Οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοινώθηκαν και το σαφάρι για γονείς και νέους φοιτητές ξεκινά. Στόχος να βρεθεί ένα σπίτι που να πληρεί όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες προδιαγραφές. Να είναι κοντά στη σχολή, να εξυπηρετείται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να έχει κοντά κοντά σούπερ μάρκετ, φούρνο κ.α. Δύσκολα πράγματα δηλαδή. Σε πολλές πόλεις τα σπίτια για φοιτητές είναι δυσεύρετα και τα υψηλών προδιαγραφών σπάνια. Άντε όμως και βρέθηκε. Πόσο θα κοστίζει μια τέτοια κατοικία; Το βασικότερο θέμα είναι ακριβώς αυτό. Το σπίτι, που θα στεγάσει τα όνειρα για το μέλλον αλλά και τις ατέλειωτες ώρες διαβάσματος όσων κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, πρέπει να πληρεί τη βασικότερη προϋπόθεση… να μπορεί να πληρωθεί από το πορτοφόλι της οικογένειας.

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο η φετινή χρονιά είναι καλύτερη από τις προηγούμενες καθώς τα σπίτια τα οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για βραχυχρόνια μίσθωση λόγω του κορονοϊού είναι πλέον στη διάθεση των παραδοσιακών ενοικιαστών. Έτσι οι επιλογές αυξάνονται.

Σε τι τιμές κυμαίνονται οι ενοικιάσεις σπιτιών; Είναι εύκολο για τους φοιτητές να βρουν το διαμέρισμα των ονείρων τους ή έστω εκείνο που μπορεί να αντέξει ο οικονομικός προϋπολογισμός της οικογένειάς τους; Ποια σπίτια είναι καλύτερα να «κοιτάζουν» οι νέοι φοιτητές; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε οικογένεια που έχει νέο φοιτητή απαντά μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Αθήνας – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

«Οι τιμές ακινήτων στα αστικά κέντρα κρατιούνται σε υψηλά επίπεδα» αναφέρει ο Λευτέρης Ποταμιάνος και εξηγεί «υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση διαμερισμάτων καθώς λόγω κορονοϊού πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι πήραν την απόφαση να βγάλουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ο χάρτης του real estate διαφοροποιήθηκε εξαιτίας της πανδημίας».

Πόσο κοστίζει μία γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι στην Αθήνα

Τα μικρά σπίτια δηλαδή οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια είναι πρώτα στις προτιμήσεις των φοιτητών, σύμφωνα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο αλλά σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα από τις σχολές οι τιμές είναι αρκετά υψηλές στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις σχολές της Αθήνας η τιμή του τετραγωνικού κυμαίνεται από 7,5 έως 10 ευρώ. Για παράδειγμα στου Ζωγράφου μία γκαρσονιέρα 35 τμ η οποία κατασκευάστηκε πριν από από 20 χρόνια, χωρίς θέση στάθμευσης κοστίζει 350 ευρώ. Εάν δε είναι νεόδμητη η τιμής της μπορεί να φτάσει τα 450 ευρώ. Μία γκαρσονιέρα στην περιοχή της Καλλιθέας πίσω από την Πάντειο κοστίζει 300 ευρώ και ένα δυάρι 350» αναφέρει και προσθέτει:

«Η τιμή για ένα δυάρι στα Εξάρχεια 60 τμ πλήρως ανακαινισμένο 2ου ορόφου ανέρχεται στα 500 ευρώ».

«Όσο πιο μικρό είναι το ακίνητο τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτησή του. Απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό. Γι΄αυτό εάν οι φοιτητές αναζητούν ένα καλύτερο και φθηνότερο σπίτι καλό θα ήταν να αποφασίσουν να μείνουν με κάποιον συγγενή ή φίλο τους. Ένα σπίτι για παράδειγμα 100 τμ μπορεί να έχει ελαφρώς πιο αυξημένη τιμή από ένα δυάρι. Μπορεί να κοστίζει από 500 ευρώ και πάνω».

Λίγο πιο χαμηλές από την Αθήνα οι τιμές στη Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.