Δείτε την επιστολή που στάλθηκε στη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ενάντια στη ”πράσινη ανάπτυξη” και τα Αιολικά στα Γρεβενά.

Τους τελευταίους μήνες της δράσης μας, έχουμε καταφέρει να κινητοποιηθούμε με μια μερίδα της τοπικής κοινωνίας, για τον κοινό μας αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης, στην κερδοφορία των εταιριών/ επενδυτών της ενέργειας, που δρουν με τις ευλογίες του κράτους, ενάντια στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και στην καταστολή της βούλησης και δράσης των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα,  γίναμε κοινωνοί ενός  ευρύτερου προβληματισμού για το ζήτημα των αιολικών στον ορεινό μας όγκο. Ωστόσο, οφείλουμε να πάρουμε μιαδημόσια  θέση για την ”αινιγματική” στάση του δημοτικού συμβουλίου και του βουλευτή μας, την οποία περιμένουμε, όπως και όλη η κοινωνία των Γρεβενών.

Για μας δεν υπάρχουν αμφιβολίες  όσον αφορά τη συναινετική στάση τους, καθότι, τόσο η εκκωφαντική σιωπή τους για το θέμα, όσο και η υποχωρητικότητα τους – ”οι άδειες έχουν παρθεί, οπότε δεν έχει νόημα να αντιδράσουμε”- μας δείχνουν ξεκάθαρα τη θέση τους. Βέβαια, οι επιλεκτικές τους ευαισθησίες, για την ”αλλοίωση του ορεινού μας όγκου”, περιορίζονται μόνο στη σκληρή κριτική του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη εν όψη της νέας έλευσης προσφύγων. Επιλεκτική κριτική –  επιλεκτικές ευαισθησίες, αφού απ’ το ένα ζήτημα μπορεί να αντληθεί πολιτική υπεραξία, κινητοποιώντας τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και εκτονώνοντας τη κοινωνική διαμαρτυρία, ενώ απ το άλλο θίγονται χοντρά συμφέροντα, συνεπώς, επιλέγουνε τη “σιγήν ιχθύος”.

Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συζητήσει το ζήτημα σε ένα μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχει μαζικά η τοπική κοινωνία, για να εκφράσει τα αιτήματα και τον αποτροπιασμό της στη διάλυση της Βασιλίτσαςτου ορεινού όγκου και του φυσικού μας πλούτου ευρύτερα. Η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να θέσει τη λειτουργία των κέντρων λήψης αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης “κεκλεισμένων των θυρών”, μέχρι και τον Ιούλιο δημιουργεί έτσι κι αλλιώς ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο, αυτό όμως δεν αναιρεί την υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου να έρθει σε ώσμωση με τους έντονους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας και την αντίθεση μας στα σχέδια λεηλασίας του φυσικού μας πλούτου, στο όνομα του ιδιοτελούς κέρδους και της ”πράσινης ανάπτυξης”. Εξάλλου, οι δικές μας συνελεύσεις είναι ανοιχτές στην κοινωνία και όσοι απ αυτούς θα ήθελαν όντως, θα μπορούσαν να εκφράσουν τη στήριξη τους στον αγώνα μας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα δήμων ανά την επικράτεια- άλλοι υποκριτικά, άλλοι με πραγματικό ενδιαφέρον- που έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων και επιδιώκουν με κάθε έννομο μέσο την παρακώλυση της τελικής αδειοδότησης.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι πολιτικοί, σε τοπικό και βουλευτικό επίπεδο, που επιδιώκουν με ένα διάχυτο τυχοδιωκτισμό να αντλήσουν πολιτική υπεραξία απ τον αγώνα μας, κάτι που μας προκαλεί επίσης αποτροπιασμό. Όσο περνάει ο καιρός οι μάσκες θα πέφτουν και οι ιθύνοντες θα έρχονται αναγκαία προ των ευθυνών τους. Ο δικός μας αγώνας, χωρίς αυταπάτες, θα κορυφωθεί μέχρι το καλοκαίρι, με σκοπό τη δυνατότερη ενημέρωση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας -και όχι μόνο- στην επερχόμενη καταστροφή της βόρειας Πίνδου και των βουνοκορφών μας.

-ΟΧΙ στην περιβαλλοντική καταστροφή του πολύτιμου ορεινού μας όγκου
-ΟΧΙ στη λεηλασία της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας στο βωμό του κέρδους
-ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος και την ενεργειακή εξάρτηση σε καύσιμα, φυσικό αέριο και
-ΝΑΙ στην υπεράσπιση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (αλιεία, κτηνοτροφία, τουρισμός, πεζοπορία).
-ΝΑΙ στην εγκατάσταση ΑΠΕ με κεντρικό σχεδιασμό, ενιαίο και δημόσιο φορέα διαχείρισης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος.
-ΝΑΙ στην αναγκαία μεταβατική παραμονή ,με αυστηρή τήρηση περιβαλλοντικών όρων, των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.
-ΝΑΙ στην υπεράσπιση του ρεύματος ως κοινωνικό αγαθό προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ΜΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.