Την πιο δύσκολη μάχη των τελευταίων ετών καλείται να δώσει φέτος ο τουριστικός κλάδος της χώρας μας εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Η βουτιά στα έσοδα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, καθώς η τουριστική σεζόν δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις αρχές Ιουλίου και ο ρεαλιστικός στόχος για φέτος είναι να διασωθούν όσα περισσότερα γίνεται από τον κλάδο που αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας.

Στην Αθήνα μπορεί να χαιρέτησαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τον τουρισμό που παρουσίασε η Κομισιόν, κάνοντας λόγο για θετικό βήμα, ωστόσο αντιμετώπισαν το σχέδιο για το άνοιγμα των συνόρων και την απελευθέρωση των μετακινήσεων με ισχυρές επιφυλάξεις. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως κανένας τουρίστας δεν θα γίνεται δεκτός στη χώρα, αν δεν έχει κάνει και δεν φέρει μαζί του το τεστ για τον κοροναϊό, πρόταση στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει «όχι».

Πάντως, το βασικό στοιχείο το οποίο αναδεικνύεται -και από την ανακοίνωση της Κομισιόν- είναι ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πλην των τεστς, είναι συμφωνημένα πλέον και είναι κοινά αποδεκτά. Αυτό διευκολύνει αρκετά και το έργο των αρχών σε κάθε χώρα, αλλά, κυρίως, τους επαγγελματίες του χώρου για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ώστε να ανταποκριθούν στα νέα στάνταρτς.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο, κι αφού συνεκτιμηθούν όλα τα νέα δεδομένα, για την επανεκκίνηση του τουρισμού, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει διακρατικές συμφωνίες με τουλάχιστον τέσσερις χώρες.

Στο τραπέζι διακρατικές συμφωνίες

«Υπάρχουν στο τραπέζι οι διμερείς συμφωνίες, εργαζόμαστε γι’ αυτές εδώ και καιρό. Το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού κάνει την προετοιμασία που χρειάζεται. Υπάρχουν αρκετές χώρες, όχι μόνο ευρωπαϊκές, που συνομιλούμε και θα καταλήξουμε όταν θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας στους έλληνες πολίτες και διεθνώς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, το σχέδιο θα είναι συνεκτικό και ολοκληρωμένο, σημειώνοντας πως όλοι το περιμένουν για να δουν ποιες πτυχές μπορούν να προσαρμόσουν και στα δικά τους δεδομένα, ώστε να έχουμε μία συνεκτική και όχι μία κατακερματισμένη αντίδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Θα αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ακολουθούνται στα ξενοδοχεία, τις μεταφορές αλλά και τις εργασιακές σχέσεις και την στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι διακρατικές συμφωνίες στις οποίες προχωρά η Αθήνα με τη Βουλγαρία, την Αυστρία, το Ισραήλ και την Κύπρο. Επίσης, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλες χώρες που δείχνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα τον κοριναϊό, όπως είναι η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία και η Αυστραλία.

Γίνεται προσπάθεια δηλαδή μέσω των διακρατικών συμφωνιών να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας.

Ενδεικτικό είναι ότι Ελλάδα και Ισραήλ ξεκίνησαν την Τρίτη εργασίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της κατ’ αρχήν συμφωνίας διμερούς συνεργασίας για την υποδοχή Ισραηλινών ταξιδιωτών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων ομάδων εργασίας που επικεντρώνονται στις τεχνικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας, η οποία ενδέχεται να επιτρέψει την έλευση στη χώρα ακόμα και ενός εκατομμυρίου Ισραηλινών ταξιδιωτών όταν επιτραπούν εκ νέου οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Φυσικά, κάθε τέτοια συμφωνία προϋποθέτει το άνοιγμα των συνόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει πλήθος παραμέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την Κομισιόν.

Το σχέδιο της Κομισιόν

Οι προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες έρχονται ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού, διαρθρώνονται στους εξής πυλώνες:

  • Μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη εντός του 2020.
  • Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση των ελεύθερων μετακινήσεων και την άρση των περιορισμών εντός των κρατών–μελών, με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο.
  • Ένα πλαίσιο υποστήριξης της σταδιακής επαναφοράς των μεταφορών, με ταυτόχρονη διασφάλιση των επιβατών και του προσωπικού.
  • Μια πρόταση για τη δημιουργία ταξιδιωτικών vouchers (κουπονιών), τα οποία θα λειτουργούν ως εναλλακτικός τρόπος επιστροφής των χρημάτων στους επιβάτες.
  • Κριτήρια για την αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων με ασφαλή και σταδιακό τρόπο, με ταυτόχρονη ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγιεινής.





Κάθε κράτος–μέλος καλείται να αντικαταστήσει τους ισχύοντες περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση με πιο στοχευμένα μέτρα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός υγειονομικός λόγος.

Η άρση των περιορισμών στις ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις θα ξεκινήσει από τις χώρες–μέλη που τηρούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Επιδημιολογικά: Η κατάσταση της χώρας τείνει προς βελτίωση, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Περιοριστικά μέτρα: Η χώρα-προορισμός (σ.σ. του ταξιδιώτη) έχει την ικανότητα να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως, για παράδειγμα, η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες: Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διασυνοριακή μετακίνηση, η οποία αφορά προσωπικούς λόγους του ταξιδιώτη, καθώς και περιοχές–κλειδιά για την οικονομική δραστηριότητα.

Σημειώνεται δε, ότι όταν ένα κράτος–μέλος επιτρέψει τα ταξίδια στα εδάφη του, θα πρέπει να το κάνει καθολικά, χωρίς την επιβολή διακρίσεων.

Δηλαδή, θα πρέπει να επιτρέψει τα ταξίδια από κάθε χώρα ή περιοχή της ΕΕ, η οποία διαθέτει παρόμοιες επιδημιολογικές συνθήκες, ανεξάρτητα της εθνικότητας ή της υπηκοότητας του ταξιδιώτη.

Πώς θα γίνονται τα ταξίδια

Η Κομισιόν προτείνει μια σειρά μέτρων για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των θαλάσσιων, εναέριων, οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών:

  • Ο περιορισμός των επαφών μεταξύ επιβατών και υπαλλήλων (π.χ., σε check-in κ.ο.κ.).
  • Ο περιορισμός των επαφών ανάμεσα στους επιβάτες.
  • Όπου είναι εφικτό, η μείωση της πυκνότητας των επιβατών.
  • Χρήση μέσων προσωπικής υγιεινής, όπως προστατευτικές μάσκες.
  • Ειδικά πρωτόκολλα για επιβάτες με συμπτώματα κοροναϊού.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν συστάσεις και όχι υποχρεωτικούς κανόνες, καθώς άπτεται της κάθε χώρας–μέλους η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων

.

Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία

Παράλληλα, προτείνει ένα κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή και ασφαλή επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχείων και άλλων μορφών καταλυμάτων.

Μεταξύ άλλων, προκρίνει τη δημιουργία πρωτοκόλλων υγιεινής, τα οποία θα παρέχονται στις εκάστοτε τουριστικές επιχειρήσεις και θα βασίζονται σε επιδημιολογικά κριτήρια, στις υγειονομικές δυνατότητες της κάθε χώρας, στην ικανότητα εποπτείας και ελέγχου της επιδημίας, καθώς και στη δυνατότητα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης.

Αυτοί οι κανόνες θα επιτρέπουν στους πολίτες της ΕΕ να διαμένουν με ασφάλεια στα ξενοδοχεία και τις άλλες μορφές καταλυμάτων, όπως και να καταναλώνουν φαγητό και ποτό σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ και παραλίες.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, χαρακτήρισε το σχέδιο ως ένα βήμα μπροστά, σε συνέντευξη του στο BBC, επισημαίνοντας ότι «εμείς, ως χώρα, ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε το θέμα του τουρισμού ως μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας. Είμαστε πολύ ευτυχείς που αυτή η θέση κέρδισε δημοτικότητα έως του σημείου των σημερινών ανακοινώσεων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές επειδή προσπαθούν να δημιουργήσουν το πλαίσιο για να έχουμε μια συντονισμένη έξοδο από αυτήν την πρωτοφανή κρίση»

Τι θα γίνει με τις τουριστικές επιχειρήσεις

Η Κομισιόν, τέλος, επιδιώκει να εισαγάγει ειδικά πακέτα βοήθειας στις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, καθιστά άμεσα διαθέσιμα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση 100.000 μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Αντιμετώπισης της Κρίσης του Κορονοϊού. Παράλληλα, με το πρόγραμμα «SURE» παρέχονται 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των θέσεων εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κομισιόν καλεί τα κράτη–μέλη να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να ψηφιοποιήσουν τις τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαχειριστούν με αποτελεσματικότερο τρόπο την παρούσα κατάσταση.

Πώς θα επηρεαστεί η χώρα από το άνοιγμα των συνόρων

Σε ερώτηση αν ο πληθυσμός της Ελλάδας θα εκτεθεί σε κίνδυνο από το άνοιγμα των συνόρων για να υποδεχθεί τουρίστες, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως «δεν θα κάνουμε αυτό. Θα διαφυλάξουμε την υγεία τόσο του πληθυσμού όσο και των επισκεπτών μας διασφαλίζοντας ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε διαγνωστικά τεστ ή άλλα μέσα, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο διάδοσης του ιού, ανάλογα με τις συμφωνίες που θα συνάψουμε με άλλες χώρες και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Όπως είπε «είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι η Ελλάδα επέτρεψε στους ειδικούς, στους ειδικούς της υγείας να μας καθοδηγήσουν σε αυτή τη διαδικασία και σταδιακά καταρτίζουμε ένα σχέδιο για να το διασφαλίσουμε αυτό σε κάθε μια από τις φάσεις της εν μέρει απομάκρυνσης των περιορισμών στο εσωτερικό αλλά και η τελική φάση του σταδιακού ανοίγματος θα εφαρμοστεί κάτω από τη δική τους καθοδήγηση».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης, οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου μιλάνε συνεχώς με τους ειδικούς με στόχο να δημιουργηθούν τα πρωτόκολλα που θα περιορίζουν τις πιθανότητες. «Δεν μπορεί ποτέ να ζει κανείς σε έναν κόσμο χωρίς κανέναν κίνδυνο, αλλά μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες, πρώτον, εισαγωγής κρουσμάτων και δεύτερον περιπτώσεις εξάπλωσης του ιού».

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.