτουργήσει το νέο σύστημα μεγάλη βοήθεια θα προσφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών, όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία της περιοχής τόσο πιο μεγαλύτερο θα είναι το επίδομα που θα λάβουν τα νοικοκυριά για θέρμανση.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το επίδομα να χορηγηθεί και σε όσους πολίτες χρησιμοποιούν εκτός από πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο ή υγραέριο.



Επίσης σε ορεινούς οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση καυσόξυλα και πέλλετ.

Εκτός επιδόματος θέρμανσης μένουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, καυστήρες ρεύματος κ.λπ), καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ενώ οι δαπάνες θέρμανσης που θα πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιας αξίας του επιδόματος που δικαιούνται ανάλογα με την περιοχή. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια.

Εξετάζεται τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ή καυσόξυλων καθώς και οι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο να κατατεθούν μέχρι τη λήξη της χειμερινής περιόδου δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2021.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης είναι η πληρωμή των καυσίμων με ηλεκτρονικό τρόπο. Επίσης, οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αντιστοιχούν σε διπλάσια αξία του επιδόματος που θα αντιστοιχεί στο κάθε νοικοκυριό.

Η σχετική απόφαση όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός θα εκδοθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Ποιοι οι δικαιούχοι
Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης πριν την πανδημία συνάντησε τα στελέχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ζητώντας μια μελέτη για το πόσο κρύο βιώνουν οι πολίτες σε κάθε περιοχή.

Η ΕΜΥ ανέλαβε λοιπόν να διαπιστώσει σε περισσότερα από 200.000 σημεία πόσο κρύο κάνει μετρώντας τις βαθμοημέρες, σύστημα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.