Το μήνυμά μας στην Τουρκία είναι καθαρό: «Σταματήστε τις προκλήσεις για να αρχίσουμε διάλογο σαν πολιτισμένοι γείτονες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, απευθυνόμενος εκ νέου στη γείτονα λίγες ώρες μετά την παρέμβασή του στη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ξεκαθάρισε πως η χώρα μας λέει «όχι» στον διάλογο όσο υπάρχει ένταση.

«Υπάρχει πάντα χώρος για να αλλάξει η Τουρκία την προσέγγισή της αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι, αν συνεχίσει σ’ αυτή την πορεία, θα υπάρξουν συνέπειες και θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση της με την Ευρώπη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε «επειδή αυτού του είδους οι προκλήσεις απλώς δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο αλλά από την Ευρώπη στο σύνολό της».

Ερωτηθείς «τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπήρξε αυξημένο επίπεδο προκλήσεων και επανέλαβε ότι με την Τουρκία υπάρχει διαφωνία μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

«Είπαμε ανοιχτά στην Τουρκία να συζητήσουμε το θέμα και, εφόσον διαφωνήσουμε, τότε να καταφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο» χωρίς μονομερείς ενέργειες, υποστήριξε. Όπως διαμήνυσε, αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι οι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία, να διεκδικεί αυτό που εμείς θεωρούμε την ελληνική ΑΟΖ και να στέλνει όχι μόνο ένα ερευνητικό σκάφος αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών.

Κίνδυνος ατυχήματος

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με τη φρεγάτα Λήμνος, κάνοντας λόγο για «σύγκρουση δύο σκαφών», τονίζοντας ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας αλλά δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα επιδιώξουν την κλιμάκωση.



«Αλλά προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αν έχουμε κάθε λίγο τον μισό τουρκικό στόλο να πλέει στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι αυτός ο τρόπος να διεξάγεις εξωτερική πολιτική, εάν στηρίζει το διεθνές δίκαιο και στηρίζεις τις καλές σχέσεις γειτονίας».

Δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η συμπεριφορά της γείτονος δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά τη συνολική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Εξ ου και είναι επίσης μεγάλο θέμα ανησυχίας για την Ευρώπη στο σύνολό της και το ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα περίμενε κανείς από έναν σύμμαχο.

«Έθεσα το θέμα στον γγ του ΝΑΤΟ (Γενς Στόλτενμπεργκ) και θα το θέσω ξανά. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις μονομερείς ενέργειες που επιτείνουν τις εντάσεις. Αλλά πρέπει να επαναλάβω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν κλιμάκωσε πρώτη».

Όπως είπε ο ίδιος, αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή την πορεία νομίζω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μοναδικό εργαλείο που θα έχουμε για να την αποτρέψουμε από το να συνεχίσει αυτού του είδους τις πολιτικές.

«Πραγματικά ελπίζω να μην συμβεί αυτό, ελπίζω η Ελλάδα να γινόταν μια γέφυρα και να βοηθούσε την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη και να εγκαθιδρύσει μια πιο εποικοδομητική σχέση. Αυτό ακριβώς πρότεινα στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά, πέρσι τον Σεπτέμβριο, αλλά δυστυχώς τα πράγματα έκτοτε πήραν την κατηφόρα».

Δεν θα υπάρξει νέο lockdown

Σχετικά με την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για τους τουρίστες.

Διαβεβαίωσε, δε, πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown στην Ελλάδα.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.