ΠΡΟΣ
Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ.Κυριάκο Μητσοτάκη
Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
10674, Αθήνα

Γρεβενά, 23 Ιουνίου 2020

ΘΕΜΑ: Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Ζήτημα του Δήμου Γρεβενών

Αξιότιμε κ.Πρωθυπουργέ,

Ο Δήμος Γρεβενών από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος επέδειξε μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στο εθνικό αυτό θέμα αναγνωρίζοντας την αλληλέγγυα στάση που απαιτείται να κρατήσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην ενδοχώρα προκειμένου να αποσυμφορηθούν γρήγορα και ομαλά τα πολύπαθα νησιά μας.

Ωστόσο, τα τελευταία δυο χρόνια, ο Δήμος Γρεβενών σηκώνει εντελώς μόνος του ένα δυσανάλογο φορτίο σε σχέση με τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή μας διαμένουν συνολικά χίλια τριακόσια δεκαπέντε (1315) άτομα σε εικοσιτέσσερα (24) ξενοδοχεία του Ορεινού μας Όγκου και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη ροή νέων αφίξεων σε καταλύματα της Πίνδου χωρίς μάλιστα να υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση από κανέναν υπεύθυνο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στα Γρεβενά αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα άδικη για την τοπική μας κοινωνία καθώς σηκώνουμε στις πλάτες μας το μεγαλύτερο βάρος σε όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όταν πληθυσμιακά είμαστε από τους μικρότερους Δήμους.

Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης και ισονομίας μέσω της αρχής της αναλογικότητας η οποία, δυστυχώς, στη δική μας περίπτωση δεν τηρείται ούτε κατ’επίφαση. Πράγματι, η αναφορά που κάνατε πριν λίγους μήνες για την εφαρμογή του πλαφόν 1% ανά Περιφέρεια, μας γέμισε με αισιοδοξία ότι τελικά τα Γρεβενά θα αναλάβουν το πραγματικό μερίδιο ευθύνης που τα αναλογεί.

Παρ’όλα αυτά, όχι μόνο δίκαιη κατανομή έχει γίνει μέχρι σήμερα αλλά σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ορεινό χωριό του τόπου μας που δεν θα φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Ως Δήμαρχος Γρεβενών, επαναλαμβάνω την πάγια θέση μου ότι είμαι υπέρ της διαμονής προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας αλλά με την ορθή τήρηση της αναλογικότητας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αναλογικότητα που δυστυχώς έμεινε στα λόγια και κατά συνέπεια ζητάμε την ουσιαστική σας παρέμβαση για την άμεση και καθολική εφαρμογή του μέτρου.

Σε συνάντηση που είχα την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με τον αρμόδιο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Νότη Μηταράκη, του εξήγησα αναλυτικά και με επιχειρήματα ότι το φορτίο που σηκώνουμε είναι πλέον δυσβάστακτο και ότι ο Δήμος δεν αντέχει άλλο οικονομικά. Για την ακρίβεια, το τουριστικό μας κεφάλαιο πλήττεται ανεπανόρθωτα, κυρίως, λόγω της δραματικής έλλειψης που παρατηρείται σε ξενοδοχειακές κλίνες ενώ τα ετήσια έξοδα του Δήμου για αποχιονισμό και καθαριότητα έχουν γίνει δυσβάστακτα για τον πενιχρό μας προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Υπουργός κατά τη διάρκεια της εν λόγω σύσκεψης, όπου το παρών έδωσε ο Βουλευτής Ν.Γρεβενών κ.Ανδρέας Πάτσης και ο Δήμαρχος Δεσκάτης κ.Δημήτρης Κορδίλας, με διαβεβαίωσε ότι είναι στις άμεσες προθέσεις του να μετακυλήσει το πλαφόν του 1% σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων από το επίπεδο των Περιφερειών που είναι σήμερα. Θέση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και προσωπικά τη χαιρέτησα με θέρμη, υπογραμμίζοντας παράλληλα στον κ.Μηταράκη ότι εάν η Κυβέρνηση είχε ήδη λάβει τη σχετική απόφαση, δεν θα συζητούσαμε τώρα την ανεξέλεγκτη ροή που έχουμε στα Γρεβενά καθώς θα γινόταν πράξη η αναλογική και δίκαιη κατανομή. Δηλαδή διακόσιους εξήντα (260) πρόσφυγες και μετανάστες καθώς ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου μας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πλησιάζει τους είκοσι έξι χιλιάδες (26.000) κατοίκους.



Επιπρόσθετα, τόνισα στον κ.Μηταράκη την κάθετη αντίθεση μου σε οποιαδήποτε σκέψη έχει το Υπουργείο για δημιουργία Κλειστής Δομής στα όρια του Δήμου Γρεβενών καθώς μια τέτοια κίνηση είναι για εμάς εκτός πλαισίου συζήτησης και διαλόγου και η οποία θα βρει απέναντι της σύσσωμη την τοπική κοινωνία του τόπου μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Σας καλώ να ορίσετε μία μεταξύ μας συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να σας εκθέσω από κοντά όλες τις διαστάσεις του σοβαρού αυτού θέματος, αναφορικά με το Δήμο Γρεβενών, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση που θα διασφαλίσει τόσο την κοινωνική ειρήνη όσο και την τοπική ευημερία και η οποία θα συμβαδίζει με τις δικές σας εξαγγελίες περί ισοκατανομής.

Με εκτίμηση

Γιώργος Δασταμάνης
Δήμαρχος Γρεβενών

Γραφείο Τύπου
Δημάρχου Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.