Γράφει ο Απόστολος Γαϊτάνης

Ανοιχτή συνάντηση για το κοινωνικό ζήτημα του αλκοολισμού θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου στα Γρεβενά στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου των Αλκοολικών Ανώνυμων (ΑΑ) που γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας. Η σημαντική αυτή ενημερωτική εκδήλωση δημόσιας πληροφόρησης των ΑΑ θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών με ελεύθερη συμμετοχή και απευθύνεται σε όσους και όσες θέλουν να ακούσουν βιώματα από μέλη των ΑΑ που έχουν ζήσει το μαρτύριο του αλκοολισμού και έχουν βρει τη λύση μέσω των ομάδων των Αλκοολικών Ανώνυμων.

«Όταν πλέον αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις φθάσει στο προσωπικό σου τέλμα, πιστεύω ότι το ασήκωτο βάρος που νιώθει μέσα του ένας εξαρτημένος άνθρωπος από το αλκοόλ είναι η απόλυτη μοναξιά. Τότε είναι που αρχίζεις να αισθάνεσαι αβοήθητος και απομονωμένος αφού το ποτό έχει ήδη τσακίσει την κρίση και τη σκέψη σου. Τότε είναι που σου φταίνε οι πάντες και τα πάντα. Τότε είναι που αγνοείς οικογένεια και φίλους, μη συνειδητοποιώντας τελικά ότι από αυτό το “ρημάδι” ξεκινάνε όλα» μας λέει ο 42χρονος Γιάννης που βίωσε για 15 χρόνια την τυραννία του αλκοολισμού και σήμερα έχει κατορθώσει να σταθεί στα πόδια του.

«Την περίοδο που με είχε πάρει πραγματικά από κάτω, δεν ήταν λίγες οι φορές που πάνω στην τρέλα του ποτού, έκανα ακραία πράγματα και είχα πολλά προβλήματα. Κατέληγα στο νοσοκομείο, δεν ήμουν συνεπής στη δουλειά μου και το χειρότερο ήταν ότι ήμουν βίαιος στο σπίτι. Σωματικά και λεκτικά. Μάλιστα ένα παγωμένο χειμωνιάτικο βράδυ με μείον είκοσι, είχα αποκοιμηθεί έξω από την είσοδο του σπιτιού μου αφού από το μεθύσι ήταν αδύνατο να μείνω όρθιος. Ευτυχώς με αντιλήφθηκε εγκαίρως η μητέρα μου προτού πάω από ανακοπή».

«Ωστόσο, ξανακέρδισα πίσω την ζωή μου όταν ήρθα σε επαφή με τους ΑΑ όπως τουλάχιστον έδειξε η δική μου εμπειρία. Θυμάμαι, τους πρωτοσυνάντησα στη Θεσσαλονίκη αφού είχα βιώσει πριν τον προσωπικό μου πάτο και ζήτησα βοήθεια. Στην αρχή νόμιζα ότι θα δω τίποτα περίεργους τύπους με ένα μπουκάλι στο χέρι αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν όλοι τους νηφάλιοι και… φρεσκοξυρισμένοι. Κανονικοί άνθρωποι. Πρόθυμοι να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν. Χωρίς να σε κρίνουν γιατί και οι ίδιοι πέρασαν το ίδιο μαρτύριο με το δικό σου».

Ο Γιάννης μετά από 14 χρόνια αποχής από το αλκοόλ μπορεί και στηρίζει πλέον τη δουλειά του, έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, πατέρας δυο παιδιών, και αποτελεί ένα ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας των Γρεβενών. Σήμερα συνεχίζει να παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις των ΑΑ Γρεβενών που πραγματοποιούνται κάθε απόγευμα Δευτέρας και Τετάρτης στις 18:15 στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης που βρίσκεται στην αυλή του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας.

Επιπλέον, στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται και οι συγκεντρώσεις για οικογένειες που ανησυχούν ότι κάποιο από τα μέλη τους αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού. Πρόκειται για τις οικογενειακές ομάδες των αλκοολικών ανώνυμων, γνωστών και ως Αλ-Ανών, που αποτελούν ομάδες αυτοβοήθειας για συγγενείς και φίλους αλκοολικών, που μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τη δύναμη τους και την ελπίδα τους, ώστε να μπορέσουν να λύσουν τα κοινά τους προβλήματα.

Σημειώνεται ότι οι ομάδες των Αλ-Ανών συμμετέχουν και αυτές στις εργασίες του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2020 στο Ξενοδοχείο Μηλιώνης.

«Στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι υπάρχει λύση για τον κάθε συνάνθρωπο μας που πιστεύει ότι ίσως έχει ζήτημα με το αλκοόλ, δίνοντας του να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του. Είναι αλήθεια ότι ίσως υπάρχουν πολλοί συνδημότες μας που διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια λόγω του στίγματος που υπάρχει για τον αλκοολισμό. Θεωρούμε ότι ο αλκοολισμός είναι μια ασθένεια και όχι στίγμα. Σύμφωνα με την παράδοση των Αλκοολικών Ανώνυμων, μοναδική προϋπόθεση για να γίνει κανείς μέλος των ΑΑ είναι η επιθυμία να σταματήσει να πίνει ενώ κύριος σκοπός μας είναι να κρατηθούμε νηφάλιοι και να βοηθήσουμε άλλους αλκοολικούς να αποκτήσουν νηφαλιότητα».

Κλείνοντας, όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Δείτε και:

Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι στα Γρεβενά στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο (audio) – Συνέντευξη στον Star-fm 933



Αλκοολικοί Ανώνυμοι: «Πρόσκληση σε Ετήσιο Συνέδριο στα Γρεβενά» – Δείτε ποιοί είναι οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι και το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.