Μετά την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιου Κασαπίδη, σε συνεργασία με τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων για την εύρεση συγγενών των 897 Δυτικομακεδόνων πεσόντων κατά το έπος 1940-41, ανταποκρίθηκαν με αίσθημα ευθύνης και χρέους προς τους νεκρούς μας ήρωες, στην Π.Ε.Γρεβενών, οι Δήμοι Γρεβενών και Δεσκάτης, δίνοντας στοιχεία των συγγενών πεσόντων από τα Δημοτολόγια τους.

Εν συνεχεία ορίστηκε υπεύθυνη της δράσης για την Π.Ε.Γρεβενών κα.Μάνιου Ελένη που μαζί με την ομάδα της (κα Ζαχαρούλα Στεργιούλα, κ.Χαραλάμπο Γκουτζηγιάννη, κ.Δημήτριο Πρίντζα) προέβησαν στην επικαιροποίηση των εν λόγω στοιχείων, στον έλεγχο της «καταλληλότητας» των συγγενών που θα προβούν σε αιμοληψία βάσει επιστημονικών κριτηρίων για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας ταυτοποίησης και στην ενημέρωση των «κατάλληλων συγγενών» για τη διαδικασία ταυτοποίησης.



Στην Π.Ε. Γρεβενών είναι καταγεγραμμένοι 107 πεσόντες. Εντοπίστηκαν συνολικά 67 εν ζωή συγγενείς τους από τους οποίους οι 34 διαμένουν στην Π.Ε. Γρεβενών, οι 28 εκτός Περιφέρειας και οι 5 εντός άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία αιμοληψίας συγγενών των πεσόντων. Από το σύνολο των συγγενών 34 ήταν «κατάλληλοι» για αιμοληψία. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ομάδες στις οποίες συμμετείχαν οι υπεύθυνοι συντονιστές της Π.Ε. Γρεβενών, οι υπεύθυνοι και το νοσηλευτικό προσωπικό των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης καθώς και εθελοντές ιατροί.

Κατά τη διαδικασία λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Γιάννης Γιάτσιος, ευχαριστεί θερμά το προσωπικό της Π.Ε. Γρεβενών για τον συντονισμό της Δράσης, τον Δήμαρχο Γρεβενών κ. Δασταμάνη Γεώργιο και τον Δήμαρχο Δεσκάτης κ. Κορδίλα Δημήτριο για τη διάθεση των στοιχείων των Δημοτολογίων τους, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Κ.Ε.Γ., κ.Νικόλαο Πούλιο, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Π.Α.Π., κ.Ιωάννη Πέτσα και τους υπεύθυνους της Δομής «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Γρεβενών και Δεσκάτης κα. Δασκαλοπούλου Γεωργία και κ. Λάμαρη Ιωάννη.

Επίσης, ευχαριστεί και συγχαίρει το νοσηλευτικό προσωπικό των Δομών «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Γρεβενών (κα.Κουκούλα Ελένη, κα.Καφετζή Περιστέρα) και Δεσκάτης (κα.Οικονόμου Όλγα), τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών κ.Ψευτογκά Δημήτριο, τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών κα.Καπάτου Ευτυχία, τη Διευθύντρια-Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης, κα Αρμπάρα Βασιλική καθώς και τους εθελοντές ιατρούς κ. Γεώργιο Στεργιόπουλο, κα. Βασιλική Τσακίρη και κα. Μαρία Καραγιάννη, για την πολύτιμη βοήθεια και την άψογη συνεργασία για την ολοκλήρωση της δράσης.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΤΣΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.