«Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι με την κυβέρνηση για τη δημιουργία Κλειστής Δομής στο Δήμο Γρεβενών. Εάν συνηγορήσουμε σε αυτή την ενέργεια θα μας βρίζουν οι επόμενες γενιές καθώς μια τέτοια απόφαση θα μας ταλανίζει για πάρα πολλά χρόνια». Αυτό ξεκαθάρισε το μεσημέρι της Κυριακής 5 Ιουλίου 2020 ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης στο πλαίσιο της Λαϊκής Συνέλευσης που έγινε στην ορεινή Κοινότητα της Σαμαρίνας με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κ.Δασταμάνης, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενείται σε ξενοδοχεία του χωριού, σημείωσε ότι «η σταδιακή αποσυμφόρηση των Ορεινών Γρεβενών θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τη Σαμαρίνα» ενώ επανέλαβε τη σταθερή του θέση περί αναλογικότητας και δίκαιης κατανομής των ροών σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που θα γίνει πράξη μόνο με την άμεση εφαρμογή της Πρωθυπουργικής υπόσχεσης του 1%. «Ακόμη και σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αρμόδιος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Νότης Μηταράκης στην πρόσφατη συνάντηση της Αθήνας», σημείωσε ο Δήμαρχος Γρεβενών.

Επιπλέον, καυτηρίασε το γεγονός ότι τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή Κυβέρνηση συνεχίζουν να στέλνουν πρόσφυγες και μετανάστες μόνο στα Γρεβενά και όχι για παράδειγμα στη γειτονική Κοζάνη που είναι πληθυσμιακά πολύ μεγαλύτερη. «Κανονικά μας αναλογούν μόλις 260 άτομα βάση του μονίμου πληθυσμού του Δήμου μας και όχι 1315 που διαμένουν σήμερα σε 24 ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής μας», επεσήμανε από το βήμα ο κ.Δασταμάνης.

Υποστήριξε επίσης ότι «από το 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο των Γρεβενών έχει ήδη πάρει έξι ομόφωνες αποφάσεις εναντία στην κατασκευή Κλειστής Δομής στα διοικητικά όρια του Δήμου» και σύντομα το επίμαχο αυτό θέμα θα τεθεί εκ νέου προς ψήφιση στο Σώμα, προκειμένου «να πιέσουμε», όπως είπε, ώστε να σταλεί και πάλι η κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το σχέδιο. Στο σημείο αυτό ο κ.Δασταμάνης υπενθύμισε στους κατοίκους της Σαμαρίνας την επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη στις 23 Ιουνίου 2020 για το εν λόγω ζήτημα.



Ο Δήμαρχος Γρεβενών δήλωσε ακόμη ότι «πάνω από το 70% των εκτάσεων του Δήμου είναι δημόσιες, πράγμα που σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να αφήσει τα “ψευτοδιλήμματα” και να προχωρήσει από μόνη της στην κατασκευή Κλειστής Δομής χωρίς να ζητηθεί η έγκριση της Δημοτικής Αρχής» ενώ το αρμόδιο Υπουργείο έχει την ευχέρεια ακόμη και για αγορά ιδιωτικών οικοπέδων για αυτό τον σκοπό, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι επικεφαλής του.

Επιπρόσθετα, ο κ.Δασταμάνης δήλωσε ότι «η νεοϊδρυθείσα Δομή των Γρεβενών που περιλαμβάνει εννέα ξενοδοχεία της Ορεινής Ζώνης και είναι η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία αποτελεί απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης για την οποία ποτέ δε ρωτήθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση» καθώς όπως υπογράμμισε «δεν θα βρείτε πουθενά την υπογραφή μου στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε».

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Γρεβενών κάλεσε όλους τους τοπικούς φορείς και πιο συγκεκριμένα τον Βουλευτή Ν.Γρεβενών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών να κατέβουν μαζί στην πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθούν άμεσα με τον κ.Μηταράκη για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον του τόπου μας.

 

Γραφείο Τύπου

  Δημάρχου Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.