Εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο η σύσταση του Συλλόγου Παραγωγών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Γρεβενών, με επίσημη ανακοίνωση στην τοπική εφημερίδα «Πρωινή Ενημέρωση», στις 25/09/2020.

Εντός των ημερών θα ακολουθήσει και η ανακοίνωση σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Τα μέλη της προσωρινής επιτροπής είναι:
Ανθιμίδης Πάρης
Δραμτσίκας Στέργιος
Καραϊορδανίδης Σπύρος
Καραϊορδανίδου Παρασκευή
Περικλής Δημήτρης
Περικλής Βασίλης
Χατζηλιάδου Μαρία

Σύντομα θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία από τα ιδρυτικά μέλη για την εκλογή του Δ.Σ. ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους του σύμφωνα με τις επιταγές του καταστατικού.

Ο σκοπός του Συλλόγου
Τα Γρεβενά αποτελούν ένα οροπέδιο που περιλαμβάνει τμήματα από τα όρη του Μπούρινου, τα Χάσια, το Σμόλικα, τον Όρλιακα και το Βόιο με μέσο όρο υψομέτρου περίπου 700m και βασική πηγή εισοδήματος τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την είσοδο της χώρας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, σημειώνεται διαρκώς πτωτική πορεία για την περιοχή.

Στα πλαίσια της γεωργίας, προέκυψε από σύνολο εμπειρικών εκτιμήσεων ότι σε περίπου 5 έτη διπλασιάστηκαν οι εκτάσεις αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στα Γρεβενά, φτάνοντας το 2019 περίπου τα 3500 στρέμματα. Το 2020 προβλέπεται να ξεπεραστούν τα 5000 στρέμματα στην κύρια καλλιέργεια των αρωματικών που είναι η λεβάντα.



Η ανοδική αυτή τάση προκύπτει και από την αύξηση των φυσικών προσώπων που προσανατολίζονται ολοένα και περισσότερο σε τέτοιες καλλιέργειες.

Θεωρήθηκε σημαντικό να διαφυλαχθεί, να προστατευτεί και να ενταθεί αυτός ο πόλος έλξης, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που δίνει ξανά ζωή σε έναν Νομό που διαρκώς φθίνει.

Ο Σύλλογος μέσα από τη συνάντηση στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, ώστε να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές για να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Πιο συγκεκριμένα επιζητείται:

1. η πρόσβαση σε δίκτυα επιχειρηματικά, καινοτομίας, τεχνογνωσίας
2. η λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης στις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών,
3. η συμμετοχή των αρωματικών φυτών στην προκήρυξη της Βιολογικής Γεωργίας (μέτρο 11),
4. η προσθήκη της Λεβάντας στον εθνικό κατάλογο των αρωματικών φυτών,
5. mentoring σε θέματα προδιαγραφών και τυποποίησης των προϊόντων για την εξάλειψη οποιουδήποτε αντίστοιχου προβλήματος κατά την εξαγωγή.

Η προσωρινή επιτροπή του Σ.Π.Α.ΦΑ.ΦΥ.Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.